Перший день літа: які сьогодні свята, прикмети, погода, а також що категорично не можна робити

Перший день літа: які сьогодні свята, прикмети, погода, а також що категорично не можна робити
  • 1 червня - Міжнародний день захисту дітей. 
  • Розповідаємо, хто святкує сьогодні іменини, яке церковне свято та яка буде погода у Козятині у перший день літа

У перший день літа у світі відзначають День захисту дітей. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1924 року Ліга націй прийняла Декларацію прав дитини - це був перший документ міжнародного рівня, який розповідав про дитячі права і безпеку.

1 червня - яке сьогодні свято в церковному календарі

1 червня в церковному календарі – день пам'яті священномученика Патрикія, єпископа Пруського. Жив у I столітті та був єпископом в місті Пруси (Віфінія). Сміливо та відкрито проповідував християнство, за що його, разом з трьома його пресвітерами (Полієн, Менандр, Акакій), привели на допит до правителя Юлія. Патрикій відмовився принести жертву ідолам, за що його кинули в гаряче джерело. Він молився Господу і залишився неушкодженим. Юлій розізлився і наказав відсікти голову єпископу і трьом його пресвітерам.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 1 червня

Які сьогодні іменини: Артем, Роман, Олександр, Дмитро, Назар, Віталій, Анна, Анастасія.

Відео дня

Прикмети 1 червня

  • дощ 1 червня - весь місяць стоятиме суха погода;
  • туман - до хорошого врожаю грибів;
  • домашні тварини валяються на землі - до сильного вітру;
  • вранці на світанку немає роси - до сильних дощів.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з церковними звичаями, в перший день літа не можна страждати, сумувати і лінуватися, інакше так пройде весь сезон. Також заборонено байдикувати - виконуйте будь-яку роботу, навіть якщо у вас вихідний. У цей день не можна ламати гілки, рвати рослини і як-небудь їм шкодити, виняток - городньо-польові роботи.

Що можна робити 1 червня

У народі цей день називається "Іван Довгий", по пам'яті одного зі святих. Довгий він, так як слов'яни працювали з ранку і до пізнього вечора, доглядаючи за своїми городами і садами. Господині пекли пироги, ліпили вареники і пригощали ними сусідів, а також відносили в поле, як дари Матінці Землі. Також в перший день літа хорошою традицією вважається прибирання і позбавлення від непотрібних речей. 

Про погоду у Козятині

У Козятині сьогодні, 1 червня очікується +11-+24, похмуро, з проясненнями. Небо затягнеться хмарами у середині дня, та погода у Козятині буде похмурою до самого вечора. Без опадів.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up