Жінку, яка ледве ходить, змушують добиватися справедливості

Жінку, яка ледве ходить, змушують добиватися справедливості
  • ,До редакції газети “RIA Козятин” звернулася інвалід ІІ групи та матір захисника, що воює на фронті.
  • Вона повідомила, що 16-го листопада 2023 року написала заяву, що їй, як інваліду, має надаватися ортопедичні корсет та взуття за рахунок держави.

Поки готували документи та виправляли помилки послуги ортопедичного заводу з грудня 2023 року стали платними. Жінка хоче добитися справедливості, адже з її боку ніяких порушень немає.

— Я, як іоки готували документи та виправили помилки, послуги ортопедичного заводу від 15 груднвалід даного коду, маю отримувати корсет на хребет і ортопедичне взуття. Мені корсет на хребет прислали, а взуття — ні. Щоб знов подати заявку на взуття треба поновити карту І К І (індивідуальна карта інваліда). Мені дуже важко ходити через відчуття болю, знеболювальні не допомагають. Та все ж я пішла. Прийшла до сімейного лікаря. Сімейний лікар мене перенаправила до заступника директора сімейної медицини і вона сказала мені, що прийдете через тиждень. 

Забігаючи вперед, як пізніше нас повідомили в сімейній медицині,тиждень часу потрібно було для збору потрібних документів. Але повернімося до розповіді Анни Линник.

Відео дня

— Я написала на безкоштовне взуття і корсет заяву в МСЕК. Заява була подана 16 листопада. Через два тижні телефонує до мене Юля, що приймає документи і повідомляє, що на моєму замовленні на ортопедичне взуття поставили неправильний код, — продовжує розповідь пані Анна. — Знов йду у МСЕК, там виправляють код замовлення і я повертаюся до Юлі. Вона каже, що тепер вже все добре.

Чекаю. Спочатку з заводу подзвонили і спитали розмір корсета. Наступного дзвінка я не дочекалася, телефоную до них сама. Це вже було в січні. Зателефонувала, а вони кажуть: ваш корсет готовий завтра ми вам його вишлемо. Я їм кажу, що крім корсету мені має бути замовлено ортопедичне взуття. Корсет вони вислали, а за взуття сказали, що вияснять. Пізніше з заводу повідомили, що з заявою у мене щось не так, якщо заяву не прийняли.

Тоді пані Анна зателефонувала Юлі, дівчині, що приймала замовлення, виявилося, що на взуття вказали неправильний код. Тоді якраз син пенсіонерки приїхав у відпустку з фронту. Тож матір попросила його піти в сімейну медицину. Сімейна медицина його відправили У МСЕК, а з МСЕКу — знов у сімейну медицину. 

— Юля відразу сина перенаправила до завідуючої. Заступник директора сімейної медицини Галина Добровольська сказала сину, що чекайте три дні, а я виясню в чому справа. Через три дні син телефонує в сімейну медицину. Йому сказали ми ще виясняємо. Числа не пам’ятаю, знаю що це було в якійсь понеділок, завідуюча сама зателефонувала мені і каже: «Ортопедичне взуття ви могли отримувати на безкоштовній основі раніше, а зараз в зв’язку з військовими діями держава від 15 грудня змінила закон і ви вже не маєте права на безкоштовне ортопедичне взуття. Взуття вам там можуть зробити тільки за готівку, або звертайтеся у відділ праці». Мій син поїхав на фронт, дочки далеко від мене живуть, сама я ходити не можу, тож нікуди не зверталася.

До сімейної медицини звернувся журналіст і от що там відповіли:

— Жінка, про яку ви запитуєте має групу інвалідності і відповідно до цієї групи має індивідуальну програму реабілітації інваліда каже заступник директора сімейної медицини Галина Добровольська. Індивідуальна програма у неї від 16 листопада 2023 року. Згідно цієї індивідуальної реабілітації вона потребує ортез на хребет та ортопедичне взуття. Цю індивідуальну програму їй виписав МСЕК. Жінка з цією програмою реабілітації йде в совбез і звертається до ортопедичного заводу. Чи вони будуть орієнтуватися на нову постанову, чи вони будуть притримуватися старої постанови, як вже вирішить ортопедичний завод. 

Після нашого візиту до медичної установи до Анни Линник зателефонували з сімейної медицини. Їй повідомили, що вже нікуди не треба йти. Вони все зробили самі. Анна Линник має прийти в сімейну медицину, щоб тільки перевірити паспортні дані та індикаційний код.сказала нам в телефонній розмові  Анна Линник

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия

    Їй повинно бути  безкоштовно, вона  інвалід і син на війні
  • Оля Дитрых

    Чого так довго виправляли? Як бути цій жінці! Це ви так напрацювали? Ніколи не поспішають...

keyboard_arrow_up