Унікальну колекцію старовинних листівок зберегла козятинчанка

Унікальну колекцію старовинних листівок зберегла козятинчанка
  • Наталія Ковальова — викладач опорного ліцею. Її бабуся за життя зібрала колекцію поштових карток ХХ століття, чимало з яких їй надіслав коханий чоловік.

  • Свою родинну реліквію Наталія подарувала музею історії міста.

  • Частину листівок, присвячених коханню, презентували на виставці, яку відкрили на День святого Валентина

Наталія Ковальова народилася і виросла у Козятині. Її бабуся Анастасія — теж козятинчанка. Вона була надзвичайно освіченою жінкою, попри те, що мала всього сім класів освіти, закінчивши нашу школу №2.

— Мою бабусю звали Анастасія Костянтинівна, але вона не любила, коли її так називали, на неї всі казали Ната, тому багато людей вважали, що її звати Наталія, — розповідає Наталія Ковальова. — Коли мене назвали Наталією, то вже Натою стала я і всі вважали, що мене назвали на честь бабусі, але це не так. Батьки все життя працювали в локомотивному депо, тому фактично мене виховувала бабуся. Ми разом читали книжки, обговорювали їх. Бабуся взагалі дуже любила читати. Вона померла, коли їй було 99 років і до останнього дня вона розповідала на пам’ять вірші. Значно довші, ніж ті, які я прошу вивчити своїх учнів у школі.

Відео дня

Наталія — викладач зарубіжної літератури в опорному ліцеї. Стати вчителем вона вирішила саме завдяки любові до книжок, яку їй з дитинства прищепила бабуся. Але Анастасія Костянтинівна захоплювалася не лише читанням — вона зібрала цілу колекцію поштових листівок. Понад сімдесят карток дійшли до наших днів практично у бездоганному вигляді. Більшість датуються початком ХХ століття. Листівки з родинної скарбнички, які належали бабусі, Наталія Ковальова подарувала Музею історії міста. Частину цих карток, присвячених коханню, показали на виставці, «Любов була, є і буде», яку приурочили до Дня закоханих.

— Моя бабуся була надзвичайно щасливою у подружньому житті, — продовжує Наталія Ковальова. — Із дідусем вони прожили разом 62 роки. Листівки, які ви бачите, дідусь надсилав бабусі. Різні моменти в житті були: була Друга світова війна, яка їх розлучила, було дуже багато моментів, коли дідусь проводив багато часу на роботі, а бабуся ростила дітей. А дітей у них було четверо. На багатьох цих листівка зі зворотнього боку є підписи. Інакше як «моя зіронька», «сонечко» дідусь до бабусі не звертався. Коли я народилася, вони вже були в досить поважному віці, але для мене це був взірець як треба ставитися одне до одного.

Дуже символічно, що народилася Наталія Ковальова саме на День закоханих. Того дня у її сім’ї завжди було подвійне свято — весілля батьків було теж 14 лютого, рівно за рік до того, як Наталія з’явилася на світ.

— Коли я народилася, мій батько сказав, що я — найкращий подарунок на річницю одруження, — каже Наталія. — Мої батьки, як і дідусь із бабусею, теж прожили в коханні.

В експозиції виставки — десять листівок із родинної колекції Наталії Ковальової. Їх гостям заходу презентувала директорка Музею історії міста Лілія Макаревич. На картках — пара закоханих, які цілуються у заквітчаній трояндами альтанці, галантний юний кавалер, який одягає на плечі дівчини пелерину. Є й жартівлива листівка, на якій напис «Обирай собі дружину не в хороводі, а в городі».

Окрім карток з родинної колекції Наталії Ковальової, на виставці також показали закордонні поштові листівки, які зберігаються у фондах Музею історії міста. Вони з різних куточків Європи— є і з Італії, і з Австрії, і з інших країн.

— Ці листівки називалися відкритими. Напис писали на звороті, але перед тим, як кидати листівку у поштову скриньку, її не складали навпіл, а кидали відкритою. Саме звідси назва. Перед вами листівка за 16 липня 1917 року, — показує Лілія Макаревич картку, на якій зображений пілот, що цілує свою кохану. — Тоді саме розвивалася авіація.

Ще одна листівка присвячена трьом видатним постатям кінематографу — легенді німого кіно Чарлі Чапліну та його друзям: акторам Мері Пікфорд і Дугласу Фернбексу, які також були зірками стрічок.

— Фернбекс і Пікфорд були чоловіком та дружиною, — розповідає директорка Музею. — У неї це був другий шлюб, у нього — четвертий. Вони з першого погляду закохалися одне в одного на знімальному майданчику, але швидко розлучилися, хоча Мері кохала його протягом усього свого життя. Вона вийшла заміж ще раз, але залишила у своєму серці коханого Дугласа.

Святкову атмосферу на відкритті створили учениця музичної школи Діана Маковецька та її викладачка Яна Андрійчук. Вони заспівали пісні. Багато теплих слів говорили рідні Наталії Ковальової та гості, яких запросили на відкриття. Поділилася враженнями також начальник відділу культури Світлана Рибінська.

Виставка старовинних листівок «Любов була, є і буде» триватиме у Музеї історії міста до 14 березня. Вхід вільний. Музей розташований за адресою вулиця Грушевського, 15. Працює з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години.

 

Читайте також:

Торти, пляцки, вафлі, піца: у Козятинській гімназії №9 відбувся благодійний ярмарок

«Кохайте і будьте коханими». Підбірка вітань з Днем Святого Валентина від козятинчан

Навчився малювати завдяки YouTube і відкрив першу персональну виставку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марина Чорна

    Обожнюю старі листівки. Вже четвертий альбом під них на Віоліті купую і зупинитися не можу.
  • Ната

    Дякую за допис. Працюю в опорному ліцеї. Виправте, будь ласка.

keyboard_arrow_up