Дата 18 травня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами — все про цей день

Дата 18 травня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами — все про цей день
  • Сьогодні, 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв, в Україні — День вишиванки, День боротьби за права кримськотатарського народу і День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
  • Віряни вшановують пам'ять великомучениці Ірини Македонської.
  • Розповідаємо все про цей день

Церковне свято

18 травня в церковному календарі — день пам’яті великомучениці Ірини Македонської. Була вона дочкою імператора Ліцинія, який побудував для єдиної дитини палац і найняв мудреця, щоб той дав Ірині освіту. Імператор був язичником, а мудрець сповідував християнство, тому він потай почав розповідати дівчині про всі чудеса, які сотворив Господь.

Подорослішала Ірина і почав батько шукати їй нареченого. Якось влетів до кімнати дівчини голуб і залишив гілку оливи. Влетів тоді орел і залишив на столі вінок різних кольорів. Слідом же влетів ворон, сів на землю і залишив змію. Ірина не зрозуміла, що сталося, а тому попросила допомоги у мудреця. Той розтлумачив їй, що голуб символізує чистоту і лагідність дівчини, орел — можливість протистояти пристрастям, гілка оливи — це Божа благодать, яку Ірина може отримати після хрещення, вінок — її нагорода за подвиги, а ворон зі змією — це сам Диявол, який хоче змусити дівчину відмовитися від Христа.

Відео дня

Після отриманих знамень Ірина відмовилася виходити заміж, вона охрестилася і почала переконувати свого батька, щоб він теж прийняв християнство. Спочатку батько був проти, а потім в нього навіть вселився Диявол, який налаштував імператора проти єдиної доньки. Наказав тоді Ліциній кинути дівчину під ноги коней, зв'язавши їй руки. Однак тварини її не торкнулися, а ось імператор враз впав мертвий. Помолилася тоді Ірина Богу — і батько її піднявся на ноги. Люди, які це бачили, увірували в Христа. А сама дівчина відтоді стала провидицею. Коли престол її батька зайняв інший правитель, зазнала вона чималих мук. Але продовжувала навертати людей до Ісуса.

Що не можна робити в цей день

  • Не ходіть в гості до незаміжніх дівчат або вдов, тому що тоді ще довго не вийдете заміж.
  • Краще не виходити на вулицю після заходу сонця, бо може зашкодити нечиста сила.
  • Суворо забороняється пліткувати, лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 18 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: негода і дощі — вродить хліб;
  • квіти на черемсі — чекайте на швидке похолодання;
  • побачити блискавку — до хорошого урожаю капусти;
  • припинили щебетати птахи — до грози;
  • у воді купаються гуси — настане тепло.

В народі 18 травня називали Аріна або Аріна Розсадниця. А все через те, що від цього дня починали вже висаджувати розсаду капусти. Цікаво, що овочі в давнину садили лише жінки, а ось чоловікав в цю дату забороняли виходити на город. Вважалося, що тоді рослина буде квітнути, але не плодоносити. А щоб кури пізніше не виклювали розсаду, під час її висаджування намагалися не їсти хліб.

День в Україні

 

18 травня в Україні святкують День вишиванки / © pixabay.com

 

18 травня в Україні святкують День вишиванки. Свято щороку припадає на третій четвер травня. Зазвичай цього дня українці одягають вишиванки, які є традиційним одягом нашого народу. Так вони вшановують культурні традиції своїх предків. Ще від незапам'ятних часів українці носили вишиванки. Вважається, що вони з'явилися в гардеробі у представників трипільської культури, яка вважається найбільш розвинутою і загадковою. Орнаменти на уламках глиняних виробів часів Трипілля дуже схожі на орнаменти вишиванок.

У скіфських племен також були вишиті сорочки, що підтверджують археологічні знахідки VI століття. На думку істориків вони слугували свого роду оберегом в бою. Своєї розкоші вишивка набула за часів Київської Русі. Священники і знать мали одяг, який був вишитий срібними та золотими нитками. За часів Запорізької Січі невід'ємною частиною одягу козаків також була вишита сорочка.

Нагадаємо,  у культурі Козятинської громади повідомили, які заходи у цей день проведуть у Козятині — відбудеться фестиваль гаївок.

  • Захід розпочнеться 18 травня о 13.30. На відвідувачів чекають різноманітні майстер-класи, виступи місцевих артистів, виставки.

Читайте також:

Наприкінці XIX століття у Козятині розводили поштових голубів. Цікаві факти від музейників

На благодійному концерті у Зозулинцях в підтримку ЗСУ зібрали понад 27 тисяч гривень

Батальйон гарного настрою «Вінницькі» виступив у Козятині

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up