Хор ветеранів «Прометей» відзначив своє 40-річчя

Хор ветеранів «Прометей» відзначив своє 40-річчя
  • Аматорський народний хор ветеранів «Прометей» — учасник багатьох фестивалів та конкурсів.
  • Найстаршому хористу колективу 86 років.
  • Нещодавно «Прометей» відзначив 40 років від дня заснування.
  • Із нагоди ювілею влаштували концерт, на якому не лише приймали вітання та співали, а й танцювали та розповіли історію створення колективу

«Прометей» — народний аматорський хор ветеранів. Він виник у нашому місті у 1983 році, коли при будинку культури залізничників створили вокальний колектив. Першим його директором став Віктор Дацюк, згодом «Прометей» очолила викладач музичної школи Валентина Наумова. Вона у колективі по сьогоднішній день, але вже у ролі хористки.

Сьогодні хор налічує 25 учасників. Усі — козятинчани. І здебільшого вони не професійні співаки. А найстарший учасник колективу 1937 року народження.

— Учасники нашого колективу — це вчителі, лікарі, залізничники, працівники торгівлі та інших сфер, — розповідає Валентина Гарнага, керівник хору, диригент. — Але були у нашому колективі і професійні музиканти. П’ять років тому з нами виступав Віктор Діденко, житель села Йосипівка. Він заслужений соліст капели бандуристів України. Зараз він уже на пенсії. Останнім часом із нами виступає професійний оперний співак, випускник Київської консерваторії Сергій Гарнага.

Відео дня

Валентина Гарнага очолює «Прометей» протягом 20 років і має профільну освіту — закінчила Київський державний університет культури. Її хористами неможливо не захоплюватися. Вони рухаються в ногу з часом — у репертуарі колективу не тільки народні пісні та романси, а й сучасні композиції, які звучать на радіо.

— Якби ви тільки знали, яке для нас свято, коли ми йдемо на репетиції, — каже Валентина Гарнага. — Мої учасники хору два дні перед цим чепуряться. Репетиція — це завжди енергія, веселість, бадьорість. Раніше ми репетирували двічі на тиждень, зараз, під час війни вирішили збиратися раз на тиждень. 

Із 2008 року «Прометей» носить звання народного колективу. Хор постійно долучається до різних мистецьких заходів, виступає не лише в Козятині, а й інших містах України, неодноразово брав участь у Міжнародному фестивалі ветеранських хорів і займав призові місця. Колектив не лише співає та пропагує українську творчість, «Прометей» також долучається до волонтерської діяльності ще від 2014 року.

— Як тільки почалася війна, ще не повномасштабна, ми маскувальні сітки плели, давали благодійні концерти — продовжує керівник хору. — Запам’ятався мені один концерт, ми грали прямо на базарі, у скриньку дуже багато зібралося грошей. Потім із цією скринькою грошей ми разом пішли в аптеку, закупили величезний ящик медикаментів, повантажили на машину і відправили в батальйон «Айдар». Від полковника ми отримали грамоту на знак подяки. Нещодавно у нас був благодійний концерт, на якому ми зібрали 5 тисяч гривень. Усі кошти ми перерахували на ЗСУ. Зараз плануємо знову благодійні концерти робити по Козятинській громаді.

Із нагоди 40-річчя колективу у Міському будинку культури влаштували концерт. На початку заходу ведуча Ольга Безпалько коротко розповіла про історію створення «Прометею», в житті якого не лише яскраві та барвисті сторінки: за роки існування хору 29 його учасників вже не стало. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

По тому на сцену вийшов народний аматорський хор «Прометей». Першою колектив заспівав «Сини України». Наприкінці пісні «А журавлі летять» учасники хору Ніна Тітарчук та Леонід Ящук почали танцювати.

Концертну частину програми розділили офіційною — до слова запросили міського голову Тетяну Єрмолаєву.

— Ви є для нас всіх прикладом, — сказала очільниця громади. — Ви люди, які постійно роблять найважливішу справу — ви займаєтеся собою і тим, хто праворуч і ліворуч від вас. У вас дуже потужна команда.

Учасників народного аматорського хору «Прометей» нагородили грамотами та подяками Козятинської міської ради. По тому концертна програма продовжилася. Виступили солістка хору Олена Майбродська, тріо Ніна Тітарчук, Людмила Данилюк та Марія Лещук. Марія також зачитала авторський вірш. Наостанок хористи всі разом виконали пісні про козаків, добре всім відому «Україна переможе» та Гімн України.

Після концерту зі словами подяки до учасників колективу звернулася начальник відділу культури Світлана Рибінська.

— Ви нас надихаєте, тому що ви — це величезне джерело енергії, — сказала Рибінська. — У вас мають вчитися багато людей не втрачати оптимізму, завжди бути активними і саме тому ви впадаєте нам всім в душу і серце. Дякуємо вашому колективу, якому вже 40 років. Йому буде ще і 100, йому буде ще і 200, тому що будуть нові та нові виконавці, нові артисти, але дух хору завжди залишиться таким міцним і таким енергійним.

Також привітати хористів завітала представниця від Ірини Колесник, депутата Вінницької обласної ради. Наостанок до усіх присутніх звернулася керівник хору, диригент Валентина Гарнага.

— Все життя моє пройшло в культурі, — сказала Валентина. — Я фахівець по вокальній дисципліні. Багато хорів у моєму житті було, вокальних ансамблів, і грамоти, і премії, і поїздки, і концерти. Був хор у сільському будинку культури, де я була директором. У ньому налічувалося 60 осіб і там був середній вік: від 20 до 40. Був хор інститутський, де я захищалась на диплом. Там було 100 осіб: і педагоги, і студенти. Але найрідніший мій і найдорожчий мені наш хор «Прометей».

 

Читайте також:

Різдво в умовах війни: на Вінниччині існуватимуть певні обмеження

Назвали імена довгожителів-ювілярів грудня, яких вітатимуть грошима

Новий церковний календар на грудень: що і коли відзначаємо

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up