Якщо раніше казали, що третя платіжка може бути, то тепер вона буде точно.

Якщо раніше казали, що третя платіжка може бути, то тепер вона буде точно.
  •  НКРЕКП прийняв остаточне рішення. Фінальним моментом стало підписання
  • Нацкомісією типового договору на технічне обслуговування внутрішньо прибудинкових мереж.
  • Тобто, є газова труба, яка підходить до будинку, і те, що раніше «робилося» безкоштовно, тепер буде робитися за гроші користувачів газу. Як сприйняли таку новину козятинчани?

Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг 5 грудня 2023-го погодила типовий договір з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. До Кодексу газорозподільних систем внесли відповідні зміни, за якими оператори ГРМ мають у місячний строк з дня набрання чинності постанови забезпечити послугу відповідно до прописаних норм.

Газовики мають повідомити мешканців будинків про підписання договору, розмістивши інформацію на оплату послуг розподілу газу. Іншими словами, прості українці отримають нову платіжку і в ній буде ще один розділ до сплати за обслуговування газового обладнання.

Типовий договір виписаний таким чином, що він не передбачає підписів двох сторін. Фактом його підписання буде надання послуги за транспортування газу. Достатньо просто користуватися природним газом, щоб погодитись на умови, які прописані в типовому договорі. Користуєтеся газом — ось вам третя платіжка за газ.

Відео дня

Мешканець центру міста Євгеній таким нововведенням навіть шокований. Каже, ще влітку представники газової служби ходили поквартирно і пропонували споживачам блакитного палива підписати договір за обслуговування газового приладдя в домоволодіннях.

— Мені цікаво, а що, прийде газовик і буде фарбувати в моєму дворі трубу? Договір-то договір, тільки щоб не було так, що прийшли в комбінезонах газової служби, давай гроші й ми пішли. Це одне, — каже Євгеній. — Як можна вводити додаткові платежі, коли все населення стало волонтерами? Щоденно нашим військовим оголошують збір коштів, як не на дрони, то на автівку чи на пристрої нічного бачення. Люди ледве зводять кінці з кінцями, а комусь хочеться, щоб споживачі газу газовикам зарплату платили. І нікуди не дінешся, не будеш платити невідомо за що, то мають право такого від'єднати від газопостачання. І на протест не вийдеш, бо то може стати доброю картинкою для ворога.

Пані Надія висловилася коротко. Каже, я не здивуюся, якщо прийде ще платіжка за доставку мені повітря. 

— Я згадую часи, коли більшість населення користувалися балонним газом і все входило в ціну балона з газом. Якби і зараз був балонний газ, то скільки там можна було б платіжок вигадати? — каже жінка.

Пан Іван, бердичівлянин, в Козятині провідує матір. Каже: газ провели у 90-х, і з того часу не було ніякого обслуговування. Виходить, що на всіх труб вже не вистачає, а козятинські газовики в цій справі виконавці, а не гравці.

Козятинчанка Оксана з чоловіком Валерієм диву даються. Кажуть, за трубу, яку ми купили та близько 40 років самі обслуговували, тепер повинні заплатити. 

— Якби ніхто не платив за те транспортування, то всіх би не від'єднали, — каже подружжя.

У пана Валерія ми запитали, чи сплачують вони за транспортування газу.

— Я знаю, що такий платіж незаконний, тільки ходити по судах я не буду. Звичайно оплачую обидві платіжки і третю мушу платити, — сказав Валерій.

 

ПЛАШКОЮ. 

То за що змусять платити?

На спеціалізованому порталі «ГазПравда» розповіли, що входитиме у плату за обслуговування внутрішньобудинкових мереж:

А яким буде цей тариф? Ще невідомо. Міські та облгази до 5 січня 2024 року мають розмістити на своєму офіційному веб-сайті інформацію про кошторисну вартість техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання кожного багатоквартирного будинку, розташованого на території його ліцензійної діяльності.

Втім, вочевидь «третю платіжку» почнемо отримувати уже з початку наступного року.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (15)
  • Каменний

    Написав заяву щоб налагодили котла а газовики кажуть у нас немає таких спеціалістів то за що ж тоді платити.
  • Микола Співаченко

    Я за третю платіжку платити не буду ніколи .хай подають мене в суд ..жду.йдіть за російським кораблем
  • Галина

    Хапуги выродки берите автоматын и стреляйте в нас нез
  • Галина

    Трубу общая и та что идёт до хаты куплены на нашы собственные деньги  когда проводили газ.Газом мы не отапливаем потому что на пенсию в 2500далеко не разбежишся так за что я вам должна платить за свою собственную трубу. А немного вы на себя берёте?????? Верните людям деньги которые они собирали по копеечки чтоб на старости в тепле сидеть причем с индексацией на на сегодняшний день.Люди сколько ещё издеваться над нами будут ????????????

keyboard_arrow_up