Городнику на замітку. Про хвороби і шкідників цибулі

Городнику на замітку. Про хвороби і шкідників цибулі
  • Навряд чи хтось із селян вирощує цибулю для краси і ставить собі за мету мати лише гарні рядки. Кожен городник дбає, щоб його
  • копітка праця принесла  добрий врожай. Проте цибуля має своїх ворогів та здатність хворіти. Головне — розібратися в причині захворювання. Ми зібрали для вас найбільш поширені хвороби
  • цибулі.

Якщо пір'я цибулі почало жовтіти та в'янути, не варто відразу ж кидатися в паніку. У цій ситуації потрібно зрозуміти причину цього процесу і потім почати приймати відповідні заходи, інформує Ukr.Media.

Цибуля обов'язково буде жовтіти і висихати, якщо проводити полив занадто рідко. Зараз проблем із вологою немає, а цибуля ще може переживати наслідки тої посухи, що була у травні. Поливати цибулю радять спеціалісти теплою водою 1-2 рази в тиждень, залежно від кількості дощів. Ні в якому разі не треба проводити полив криничною водою зі шланга. 

Ще листя цибулі може жовтіти, коли цибулини висадили занадто рано, то молоде листя підмерзає, а потім висихає і жовтіє.

Відео дня

Третя причина, через яку у цибулі можуть почати жовтіти кінчики пір'я — це відсутність поживних речовин. Найчастіше бракує азоту. При дефіциті цього елемента пір'я цибулі ростуть потовщеними та недовгими. При цьому забарвлення у них жовтувате. Щоб виправити ситуацію, потрібно підгодувати цибулю азотовмісними добривами. Для цього рекомендується використовувати органіку — настій гною і сечовини.

Куди гірше, коли рослину атакують шкідники і це четверта причина пожовтіння цибулі.

Найчастіші непрохані гості в грядках — цибулева муха,  трипси, цибулева міль, кліщі та листоїди. Поряд із комахами, які живляться багатьма культурами, є  шкідники цибулі, притаманні лише їй, їх близько десятка видів. Про них і піде мова.

Тютюновий трипс — дрібні шкідники завбільшки до 1 мм, які зимують у ґрунті або в рослинних рештках. Навесні вони живляться соком огірків, гарбузів та цибулі.

Цибулева дзюрчалка – зелена муха завбільшки до 1 см, яка відкладає яйця у землю біля цибулин. Про зараження рослини свідчать жовті кінчики листя, яке незабаром зів’яне, та неприємний запах від цибулин. 

Цибулева тріщалка.— червоний жук-листоїд, який поїдає листя цибулі; активний у кінці червня. Жовтувато-білі личинки також живляться листям. Жуків можна визбирувати вручну.

Цибулевий прихованохоботник — чорно-сірий довгоносик, який активізується з першими сходами цибулі й живиться м’якоттю листя. Його сліди перебування – білі плями і смуги на листі. Личинки також живляться листям. У кінці червня з’являється друге покоління.

Цибулевий кореневий кліщ — крихітні жовтуваті шкідники завбільшки 1 мм, які вражають цибулини й корені. Люблять тепло й високу вологість. 

Якщо всередині стебла ви виявили невеликих білого кольору хробаків, то мова йде про найбільш небезпечного паразита цибулі — нематоду. І з нею, на жаль, ефективна лише профілактика обробки сіянки до посадки в грунт.

Цибулева міль — це невеликого розміру нічні метелики довжиною 8 мм, з великою білою плямою на крилах.

Його гусінь зеленувато-жовтуватого кольору завдовжки 11 мм з коричневими бородавками, лялечка довжиною 7 мм утворюється у павутинному коконі. Шкоду цибулі та часнику наносять саме личинки цибулевої молі. Вони проникають у тканини листя часнику чи цибулі. Через кілька днів личинки починають рухатись до основи рослини де утворюються молоді листочки. Вони поїдають листя цибулі у вигляді поздовжніх смужок. На листі цибулі це виглядає, як білі плями на листку. Через 6-12 днів активного живлення личинка заляльковується, і за сезон метелик цибулевої молі може мати три виводки ненажерливих личинок.

Враховуючи, що шкідник зимує в стадії метелика, обробка цибулин не допоможе запобігати ураженню рослини. У цьому випадку потрібно заздалегідь обробити грядку інсектицидом. 

Цибулева муха майже сестра звичайної мухи, яка часто залітає у вікна влітку. Коли сади цвітуть, настає час масового льоту цибулевої сірої мухи, яка вже до кінця травня відкладає яйця у ґрунт біля цибулини. Через тиждень личинки шкідника починають ласувати ніжною частиною цибулини. Приблизно через півтора місяці відроджується друге покоління шкідників. Найбільше цибулева муха пошкоджує пізню цибулю й перші ознаки її появи — пожовтіння та в’янення листя. Позбутися цього шкідника можна дотриманням сівозміни та висаджуванням цибулі поряд із морквою.

Атакує рослини цей паразит у квітні та травні. Якщо дістати цибулину із землі, то можна виявити, що вона згнила. У випадку з цибулевою мухою допоможе запилення міжрядь сумішшю тютюнового пилу і попелу соняшника, узяті в рівних частках. Уражені рослини потрібно викопати та спалити.

Пожовтіння і в'янення пір'я цибулі в кінці сезону є природним процесом. Однак нерідко таке трапляється «у позаштатному режимі» — навесні або на початку літа. Тут, звичайно, зволікати не можна, треба діяти невідкладно.

 

 

 

Коментарі

keyboard_arrow_up