«Автобус ходив ще років 10 тому». Чим доїхати з Козятина до Хмільника?

«Автобус ходив ще років 10 тому». Чим доїхати з Козятина до Хмільника?
Серед рейсів у різні напрямки з козятинської автостанції на Хмільник — жодного. Доїхати туди від нас можна лише власним авто та поїздом
  • Недоступний райцентр. Автобусного сполучення між Козятином та Хмільником немає вже добрий десяток років. Ситуацію навіть не змінило і те, що Хмільник став нашим районним центром.
  • Що з цього приводу кажуть на автостанції та як коментують у міській раді

Минуло чотири роки, як Козятин втратив статус районного центру. Це сталося у червні 2020 року. Саме тоді під час позачергового засідання Кабінету Міністрів ухвалили зміни в межах адміністративно-територіальної реформи і уряд затвердив список 129 районів в Україні замість 490 на той час існуючих. Потім новий проєкт районування областей направили до Верховної Ради на голосування. За проєктом, на Вінниччині мало бути спершу п’ять, а потім шість районів. Козятинський мали об’єднати із Хмільницьким та Калинівським, а центр зробити в Хмільнику. Попри те, що влада міста зверталася до відповідних органів з клопотанням не забирати у Козятина статус районного центру, це не допомогло, і наше місто все ж віднесли до Хмільника, який з того часу став і районним центром. 

Багато води втекло з того часу, багато чого змінилося, але дещо залишилося все ж незмінним — це відсутність автобусного сполучення між Козятином та Хмільником. Не маючи власного транспорту, туди дістатися практично не можливо. Хоч у нашому місті є ряд державних установ, завдяки яким можна вирішити ті чи інші питання, але все ж інколи виникають питання, для вирішення яких слід з’їздити у Хмільник. Та як? Автобуси напряму з Козятина не ходять вже роками. А потяг — лише один.

Відео дня

Наші журналісти детальніше промоніторили цю ситуацію і ось що нам вдалося дізнатися. Згідно з гугл-мапою, відстань між містом Козятин та містом Хмільник напряму — 65 км; відстань шляхами — 83 км. 

На сайті /bus.com.ua, де публікують оперативну інформацію автовокзалу (автостанції) про розклад руху автобусів та його зміни, наявність вільних місць в автобусах, серед безлічі рейсів у різні напрямки на Хмільник — жодного.

Як розповіла нам старший диспетчер козятинської автостанції Людмили Годинник, автобус на Хмільник не ходить з Козятина вже років 10.

— Це велика проблема, — розповідає пані Людмила, яка працює 20 років (спочатку була контролером, бухгалтером, потім начальником). —  Пам’ятаю, був період, коли перевізник з Махаринець взяв цей маршрут, але проїздили тоді тиждень і перестали. Бо хотіли, щоб за тиждень були пасажири. А автобус роками ж не ходив! Це було десь років шість тому.

І все, по цей час жодного автобусного сполучення між Козятином і Хмільником немає. Не змінилася ситуація і з того часу, як Хмільник став нашим районним центром.

Запитали Людмилу Годинник, чи є запити пасажирів на цей напрямок. Каже, що великого напливу нема, але буває, що цікавляться.

— Я відправляю їх на Бердичів, чисто по-людськи, бо знаю, що звідти автобус ходить, — додає Людмила. — Ще з Махнівки колись їздив автобус, наскільки мені відомо, зараз його теж немає. Як мені здається, це все залежить від нашого міського голови. Вона має обговорити це питання з нашими перевізниками, обгрунтувати все і надати, щоб хтось обслуговував. Не має так бути, що районний центр є, а сполучення нема.

Зазирнули на сайт Укрзалізниці. Вбили у пошук маршрут Козятин-Хмільник. Виявилося, що доїхати від нас до Хмільника можна поїздом Київ — Кам'янець-Подільський. Він курсує раз на день. Відправлення зі станції Козятин-1 о 2.01. У Хмільник він прибуває через півтори години, о 3.27. Та навіть якщо заїхати у Хмільник поїздом, як дістатися назад? Пішки? За розкладом поїзд Кам’янець-Подільський — Київ відправляється з Хмільника о 1.24 і прибуває до Козятина о 2.50.

Ось такі реалії… Навіть якщо виникло бажання і можливість просто так відвідати місто Хмільник, не маючи власного автотранспорту, на вас чекає справжній квест.

А що з цього приводу кажуть у Козятинській міській раді? Запитали, чи планують автобусне сполучення між Козятином та Хмільником. Ось що нам відповіли: «Козятинська міська рада не може проводити конкурс на автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі територіальної громади. Їх проводять обласні держадміністрації. Письмових звернень до Козятинської міської ради щодо створення маршрутного сполучення не надходило. Інтересу перевізників до даного маршруту не виявлено, через відсутність якісної дороги та відсутність інтересу до маршруту».

Разом з цим порадили писати колективне звернення з вищевказаного питання до Козятинського Управління житлово-комунального господарства та в обласну військову адміністрацію для подальшого вивчення та вирішення питання.

П. С. Нам цікаво, чи їздите і чим ви до Хмільника? — відповіді пишіть у коментарях

Читайте:

На один день в тиждень змінюють години руху автобусів по Самгородоцькій громаді

Автобус Козятин-Вівсяники: призначають додатковий вечірній рейс

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ольга Вознюк

    На жаль, ця проблема є. Їздила електричкою до Бердичева, там ще сидиш чекаєш а потім автобус до Хмілька, в який ще треба впихнутися бо людей багато.Загалом пів дня треба витратити щоб дістатися туди((
  • Сергій Ямпольський

    70 км не так уж і багато.Питання про рентабельність маршруту
  • Инна Качан

    Нашому меру не потрібно а от простим  людям як бути в цій ситуації їй начхати  в нас же все для людей от мені довелося  я два місяці їздила через Вінницю а це затратно як по часу так і по фінансах но в нас і райцентр не відстояли і сполучення не налагодили як обіцяли
  • Зоя Житня

    Цивілізація!!!! З Бердичіва можна добратись, хоча це інша область, а з Козятина зась, кажуть, що не вигідно. А взагалі-все для людей. Молодці.

keyboard_arrow_up