На благодійний вернісаж підготували 34 роботи

На благодійний вернісаж підготували 34 роботи
  • Останні приготування до вернісажу «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає» завершилися.

  • Майже два місяці мали наші митці на те, аби створити картини, які продадуть, щоб допомогти фінансово нашим воїнам.

  • Серед робіт не лише живописні полотна, а й вірш-освідчення у коханні і серія світлин. Розповідаємо про учасників і їх твори

Незабаром у нашому місті відбудеться лавандовий вернісаж. Його мета — зібрати кошти на тепловізор для наших воїнів із Козятинської територіальної громади, які виконують бойове завдання. За продаж картин планують виручити 30 тисяч гривень. На вернісажі представлять роботи 24 талановитих козятинчан. Серед учасників чимало дітей. Це і вихованці Дитячої школи мистецтв, і учениці професійних художників.

Першою до благодійного заходу долучилася Ангеліна, учениця 10 класу ліцею № 1 (колишня школа № 1). Тонкощам живопису дівчину навчала Інга Загайкевич у Дитячій школі мистецтв. До вернісажу Ангеліна підготувала картину акрилом у техніці символізм. На ній силует дівчини з довгим густим волоссям і квіти. «Я не хочу, аби люди обмежували себе у фантазії, кожен побачить те, що захоче і кожен варіант буде правильним», — каже юна художниця про свою яскраву роботу.

Відео дня

Шестирічна Тетяна Марчук займається живописом у Центрі дитячої та юнацької творчості, її викладач — Таїсія Обущак. Хист до малювання дівчинці передався від матусі Марини, яка у дитинстві також цікавилася живописом. Тетяна малює олівцями, фломастерами і фарбами. До вернісажу створила картину, на якій зображено букет лаванди, що стоїть у вазі на столі. На вазі напис «Peace». У перекладі з англійської це значить «мир».

Ще одна учасниця — десятирічна Юлія Вакар, учениця ліцею № 1. Дівчинка займається вокалом і опановує живопис у Дитячій школі мистецтв, а допомагає у цьому викладач Наталія Степанюк. Для благодійного вернісажу створила картину гуашшю, на якій зображено лавандове поле з хатою.

Надихнули своїх вихованців

Серед учасників — професійні художники. Віктор Кльоц відомий своїми пейзажами рідної Козятинщини, портретами відомих персоналій нашого краю і серією полотен, на яких зображені священики. Для вернісажу митець написав олійними фарбами картину, де зображено лавандове поле і старовинний дуб.

Співорганізаторка заходу, художниця і дизайнерка Тетяна Куліш працює у різних техніках, серед яких графіка, живопис і монументальний розпис. І хоча з-поміж усіх матеріалів обожнює акварель, до вернісажу підготувала три роботи акрилом. На двох картинах лавандове поле. Одну з них художниця передасть в дар власниці поля, де митці черпали натхнення під час пленеру, що відбувся на початку липня. Третя картина символічна. У центрі композиції серце, навколо якого лавандові квіти і метелики.

Тетяна передала не лише власні роботи, а й малюнки двох своїх учениць — Ангеліни Артемчук і Марії Гуменюк. Дівчатка щойно почали опановувати живопис і намалювали на папері лавандові букети під час одного з занять.

Професійна художниця Наталія Степанюк з творчої династії. Її батько також займався живописом. Майже два десятки років мисткиня працює викладачем у Дитячій школі мистецтв. До вернісажу Наталія написала картину, на якій вздовж лавандового поля простягається смугою пшениця, а ще передала шість робіт своїх талановитих учнів.

Творча сім’я

Долучилася до вернісажу сім’я Слободянюків. Олену Слободянюк козятинчани знають як талановиту рукодільницю, яка виготовляє паперово-каркасні ляльки. Звичайні серветки вона перетворює на витончені інтер’єрні ляльки, серед яких не лише фантазійні, а й ті, які мають реальних прототипів. Окрім рукоділля Олена пише вірші і захоплюється живописом. До вернісажу підготувала дві картини, на яких зображені лавандовий кущ і букет запашної лаванди.

Сестра Ольга Слободянюк — художниця і дизайнер, створює інтер’єрні картини. Підготувала роботу під назвою «Мрійливість». У центрі композиції жіночий образ. У картині переважають золоті та лавандові тони.

Батько Ольги та Олени, Олександр Слободянюк пише з юності вірші. Його твори увійшли до багатьох збірок. Спеціально до вернісажу Олександр написав поезію «Лавандове кохання». Чуттєвий твір-зізнання у любові, який торкає до глибини душі. Донечки Ольга та Олена допомогли його оформити у стилі старовинного листа.

Не лавандою єдиною

Долучилися до вернісажу і художники-аматори. Серед них Наталія Юхимець. Вона пише вірші, полюбляє вишивати, а останні кілька років захопилася живописом. Передала три свої роботи, на яких зображений натюрморт в теплих осінніх тонах, наш красень-вокзал, що сяє, оповитий вечірніми вогнями, та пейзаж, на якому лавандове поле.

Ірину Ларіонову знайомі називають котячим Пікассо, тому що мисткиня у своїх роботах зображає муркотиків. До лавандового вернісажу талановита козятинчанка також створила роботи, на яких зображені пухнастики — «Рудик в лаванді», який став першою в житті картиною, написаною акрилом, «Король лавандових мишей» і дві патріотичні роботи котики-патріотики, на яких муркотуни зображені в образах ЗСУ.

Лікарка Тетяна Зоря у вільний від роботи час пише картини. Малювати почала ще в дитинстві, у дорослому віці почала розвивати свій талант. Для вернісажу створила три картини. На одній з них дві бджоли, що літають біля куща лаванди. На другому полотні — дівчина, яка крокує лавандовим полем. На третій картині — пара закоханих, що споглядає лавандове поле.

Картина-оберіг

Фітнес-тренер, тренер з черлідингу і художниця Наталія Салинко — авторка багатьох муралів у Козятині. Одна з її робіт — Тарас Шевченко, який прикрашає стіну Міського будинку культури, де мисткиня веде творчий гурток. У своїх малюнках використовує національну символіку і краєвиди рідного краю. Для вернісажу створила інтер’єрну картину, на якій зображена лаванда.

Наукова співробітниця Музею історії міста Наталія Баштова — талановита майстриня, яка працює у різних техніках. Вона декорує вироби за допомогою декупажу, створює прикраси з бісеру, пише інтер’єрні картини і мотає ляльки-мотанки, чимало з яких подарувала нашим захисникам, які на фронті. Образ традиційного українського оберегу втілила і в картині, яку створила для вернісажу. У центрі полотна «Берегиня лавандових мрій» — лялька-мотанка, яку оточують запашні квіти.

Долучилися до вернісажу не лише художники, а й фотографи. Учень ліцею № 2 (колишня школа № 2) Кирил Сабадаш створив серію з трьох світлин, які показують, як природа веде до духовного зцілення.

 

Читайте також:

З короваєм та гарним настроєм: Фоторепортаж зі свята знань 1-Б класу ліцею №1

Царський кахель та монети: у фондах козятинського музею поповнення

Махаринецька громада відзначає 410 іменини села та 299 річницю заснування церкви

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up