Дорофєєв день: яким святим сьогодні молитися, прикмети і заборони дня

Дорофєєв день: яким святим сьогодні молитися, прикмети і заборони дня

18 червня православна церква вшановує священномученика Дорофея, єпископа міста Тіра в Фінікії. Він народився у 255 році в Антіохії.
 

Священномученик Дорофій жив в епоху правління царя Діоклетіана, Костянтина Великого і Юліана Відступника. За часів Діоклетіана він переховувався від гонителів християн, при Костянтині Великому повернувся в рідне місто, керував паствою і багатьох язичників звернув до Христа. Коли царем став Юліан Відступник, Дорофей помер від важких мук і прийняв вінець за Христа.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 18 червня - Дорофєєв день.

Православне свято 18 червня 2022 - день пам'яті блаженного Костянтина

Відео дня

Відомо, що блаженний Костянтин був митрополитом київським за князя Юрія Долгорукого. Після смерті правителя князі почали сперечатися про те, хто ж далі буде займати пост митрополита. Бачачи ці незгоди, Костянтин поїхав до Чернігова, де незабаром захворів і помер.

Згідно з переказами, перед смертю він дав чернігівському єпископу грамоту і попросив виконати те, що в ній написано - віддати його тіло на поживу псам замість поховання. Ніхто не знав, як вчинити, тому залишили тіло без поховання - в Чернігові стояла чудова погода, а в Києві вирували грози і дощі. Тоді тіло покійного Костянтина поховали в храмі Спаса

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Вітер з північного заходу – до сирого літа, зі сходу – до загальних хвороб, з півночі – до ясного дня, з півдня – до родючого року.
  • Якщо день теплий і ясний, то зерно буде велике.
  • Вранці бджоли не летять в поле, а сидять по вуликах – буде дощ.
  • Якщо вранці трава сильніше звичайного пахне, бути дощу.
  • Якщо в хмарний день перед заходом яскраво засяяло сонце, то наближається негода.
  • Дятел співає, і сова всю ніч кричить – до опадів.
  • Туман над водою – до великої кількості грибів.
  • Багато павуків – на гарну погоду.
  • Якщо в першій половині дня виполоти бур'яни на городі, то вони більше не виростуть. Це ж стосується і волосся на тілі, вирваного з корінням.
  • Сни з 17 на 18 червня віщі. Здійсняться вони дуже скоро. Сновидіння, побачене вдень 18 червня, збудеться через рік, день в день.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я кажуть, що сон, який приснився в ніч з 17 на 18 червня, не можна нікому розповідати - хороший не збудеться, а поганий стане реальністю. Також не варто сьогодні брати в руки гострі і колючо-ріжучі предмети - привернете неприємності. Православна церква категорично забороняє сваритися, лихословити і пліткувати.

Що можна робити 18 червня

У цю дажу християни повинні звертатися до свого ангела-хранителя і молитися про здоров'я рідних, благополуччя в родині і особисте щастя. Знахарі і травники в старовину збирали лікарські рослини, особливо - сон-траву, за допомогою якої можна було лікувати хвороби і передбачати майбутнє.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up