День Конституції України, день пророка Амоса: про події та свята цього дня. Звернення Президента

День Конституції України, день пророка Амоса: про події та свята цього дня. Звернення Президента
  • Сьогодні, 28 червня 2022 року – вівторок. 125-й день війни Росії проти України. 179-й день року. Яке сьогодні,  свято в церковному календарі і які суспільно важливі події в Україні сталися цього дня, читайте у матеріалі

Який сьогодні день в Україні 

28 червня - День Конституції України. Визначна подія сталася саме 28 червня 1996 року. І відтоді це - державне свято. Конституція - це основний закон, адже вона займає верховну позицію над усіма іншими законами. Цікавий факт: "батьком" сучасної Конституції України часто вважають Михайла Сироту. Саме він у вирішальну ніч, коли Верховна Рада приймала Конституційний проєкт, зачитував з трибуни всі статті перед початком голосування.

Уранці 28 червня президент Володимир Зеленський звернувся з нагоди Дня Конституції України.

Він, зокрема, сказав, що "Конституція України – наш детальний портрет. Її норми дають змогу  розшифрувати генетичний код нашої нації та знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці?".

Відео дня

Зеленський наголосив, що будуть дотримані всі норми Конституції щодо територіальної цілісності України, ворога буде вигнано з держави, а українці знову отримають свої демократичні права на свободу та життя.

Також президент повідомив, що перша писана конституція Пилипа Орлика буде перекладена з латинської мови на українську і ці примірники отримають школи.

28 червня - яке сьогодні свято в церковному календарі

28 червня в церковному календарі – день пам'яті святого пророка Амоса. Народився в місті Текої, що неподалік Вифлеєму. З дитинства хлопчик багато працював, зокрема, випасав худобу, чим заробляв собі на хліб. Бог побачив його смиренність і звелів йти до Ізраїлю, де переконувати людей, які загрузли в гріхах, покаятися і прийняти Господа.

Амос почав пророкувати, що на ізраїльські землі прийдуть асирійці та спустошать їх, а з людей будуть сильно знущатися. Але цього не станеться, якщо ізраїльтяни повернуться до Бога. Та головний жрець Ізраїлю Амасія почав знущатися з пророка, наказувати йому повертатися, звідки прийшов. Одного дня він так сильно побив Амоса, що той помер через два дні від сильних ран. Та слово його залишилося у "Книзі Амоса", яка увійшла до Старого Завіту.

Прикмети 28 червня

  • багато роси вранці - рік буде родючим;
  • хмари жовтого відтінку - на наступний день чекайте дощ;
  • сильний густий туман - випадуть опади;
  • дощ ллє 28 червня - урожай жита виявиться мізерним.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, цей день вважається нещасливим - саме сьогодні відбувається безліч пожеж, повеней і стихійних лих. Краще сьогодні не веселитися і з дому не виходити без особливої потреби. Також не рекомендується ходити в ліс, до річки або на луг - нечиста сила особливо активна в цих місцях і може забрати душу людини з собою.

Що можна робити 28 червня

Православні віруючі в цю дату моляться святим про захист худоби від падежу, про гарний урожай і про сімейне благополуччя. Травники і знахарі збирають рослини, з яких варять лікувальні настої. Вважається, що для того, щоб нейтралізувати погану енергетику дня, 28 червня потрібно провести разом зі своїми близькими.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Альоша Капніст

    Тупа та ще тупіша Велике державне свято ти його подала на рівні прикмет

keyboard_arrow_up