«Ми навіть не очікували, що буде друге місце». Ірина Шахін про перемогу сина у міжнародному конкурсі

«Ми навіть не очікували, що буде друге місце». Ірина Шахін про перемогу сина у міжнародному конкурсі
  • Вісімнадцятирічний Карім Шахін разом із Олександрою Омельчук представив Україну на міжнародному інтегрованому вокально-танцювальному конкурсі «Іверія-Діамант», який проходив у Грузії.
  • «Ой у лузі червона калина» у виконанні козятинчан підкорила серця журі — вони вибороли почесне друге місце.
  • Як готувалися, які враження від виступу і чому участь у конкурсі опинилася під загрозою зриву

Карім Шахін талановитий хлопчик. Він обожнює складати конструктор, опановує гру на скрипці. Це результат наполегливої та кропіткої праці, адже кожен день для нього — це боротьба за життя: у Каріма відсутня щитоподібна залоза, він має проблеми з хребтом та суглобами. Лікарі стверджували, що він ніколи не заговорить і не зможе навіть піти до школи. Але сьогодні 18-річний Карім — учень 9 класу опорного ліцею, навчається на інклюзивній формі. Він навчився не лише говорити, а й співати.

Спочатку на заваді стала війна

У 2021 році Карім Шахін брав участь у Міжнародному пісенному фестивалі-конкурсі для дітей та молоді з обмеженими можливостями «Золотий птах». Захід проходив у Вінниці за підтримки міжнародних партнерів. Взяти участь порадила голова громадської організації «Товариство батьків дітей з інвалідністю «ДОМ» Тетяна Яковлєва. Карім готувався протягом двох тижнів, виступив і став лауреатом.

Згодом батьки Каріма подали заявку на V Міжнародний інтегрований пісенно-танцювальний конкурс серед людей з інвалідністю «Іверія-Діамант», що мав проходити у Грузії. Допомогла Марина Сарбаєва — вона дала координати благодійної організації у Вінниці, яка співпрацює з грузинською організацією. Карім пройшов конкурсний відбір і мав летіти разом із мамою до Грузії. Місцева влада навіть виділила кошти на квитки, літак мав бути 28 лютого 2022 року, але почалося повномасштабне вторгнення. Тому конкурс відбувся онлайн. 

Відео дня

Було п’ять етапів, на кожен з яких необхідно було записати на відео п’ять різних композицій як рідною, так іноземними мовами. П’ятою піснею була «Моя планета», яку Карім Шахін заспівав разом із Олександром Онофрійчуком. Журі високо оцінило композицію і Карім пройшов до фіналу.

Зробили виключення

Цього року разом із іншими фіналістами козятинчанина запросили до підсумкового VI Міжнародного конкурсу «Іверія-Діамант», де серед фіналістів мали визначити переможця. За перше місце боролися вісім країн — Україна, Вірменія, Туреччина, Кіпр, Литва, Польща, Німеччина та країна-господар Грузія.

— Ми планували їхати до Грузії із Олександром Онофрійчуком, — розповідає Ірина Шахін, мама Каріма. — Тому що за умовами конкурсу учасник мав виступити в дуеті із естрадною зіркою. Конкурс інтегрований, його суть у тому, що людина з інвалідністю мала виступити зі здоровою людиною. Але Онофрійчук зараз у Польщі і не зміг приїхати до Грузії. Учасники з інших країн приїхали із зірками, а нам наші естрадні зірки навіть не відповідали.

У стислий термін потрібно було знайти того, хто полетить з Карімом до Грузії, аби представити Україну. Лік часу йшов на дні. Каріма підтримала Олександра Омельчук. Але був вагомий нюанс — Олександра не співачка, вона працює вчителем у школі і до цього ніколи не виступала на великій сцені.

— Чоловік Олександри Руслан захищає нашу країну, — продовжує Ірина Шахін. — Він служить в мотопіхотному батальйоні. Я сказала організаторам фестивалю, що разом із нами виступатиме дружина військовослужбовця. Оскільки ми представляли Україну, для нас зробили виключення і дозволили виступити.

Здійснили свої мрії

Попри те, що Олександра Омельчук не професійна співачка, вона має дуже гарний голос. У підлітковому віці вона навіть хотіла створити власний гурт і назвати його «Магнолія». Збиралася вступати в театральний і пов’язати своє життя зі сценою, але не склалося.

— У мене батьки дуже гарно співали, у всіх голос гарний, але не було такого поштовху, щоб навчатися, — розповідає Олександра Омельчук. — У моєї мами, покійної уже, велика родина, їх п’ятеро в сім’ї. Завжди коли вся родина приїжджала до бабусі на день народження чи на свята, всі сідали за стіл і співали українських пісень. І це було так класно. Навіть є фотографія, де я сиджу маленька у бабці на ліжку і співаю в вилку.

Дуже символічно, що Олександра родом із Грузії, тому завдяки участі у конкурсі вона потрапила на свою Батьківщину. А ще вони з Карімом здійснили свою мрію — виступити на великій сцені. На «Іверія-Діамант» команда з України виконала відомий на весь світ трек «Ой у лузі червона калина».

— Із Карімом це було дуже легко, — говорить Олександра. — Я не знаю, чи він мені таку силу дав, але мені настільки просто було з ним вийти на сцену. Тому що я бачила, що йому легко було виходити. У нас не було ані трепету, ані голос не тремтів, ні ноги не  тремтіли, як це зазвичай буває.

Вбрані в одяг патріотичних кольорів, козятинчани просто зачарували журі своїм виступом. Ірина Шахін розповідає, що грузинська сторона надзвичайно тепло їх зустріла.

— Двоє грузинів-конкурсантів співали українські пісні, — каже Ірина. — Ми там зустріли людей з інвалідністю-грузинів, які вчать українську мову. І вони вже розмовляють українською краще, ніж багато українців.

Діти не спали дві ночі

Настав довгоочікуваний момент — оголошення переможців. Козятинчани були за лаштунками. Щойно почули, що Україна виборола друге місце, не змогли стримати емоцій. На очі навернулися сльози щастя.

— Коли ми їхали, ми навіть не очікували, що у нас буде друге місце, — зізнається Ірина Шахін. — Це було дуже несподівано. Тому що інших учасників підтримали їхні країни, у них були оркестрові «мінусовки». А нас підтримали тільки наші друзі, у нас до пісні була звичайна «мінусовка» з інтернету, яку нам допоміг обробити Марат Турчинський. Тому ми були вражені.

— Як Карім переніс участь у конкурсі? — запитуємо Ірину.

— Важко, — відповідає мама. — Для його нервової системи це дуже велике навантаження. Йому дуже важно перенести наплив не лише негативних, а й позитивних емоцій. Ще я дуже переживала за його спинку, тому що через вроджену ваду хребта він не може сидіти довше двох годин. А там доводилося сидіти по годин 10-12. Але, на щастя, зі спинкою все добре.

Важко далася і дорога додому — прямого літака не було, лише транзитні рейси. Квитки довелося міняти декілька разів, тому що рейси неодноразово переносились.

— У Тбілісі нам довелося знімати квартиру, тому що літак скасували, — розповідає Ірина. — Потім ми летіли з Тбілісі до Єревана, там чекали п’ять годин і летіли до Кишинева. Вже в Кишиневі добиралися до автовокзалу, з автовокзалу їхали до Вінниці і з Вінниці до Козятина. Втомилися, звісно, але наші діти молодці. Вони не спали дві ночі. Літак був вночі, автобус вночі. Постійні перевірки.

Попри втому, участь у конкурсі того вартувала. Каріма вже запросили до Польщі представляти Україну у травні наступного року. Наразі сім’я шукає співака, який підтримає сина і заспіває на конкурсі разом із ним. А Карім продовжує відвідувати заняття з вокалу.

Слова подяки

Ірина Шахін дякує усім людям, які допомогли і разом із Карімом працювали над підготовкою до участі у конкурсі.

— Це була ціла команда чудових фахівців, — каже Ірина. — Окреме дякую Наталії Радько, Тетяні Романович, Ірині Біді, Марату і Марії Турчинським, Тетяні та Олені Міщук, Марині Сарбаєвій, Наталії Мельничук, Ірині Колесник та Олександру Пузирю. Також не втомлюся дякувати усім небайдужим людям, які нас підтримали.

 

Читайте також:

Yaktak запалив публіку у Козятині

На благодійному концерті у Миколаївці для ЗСУ назбирали понад 17 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up