«Подільська лаванда» у Козятині зустріла художників з різних міст України

«Подільська лаванда» у Козятині зустріла художників з різних міст України
  • Минулої п’ятниці у нашому місті організували пленер. Художники з Києва, Черкас, Вінниці, Жмеринки та Козятина писали картини на лавандовому полі.
  • Майстри пензля працювали під відкритим небом протягом трьох годин із єдиною метою — допомогти нашим воїнам.
  • Частину живописних полотен продадуть, а виручені кошти спрямують на потреби Збройних сил України

Торік у нашому Козятині з’явився шматочок провансу — Алла та Юрій Гордійчуки посадили у себе лавандове поле. Це місце вже стало однією з улюблених фотолокацій не лише козятинчан, а й мешканців інших міст. Та на лавандовому полі не лише роблять красиві світлини. Другий рік поспіль тут організовують благодійний пленер для художників у рамках проекту «Водокачка-Арт», який у 2021 році започаткувала художниця Тетяна Куліш. Картини, створені митцями, продають, щоб зібрати гроші для наших воїнів. Торік на лавандовому полі надихнулися місцеві художники і створили 34 роботи. Це були не лише живописні полотна, а й фото-історія та поезія. Роботи продали на аукціоні «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає».

Цього року пленер «Подільська лаванда», який організувала міська рада, розширив свої рамки. До Козятина запросили художників із різних міст. Долучилося 14 майстрів пензля. Це ідейна натхненниця Тетяна Куліш (Черкаси), Любов Федорова (Київ), Наталія Вусик (Вінниця), Олександр Шепеньков (Черкаси), Олександр Нікітюк (Вінниця), Марина Гордієць (Жмеринка), Тетяна та Вікторія Александрой (Жмеринка), Ольга Курська (Черкаси), Анна Веретільник (Черкаси). Долучилися і козятинські художники — Інга Загайкевич, Віктор Кльоц, Наталія Баштова та Наталія Юхимець.

Протягом трьох годин учасники пленеру писали картини прямісінько на лавандовому полі, серед пахощів квітів та дзижчання бджіл. На заваді не став навіть дощ — митці поставили мольберти і працювали, не звертаючи уваги на примхи погоди. Художники створили картини, на яких передали красу лавандового поля. Ідейна натхненниця пленеру Тетяна Куліш зобразила на полотні капелюх у лавандових тонах на фоні кущів лаванди. Це — реквізит для фотографій із лавандового поля.

Відео дня

— Свою роботу я писала вночі, тому що знала, що може бути дощ, — розповідає Тетяна Куліш. — Тому я вирішила заздалегідь написати роботу, щоб вона була готова. Моя колега з Києва, Любов намалювала глечик з лавандою на фоні дров. Хтось писав пейзаж з натури, хтось робив творчу обробку. Саша Нікітюк написав ровера. У нього була дуже цікава техніка — спочатку він зробив підложку під золото, щоб золотий колір прогядався, а потім поверх перекривав фарбою, тому небо на його картині золоте і в кущах лаванди теж проглядається золото. Тетяна і Вікторія Александрой зі Жмеринки створили більш живописні роботи. Усі картини вийшли різні, хоча малювали всі одне поле.

Як і попереднього разу, цьогоріч митці теж не лише писали картини. Наталія Баштова створила Берегиню лавандового поля. Це 40-сантиметрова мотанка, найбільша з усіх, які до сьогодні робила мисткиня.

Живописні полотна учасників пленеру «Подільська лаванда» може побачити кожен — наразі вони експонуються у фойє Міського будинку культури. Частина картин стане фондом майбутньої мистецької галереї, яку планують створити у місті, частину продадуть на аукціоні, а кошти спрямують на потреби наших захисників.

 

Читайте також:

Робили безкоштовний аква-грим і ласували смаколиками

«Draft», мото- пробіг, супер лотерея. Частину заходів до Дня Козятина перенесли на 15 липня

Вдягали бронежилети і вчилися гасити пожежу: До Дня міста длдя дітей влаштували квест

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up