Навчився малювати завдяки YouTube і відкрив першу персональну виставку

Навчився малювати завдяки YouTube і відкрив першу персональну виставку
  • Мешканець Козятина Володимир Сапальов декілька років тому здійснив свою дитячу мрію — почав опановувати живопис, переглядаючи відеоуроки у YouTube.

  • Понад два десятки своїх робіт художник-аматор презентував на виставці у будинку культури.

  • «Для досягнення своєї мрії не важливо, скільки вам років, скільки у вас коштів, просто треба дуже захотіти», — каже Володимир

Володимир Сапальов за фахом технік-будівельник, але душа його завжди тяжіла до мистецтва. Навчитися малювати він хотів ще у шкільні роки, але тоді не мав такої можливості. Після навчання у школі вступив до Житомирського автодорожнього технікуму і здобув технічну спеціальність. Потім почав працювати, створив сім’ю, виховав із дружиною Євгенією дітей.

— Увесь той час займатися живописом було ніколи, — розповідає Володимир Сапальов. — Я нагадав про свою дитячу мрію, аж коли вийшов на пенсію.

Спочатку майбутньому художнику-аматору потрапила до рук книжка про живопис. Перші свої рисунки Володимир Сапальов робив олівцем. Потім козятинчанин знайшов у YouTube відеоурок, на якому майстер детально розповідає і показує, як пише картину. Володимир Сапальов спробував за ним повторити. Так і почав опановувати живопис.

Відео дня

Художник-аматор пише здебільшого пейзажі. Працює олійними фарбами. На кожному пейзажі вражає небо — Володимир так майстерно використовує гру світла, що здається, наче небо сяє.

Чимало своїх робіт козятинчанин дарує друзям, а також долучається до благодійних акцій. У 2022 році Володимир Сапальов став учасником вернісажу «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає», у якому брали участь козятинські художники. Під час цього благодійного заходу продавали картини митців, а виручені кошти спрямували на підтримку наших воїнів.

Днями Володимир Сапальов презентував свою творчість усім козятинчанам. У міському будинку культури відкрили першу персональну виставку художника-аматора. Її назвали «Моє найдорожче».

— Як художника ми відкрили для себе Володимира Сапальова ще три роки тому, — розповідає художниця Тетяна Куліш, ведуча. — Привернуло увагу те, що Володимир — автодидакт і сам прийшов до того, щоб писати картини. Сьогодні ви бачите на виставці багато його робіт. Здебільшого на них зображена природа. Усі ці роботи були зроблені з великою любов’ю.

На виставці Володимир Сапальов представив 24 картини. Їх художник-аматор написав протягом останніх п’яти років.

— Я пробував різні техніки: олівець, акрил, акварель, гуаш і зупинився на олійних фарбах, — розповідає Сапальов. — Мені вони найбільше до вподоби. Матеріали для картин, які ви бачите, я черпав в інтернеті, зокрема в YouTube. На це все мене надихає моя муза, дружина Євгенія. Цією виставкою я хочу сказати, що для досягнення своєї мрії не важливо, скільки вам років, скільки у вас коштів, просто треба дуже захотіти. Дякую, що прийшли підтримати мене і дякую тим, хто допоміг організувати цю виставку.

Завітали на відкриття виставки козятинські митці. Серед них — професійна художниця, викладач художнього класу музичної школи Анжела Коренкова разом зі своїми учнями.

— Я бачу дуже кропітку працю, — каже про роботи Анжела. — Усі картини детально пропрацьовані. Мені подобається світло, небо. Дещо дуже нагадує Козятин. Це великі дерева і стежки, які ведуть вдалечінь. Усі ці роботи в різній кольоровій гамі, на всіх різне небо, усі передають різні емоції і тебе ніби огортає магія. Володимир тримає роботу в одному стані. Взагалі більшість цих робіт відображають стан тиші, тому що дерева — це спокій. Художник, певно, сам прагне до гармонії себе з природою і передає це у своїх роботах.

— Якщо в такий складний час людина знаходить в собі наснагу і сили творити — це надихає інших і це прекрасно, — каже художниця Наталія Юхимець. — Світ був би прекраснішим, якби кожна людина знаходила своє хобі і не боялася, так як Сапальов. Із нього можна брати приклад, тому що він не побоявся, розпочав вчитися і показав людям своє мистецтво.

Поділилася своїми враженнями також начальник відділу культури Світлана Рибінська.

— Сьогоднішня виставка вбирає очі. Не можна пройти повз і не подивитися. Кожна робота — це світло, затишок, краса, гармонія. Це ніби двері в інший світ, — сказала Рибінська.

Виставка «Моє найдорожче» діятиме у фойє міського будинку культури до 13 березня. Вхід вільний.

 

Читайте також:

Влаштували вечір пам’яті Скрябіна

Вихованці гуртків художньої самодіяльної творчості Козятинського училища — переможці «ВІРТУОЗА»

Козятинчан просять долучитися до акції «Подаруй бібліотеці українську книгу»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up