Вдягали бронежилети і вчилися гасити пожежу: До Дня міста для дітей влаштували квест

Вдягали бронежилети і вчилися гасити пожежу: До Дня міста для дітей влаштували квест
  • Цими вихідними Козятину виповнилося 149.
  • Із нагоди святкування Дня міста для юних козятинчан організували квест, який тривав майже чотири години.
  • П’ять локацій, різні завдання, море позитивних емоцій та подарунки — це все чекало на дітей

Другий день святкування Дня міста почався із квесту. Учасники, які попередньо зареєструвалися, зібралися у міському сквері. Ведуча Тетяна Фацька тримає в руках торбинку з браслетами чотирьох кольорів: сині, жовті, зелені і червоні. Юні козятинчани по-черзі підходять до Тетяни, занурюють руку у торбинку і витягують браслет. Якого кольору попався, до такої команди і потрапляє учасник.

Коли команди нарешті сформовані, Тетяні Фабіцька бажає учасникам успіху, а для них починається найцікавіше. Кожна команда отримує свій маршрут, адже суперники не мають зустрічатися на перших чотирьох станціях. А всього їх п’ять. Позаяк вони у різних локаціях і дітям доведеться ходити по місту, кожна команда має дорослого супроводжуючого. 

Відео дня

Ми вирушаємо у квест разом із командою Синіх. Їх супроводжує Богдана. Дівчина знайомиться з усіма учасниками своєї команди і діти дружно крокують на площу. Це перша станція у їхньому маршрутному листі. Тут на учасників квесту вже чекають інспектор з ювенальної превенції, капітан поліції Олександр Чернихевич і поліцейський офіцер громади, капітан поліції Олександр Журавльов.

— Доброго ранку, — вітаються діти із правоохоронцями.

— У кого маршрутний лист? — питає Олександр Чернихевич.

Богдана показує маршрутний лист команди Синіх.

— Це ви перші? — питає Чернихевич.

— Так, — відповідає Богдана.

На столі перед поліцейськими лежить амуніція. Олександр Журавльов показує на речі і запитує учасників квесту:

— Ви всі знаєте, що це на столі лежить?

— Каска, бронежилет, бита, — швидко відповідає Матвій.

— Яка їхня задача знаєте? — питає Журавльов.

— Зловити противника, — відповідає Матвій.

— Ні, це спецзасоби, — поправляє хлопчика Олександр Журавльов. — Їхнє першочергове завдання — особиста безпека поліцейського.

Ці речі принесли не просто так, адже перше завдання наших гравців — якомога швидше одягнути амуніцію поліцейського. Олександр Чернихевич спершу демонструє, як це правильно робити. Потім діти шикуються в колону і один за одним вдягають пояс, бронежилет і каску, Олександр Чернихевич засікає час.

Коли усі впоралися із завданням, команда Синіх вирушає до наступної локації — Музею історії міста Козятин. Дорогою Богдана розповідає дітям, що на них чекає.

— На попередній локації у нас було завдання на швидкість, а в музеї треба буде давати відповіді на запитання, — каже супроводжуюча. — Питання будуть про історію Козятина.

Діти заходять на подвір’я Музею історії міста, де на них чекає директорка Лілія Макаревич. Вона проводить учасників квесту до музею і ставить перше запитання — на чому доживали вік в селянській хаті старі немічні люди. Діти проходять до зали, де представлено побут. 

— Ця річ є в цій кімнаті, — робить невеличку підказку Лілія Макаревич.

За декілька секунд діти знаходять відгадку — це піч. Учасники квесту проходять чотири кімнати, де їм ставлять питання про легендарну комедію «За двома зайцями», яку зняв козятинчанин Віктор Іванов, про Першу і Другу світову війну, видатних козятинчан та різні предмети, розташовані у музеї.

Лілія Макаревич ставить у маршрутному листі кількість балів, які заробили діти і команда Синіх дружно вирушає до пожежної частини. Тут учасників квесту зустрічає пожежник Олег і розповідає, як працівники ДСНС готуються до виклику.

— Коли надходить виклик, пожежник має одягнути спорядження. Що входить до спорядження? Куртка, шолом, кіт не входить, — жартує Олег, коли до пожежної частини заходить муркотун.

Діти сміються

 — Входять штани і чоботи, плюс пояс із сокирою, — продовжує Олег. — Оскільки ви ще діти, ви будете одягати лише куртку і шолом. Протягом однієї хвилини ми повинні одягнути весь цей одяг, сісти в автомобіль і поїхати на місце виклику.

Спочатку Олег сам показує, як правильно одягати спорядження. Тоді діти діляться на дві групи по п’ять осіб і по команді «Спеціальний одяг та спорядження одягнути» на час вдягають амуніцію. Діти впоралися за 32 секунди.

— Найкращий час для пожежного, щоб виконати цю вправу — 26 секунд, — каже Олег. — Якби ви ще тренувалися, взагалі було б ідеально. Ви молодці!

По тому команда Синіх виходить на вулицю. Їхнє нове завдання — розгорнути, а потім згорнути пожежний рукав. Діти розбиваються на пари і відпрацьовують завдання, також на час. Усе це учасники квесту робили не просто так, адже здобуті навички знадобляться їм для наступного завдання. Діти мають самотужки під’єднати рукав до машини, подати воду і направити струмінь у вказане місце. Олег спочатку показує, як це правильно зробити. По тому юні козятинчани пробують це все самі. Діти швидко під’єднують пожежний рукав, подають воду і поливають нею садок на території пожежної частини. Це завдання викликає у команди Синіх найбільше емоцій.

Коли усі вправи на території пожежної частини виконані, учасники квесту повертаються назад у місто, адже їхня наступна локація — Музична школа. Тут діти розгадують загадки про музичні інструменти, слухають композиції і намагаються розпізнати, що за інструмент звучить. За кожну правильну відповідь отримують бали. Коли всі завдання виконані, команда Синіх отримує невеликий бонус — викладачі музичної школи грають для них на духових інструментах.

Остання локація — стадіон. Тут всі учасники квесту нарешті зустрічаються, адже команди мають змагатися між собою. Для них підготували спортивні вправи. Для першої тренер дає торбинку з м’ячиками. Кожному учаснику треба розкласти м’ячики в луночки, оббігти фішку, зібрати назад у торбинку м’ячики і передати її наступному учаснику своєї команди. Для другого змагання виносять обручі та м’ячі. Завдання учасників — обручем провести до фішки м’яч, повернутися до команди і передати наступному учаснику. Останнє завдання — перетягування канату.

Впоравшись із усім, учасники квесту повертають на ту локацію, з якої почали — до міського скверу. На них уже чекають подарунки. Поки юні козятинчани крокують в парк, організатори рахують отримані ними бали.

Перемагає команда Червоних, але подарунки від спонсорів отримують всі без винятку учасники квесту. Кожному вручають величезний пряник, солодку воду і сертифікат у кафе.

 

Читайте також:

Юні козятинчани підкорили гору Хомʼяк висотою 1542 метри

Вечір одинадцятикласників Самгородоцького ліцею: показали фото з випускного 2023

Бажали зеленого світла та вручали дипломи: про випускний у Козятинському залізничному училищі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Katya Kunytska

    З нагоди ВІДЗНАЧЕННЯ Дня міста.У воєнний час не святкують, як ви, певно знаєте.

keyboard_arrow_up