«За що сваритися, що селянина нагнули?»

«За що сваритися, що селянина нагнули?»
  • До редакції газети «RIA Козятин» звернулася з листом мешканка с. Козятин Світлана.
  • Вона повідомила, що тримають з чоловіком велике господарство, а продати м’ясо за нормальних умов не можуть.
  • Павільйон на великому базарі працює один раз на тиждень, а в павільйоні на маленькому базарчику смердить кров’ю, кишками і з туалету. У листі йдеться:

«Хочу звернути увагу нашої місцевої влади на неправомірні дії нашої поліції на беззаконня, які творяться на маленькому базарчику. Коли місто Козятин має просторий центральний ринок, де є хороший павільйон, в якому є багато місця для реалізації м’ясної продукції, ми продаємо м’ясо на стихійному ринку з порушенням всіх санітарних норм. М’ясний павільйон на ринку «Хлібодар» стоїть на туалеті, де влітку мухи і сморід з туалету. А ще люди з села не можуть продати викормлене ними порося в павільйоні «Хлібодару», тому що їх просто туди не пускають. У павільйоні, де торгують постійні продавці, для селянина, який виростив і продає своє, місця для продажу немає. Коли торгуєш на стихійному ринку, продавці павільйону викликають поліцію і тих, хто продає своє порося, поліція штрафує. Тож через газету хочу, щоб наша міська влада з органами правопорядку звернули на це увагу. Чому не перемістити весь стихійний ринок на центральний ринок, де місця вистачить для всіх.. Адже не допустимо, щоб харчову продукцію люди продавали на проїжджій частині дороги», — написала в листі до редакції пані Світлана. 

Уже в телефонній розмові пані Світлана зі ще одним продавцем стихійного ринку Олександром висловили занепокоєння тим, що туалет і м’ясний павільйон збудовані на руїнах тубдиспансера і «там літають туберкульозні палички».

З самого початку ми перевірили, чи виходить з туалету, що на ринку «Хлібодар», сморід на вулицю. У день нашого візиту, 19-го березня, цього не спостерігалося. У самому туалеті неприємний запах таки був. Разом з тим, пам’ятаємо, що влітку тут так смердить, що сльозяться очі. 

Відео дня

Щодо того, чи може бути в м'ясному павільйоні туберкульозна паличка, ми звернулися до завідувача Козятинського центру виявлення та профілактики хвороб Леоніда Ящука.

— Туберкульозна паличка передається людині від хворої людини. У землі вона не виділяє спор, як, наприклад, збудник сибірської виразки. Якщо на місці колишнього тубдиспансера якимось чином після дезінфекції залишились палички, то вони за такий період часу вже загинули на сонці. Ризик заразитися туберкульозною паличкою є скрізь. Хворих на туберкульоз зараз не відправляють на примусове лікування. Вони ходять вулицями разом зі здоровими людьми і виділяють палички, — сказав завідувач і навів приклад. — Хворий плюнув на дорозі, слина на землі висихає, а паличку може підхопити вітер і опустити її на продукцію, що продають на вулиці. З хворим на туберкульоз можна зустрітися навіть біля кабінету сімейного лікаря. Прийом таких хворих має бути розділений в часі, але ж це не виконується, — каже Леонід Ящук

— То з павільйону менший ризик принести додому паличку з м’ясом, ніж якщо купити м’ясо на відкритому повітрі? — запитали ми у керівника центру.

— Так, —  сказав він.

На великому базарі ми мали намір зустрітися з представником адміністрації ринку. Але вийшло поговорити тільки з продавцями, що торгують на ринку.

— Мені байдуже, хто там з ким конфліктує, я за правду. М’ясний павільйон тут функціонує тричі на тиждень: четвер, субота та неділя. Навіть коли продавців м’ясної продукції немає, працівники павільйону на роботі у базарні дні є, — каже продавець Катерина.

До нашої розмови підключається чоловік.

— Як на те пішло, то всіх треба переводити торгувати на колгоспний ринок. У павільйоні, що на маленькому базарчику, зараз більш-менш, а влітку антисанітарія і з туалета смердить, — каже він. — Тільки зараз війна, нехай торгують люди, тому що всі виживають, як хто може. За що конфліктувати? За те, що селянина, який хоче продати своє, нагнули? 

У продавців павільйону ринку «Хлібодар» своя позиція:

— Ніякого конфлікту у нас з тими, що на дворі торгують, немає. Вони на стихійному ринку торгують і в цьому вся філософія. Ні за що не платять, щоб швидко спродатись — менші ціни ставлять, а ми стоїмо і спродатись не можемо. Нехай ідуть сюди, разом будемо стояти. Тут місця всім вистачить, — кажуть продавці «Хлібодару».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (29)
  • Олена Берук

    Смердючий а не пахне гидко туди зайти луче надорозі купити чим у ті смердоті
  • Нина Кучерявая

    Як пишуть,що тхне,але все одно всі йдуть на стихійний ринок,чого не йшли на великий базар???Бо далеко,а тепер нюхайте і мовчіть.
  • Valentina Shaidovska

    Великий базар майже не працюючий, там вже все запущено і за нього ніхто не відповідає, а можна було б довести його до ладу і люди туди йшли.
  • Володимир Загоруйко

    Що зараз купують люди на базарі? Тільки сало та м'ясо.А все інше у спеціалізованих магазинах.Тому і базар не користуються популярністю

keyboard_arrow_up