У Новий рік Козятин заходить без бюджету

У Новий рік Козятин заходить без бюджету
  • Головний фінансовий документ Козятинської громади на 2024 рік прийняти не встигнуть.

  • Про це у сесійній залі заявила міський голова Тетяна Єрмолаєва.

  • Що завадило прийняти бюджет і як житиме громада за його відсутності?

Традиційно наприкінці грудня депутати міської ради збираються на останню в році сесію. Її називають «бюджетною», адже серед низки рішень, які ухвалюють на засіданні, затверджують кошторис громади на наступний рік. Так було завжди, та не цього разу. Вперше в історії Козятина міська рада не встигає прийняти бюджет до кінця року. Про це стало відомо у четвер, 21 грудня, на засіданні 40 позачергової сесії, яка так і не відбулася через те, що прийшло замало депутатів.

Про те, що бюджет цього року не приймуть, сказала міський голова. За словами очільниці громади, така ситуація склалася через те, що його не розглянув виконком. Засідання не могли провести з 14 листопада.

— Відповідно до Бюджетного кодексу, спочатку бюджет голосується на виконкомі, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Після того, як бюджет затверджує виконком, ми маємо його оприлюднити, щоб громадськість ознайомилася із бюджетом і тільки після цього ми надаємо проєкт рішення депутатському корпусу, який може працювати з ним тиждень-два або місяць.

Відео дня

Виникає логічне запитання — як функціонуватиме громада без скарбниці? Якщо міська рада не встигає прийняти бюджет до кінця року, Бюджетний кодекс дозволяє фінансувати щомісячні витрати у розмірі не більш як одна дванадцята від загального обсягу скарбниці попереднього року. Про це говорить 79 стаття Бюджетного кодексу України. Але є одне але — капітальні видатки у такому випадку заборонені, тобто ремонти, реконструкції та капітальні будівництва проводити не будуть.

— Ми вже знаємо, що бюджет 2024 року буде менший за бюджет 2023 року, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — На це є дві причини. Перша — держава піднімає мінімальну заробітну плату і у нас будуть великі витрати (більше 20-30 мільйонів) на заробітну плату. Друга причина — держава забрала у місцевих бюджетів військове ПДФО (податок на доходи фізичних осіб — авт.). Для нас це означає відтік приблизно 40 мільйонів. Через те, що бюджет буде менший, однієї дванадцятої бюджету-2023 вистачає повністю, щоб функціонували всі галузі. Заробітні плати, захищені статті, енергоносії, харчування — все буде працювати. Я більш ніж впевнена, що виконком запрацює, прийме бюджет, ми його оприлюднимо перед усією громадою. Будемо збирати невеликі круглі столи, вони можуть бути територіальні, галузеві, з депутатським корпусом, з громадськими організаціями. Депутати отримають бюджет і будуть з ним працювати.

У вівторок, 26 грудня, стало відомо, що засідання виконавчого комітету нарешті відбулося у вихідні і проєкт бюджету розглянули. Втім затвердити скарбницю на наступний рік депутати все одно не встигають, тому що на опрацювання документа обранцям потрібен час. Тож бюджет-2024 прийматимуть вже у Новому році.

Зауважимо, що Козятин зі своєю проблемою не єдиний. У Ржищеві, що на Київщині, бюджет-2024 теж досі не прийняли. Не тому, що не встигли, а тому що депутати не підтримали проєкт рішення. Декілька місяців цього року жили без бюджету Деснянська громада та Прилуки, що на Чернігівщині. А в Немирові, що у Вінницькій області, не могли затвердити цьогорічну скарбницю більш ніж пів року, тому що депутати бойкотували сесії.

 

Читайте також:

Із третьої спроби нарешті провели позачергову сесію

Всі за відкриття реабілітаційного центру, але є нюанс

Дитяча соціальна допомога: умови отримання, місця звернення та необхідні документи

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • Галя Моисеенко

    В кожній Територріальній громаді села, селища, міста - Члени територіальних громад ( тобто місцеві жителі) можуть відповідно до ст. 143, ст. 27, ст. 28, ст. 33, ст. 36, ст. 60 Конституції України БЕЗПОСЕРЕДНЬО організувати десятки, а в великих містах сотні мобільних груп з захисту один-одного, свого майна, співласної землі від продажу, від повалення Конституційного ладу і захисту кожного місцевого жителя територіальної громади від насильницьких та антиКонституційних дій різними озброєними бандформуваннями які називають себе Держслужбовцями, посилаючись на фейкові документи. Так як жодний документ Законів, Постанов та зразки Посвідчень службових осіб незареєстровані в Мінюсті за відповідними нормами права.
  • Юлія Цвик Квартальна Пазюк

    Ганьба!!!! Всі свої зарплати і новорічні премії переведіть військовим, вони самі знають що їм потрібно. Ви знаєте і вам потрібна така людина як в Івано-Франківську...щоб прийшла з гранатами.... Довидети що такі люди будуть і в нас у Козятині... Ганьба вам наші депутати!!!!! А в мене ще є питання: - А чим ви там займаєтесь, що не встигли прийняти ?????
  • Инна Катеринич

    Коли це вже припинеться
  • Людмила Кесарчук

    Ганьба‼️Де ще є така робота на яку можна просто не ходити і отримувати чималі гроші, а потім виявляється  просто не встигли - і ніякої відповідальності😥

keyboard_arrow_up