Царський кахель та монети: у фондах козятинського музею поповнення

Царський кахель та монети: у фондах козятинського музею поповнення
  • Фондова скарбниця Музею історії міста Козятин постійно поповнюється новими експонатами.
  • Днями до музею завітав давній друг та поціновувач історії Олександр Кравченко.

Як повідомляє Козятинська міська ТГ, Олександр народився у місті Козятин. Має двох дітей та четверо онуків, якими надзвичайно гордиться. І не зважаючи на велику зайнятість роботою, встигає знаходити час для вивчення історії, цікавих подій минувшини, що відбувалися на території нашої громади. І часто виходить на природу для розшуку незвичайних унікальних артефактів, якими щедро ділиться з містянами, приносячи їх до музею. Адже кожен тепер має можливість побачити їх у скарбничці історії міста.

Працівники закладу оформили вже дві вітрини з предметами давнини подарованими Олександром минулого року: давньоримськими монетами та монетами часів Речі Посполитої, фібулами- застібками у вигляді прикраси римських часів, оздоби до кінської збруї, гудзики, каблучки, хрест натільний, жіноча підвіска часів Древньої Русі, а також прясло, скіфський трьохгранний наконечник до стріли та багато іншого. Все це бажаючі можуть побачити завітавши до музею.

Відео дня

Цього разу Олександр приніс цікаві монети, знайдені на території Козятинської територіальної громади – чешуйки, фаустинку та гарну копію монети - рубль 1725 року. А також три екземпляри царського кахелю з Хрещатику з клеймами російською -"Кафельный Заводъ І.Андржеіовскаго въ Кіевъ №15" та польською мовою. Предмети, подаровані Олександром відносяться до періоду Київської Русі, Середньовіччя та Черняхівської культури.

Історична довідка:

Чешуйка — давньоруська монета, що отримала свою назву через свою форму схожу на луску риби. Чешуйки в основному виготовлялися з срібла і, в меншій кількості, з міді. Можливо, існували й золоті лусочки. Номінала чешуйки не мали. Цінність їх визначалася за розміром, а точніше за вагою.

Читайте також:

Спека відступає: сьогодні у нашій області прогнозують дощі

Соціальна допомога та пенсія: у Козятинському ЦНАПі безкоштовно надавали юридичну допомогу

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up