«Подільська лаванда» відкриває нових художників Козятина

«Подільська лаванда» відкриває нових художників Козятина
  • Вперше у рамках проєкту «Водокачка-Арт» провели два пленери поспіль, під час яких майстри пензля писали картини під відкритим небом.
  • Та якщо перший був для художників із різних міст України, то другий організували виключно для козятинських митців.
  • Розповідаємо про проєкт та його учасників

На годиннику сьома ранку, а художники вже на лавандовому полі. Сюди вони прийшли не просто помилуватися запашними квітами, а заради спільної мети — написати картини, аби підтримати наших військових. 

Такий мистецький захід відбувається у нашому місті вже не вперше. Традицію влаштовувати у Козятині пленери, під час яких майстри пензля пишуть картини з натури на вулиці, започаткувала у 2021 році художниця, членкиня спілки дизайнерів України Тетяна Куліш у співпраці з міською радою та відділом культури. Проєкт назвали «Водокачка-Арт». На перший захід з’їхалися художники з Вінниці, Бердичева та Черкас. Запросили також і козятинських митців. Вони писали картини на Водокачці. Усі живописні полотна подарували Козятинській територіальній громаді. Вони стануть частиною галереї, яку планують створити у місті.

У 2022 році повномасштабна війна внесла новий сенс у проєкт, і він став не лише мистецьким, а й благодійним. Митці, які долучилися, писали картини, вірші, робили фотографії. Усі творчі роботи продали на вернісажі «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає», який проходив у три етапи. Виручені кошти перерахували нашим захисникам. 

Відео дня

Торік змінився не лише напрямок проєкту, а й локація — замість Водокачки художники та фотографи працювали на лавандовому полі. Його створили козятинчани Алла та Юрій Гордійчуки. Влітку, коли цвітуть ці запашні квіти, на полі стартує сезон фотосесій. Значну частину грошей, виручених від оренди для тих, хто бажає зробити яскраві світлини, родина Гордійчуків передає на Збройні сили України. Цвіте лаванда зовсім недовго, лише два тижні, та один день сезону присвячують пленеру — Алла та Юрій Гордійчуки безкоштовно надають лавандове поле для учасників мистецького проєкту.

Цього року традицію не просто продовжили, а розширили — у рамках відзначення Дня міста відбувся не один, а цілих два пленери під назвою «Подільська лаванда». На перший захід запросили художників із Києва, Черкас, Вінниці, Жмеринки та Козятина. Вони писали картини під дощем. Другий влаштували для козятинських митців. Захід ледь не опинився під загрозою зриву, адже напередодні пленеру містом прокотилася гроза. До ранку дощ вщух, але зберігалася вітряна погода, та попри це митці зібралися на лавандовому полі з полотнами, пензлями і фарбами. 

Із більшістю учасників пленеру ми вже знайомили читачів, адже вони були у минулорічному проєкті. Це ідейна натхненниця, професійна художниця-аквареліст Тетяна Куліш. Сестри Ольга та Олена Слободянюк. Ольга — дизайнерка, Олена виготовляє паперові каркасні ляльки, а ще дівчата пишуть інтер’єрні картини. Наталія Баштова також створює інтер’єрні картини, виготовляє гердани з бісеру, а ще відроджує традиційні види українського мистецтва — мотає ляльки-мотанки і навчає цьому як дорослих, так і дітей. Професійна художниця, викладачка музичної школи Наталія Степанюк працює в різних техніках живопису. «Бульбашкова фея» Наталія Мельничук створює текстильні ляльки.

У цьогорічному пленері взяли участь нові учасники. Це професійна та водночас надзвичайно скромна художниця Анжела Коренкова. Вона у нашому місті зовсім нещодавно — переїхати до Козятина жінку змусила війна. Анжела покинула Генічеськ, а тепер облаштовується на новому місці. Із її творчістю ми обов’язково познайомимо наших читачів трохи згодом. Ще один учасник — козятинчанин Ігор. Бачили колись картини Сальвадора Далі? Ігор робить подібне — це єдиний козятинський художник, який працює у техніці сюрреалізму. Долучилася до пленеру Ірина Олексюк. За професією вона — сімейний лікар, але душа дівчини тяжіє до творчості. У вільний від роботи час вона опановує живопис.

Митці надихалися атмосферою лавандового поля та обирали собі локації для майбутньої картини. Талановита фотографиня Олена Міщук робила на згадку світлини учасників пленеру. Живописні полотна, які створять наші художники, також підуть на благодійність — їх продадуть на вернісажі, а виручені гроші спрямують на підтримку ЗСУ.

 

Читайте також:

«Подільська лаванда» у Козятині зустріла художників з різних міст України

Козятинчанин Антон Черняк своїми знімками розповідає цілі історії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up