«Я їхала показати свій результат»: як Марія Шпатківська здобула золото у Парижі

«Я їхала показати свій результат»: як Марія Шпатківська здобула золото у Парижі
  • Наші — найкращі. Наприкінці минулого року Марія Шпатківська, після тривалої перерви через війну, відновила свої тренування та повернулася до спорту. І дуже вдало — здобула золото зі штовхання ядра на міжнародному рейтинговому турнірі.
  • Що Марія каже про свою перемогу та які плани на майбутнє?

Пам’ятаєте, як на початку травня ми розповідали про зворушливу історію кохання нашої землячки, спортсменки Марії та військовослужбовця Євгена. Молоді люди познайомилися в ортопедичному центрі, куди Євген потрапив після поранення. Марія стала його реабілітологом, а згодом і другою половинкою. Так ось, у нас знову виник гарний привід для спілкування з Марією. Адже на міжнародному рейтинговому турнірі Гран-прі з паралегкої атлетики, що проходив у Парижі в середині червня, дівчина виборола золоту медаль у штовханні ядра.

Загалом, на цих змаганнях українська збірна з 11 параатлетів здобула 17 медалей: 9 золотих, 4 срібних та 4 бронзових. Це свідчить про високий рівень підготовки наших спортсменів та їхню готовність до нових перемог.

Турнір у Парижі був важливим етапом підготовки до Паралімпійських ігор, оскільки спортсмени проходили медичну класифікацію та виконували кваліфікаційні нормативи. Усі поставлені цілі у Франції досягнуті. Далі  були змагання параатлетів на чемпіонаті України, який відбувся наприкінці червня у Луцьку.

Відео дня

На фото Марія зі своїм тренером Тетяною Дідик. Каже: «На змагання їхала показати свій результат»

Повернемося до змагань у Парижі. Тут козятинчанка Марія Шпаківська була єдиною представницею з Вінниччини. Вона, разом з іншими вісьмома участниками, виступала у класі F46. І перемогла. Дівчина розповіла, що кожному спортсмену, відповідно до назології ураження, лікар призначає свій клас. І саме у своєму класі Марія стала найкращою. Розпитали, як їй це вдалося, як проходили тренування та як на перемогу відреагували рідні та близькі. 

— Повернулася я до спорту і почала відновлюватися ще до нового року, — каже Марія. — Ці змагання, вони як старт. Проходили у Парижі, ми в складі параолімпійської збірної України, виступали 13-15 червня. Мій тренер — Тетяна Дідик. У Францію дорога була нелегка — до Львова їхали поїздом, потім автобусом до Варшави, а вже звідти летіли літаком. Якщо повернутися до підготовчого етапу, то тренуюсь я у Вінниці. Коли ми на зборах, це такий підвідний підготовчий період, то там більші навантаження. Тренування відбуваються двічі на день, щодня, крім четверга і неділі. Якщо ж навантаження немає — то тренування проходять один раз на день, крім четверга і неділі.

Як бачимо, графік доволі насичений і нелегкий. Це принесло свої плоди. Старання Марії та настанови тренера привели нашу спортсменки до золотої нагороди. 

— Чи очікували ви на перемогу? — запитали у Марії.

— Я їхала показати свій результат. А там би далі вже було видно, — сказала вона. — Всі задоволенні, всі раді, всі мене вітали — і родичі, і друзі, і колеги з роботи. Чоловік дуже мене підтримує завжди, підбадьорює. Це надає сили та впевненості в своїх можливостях.

Як розповіла Марія, після Парижа, спортсмени змагалися у Львові, там проходив Чемпіонат України серед здорових спортсменів.

— 25 червня я виступала у Луцьку — це був паралімпійський чемпіонат України і далі їдемо на збори, на підготовку — будемо готуватися до паралімпійських ігор. Але ще немає списків і точно не знаємо, хто їде, а хто ні. Тому про це ще рано казати. Та можу впевнено сказати — в моїх планах здобувати нові перемоги, йти до нових досягнень.

— Чи займаєтеся паралельно іншими видами спорту?

— Ні, якщо хочеш чогось досягти, то треба займатися чимось одним, тоді буде гарний результат. Це можу порадити і іншим спортсменам-початківцям — треба мати мрію, яку треба дуже сильно захотіти, свою ціль, і тоді все вийде. Якщо будуть змушувати — результату не буде. Впевнено йдіть до своєї мети і все буде добре.

Неймовірні відчуття приносять перемоги наших спортсменів. Бажаємо і надалі здобували лише високі нагороди, виборювати перші місця та прославляти наш край.

Довідково

Марія Шпатківська народилася в Козятині, проживала в Титусівці. З народження не має частини лівої руки. Та така особливість дівчини не стала на заваді йти до своєї мрії та досягати успіхів. Марія любить спорт і почала ним займатися з самого дитинства, з восьми років. Спочатку це було плавання. Потім, коли козятинський басейн закрили, вона перейшла на легку атлетику — бігала спринт і метала м’яча. Трохи згодом, десь з 13 років почала штовхати ядро та метати спис. Велике бажання, щоденні тренування та наполегливість дали свої результати. Марія — неодноразова призерка чемпіонатів України, учасниця чемпіонатів Європи і світу, майстер спорту України міжнародного класу (клас F46) серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.

Читайте:

«Легіон» Чемпіон достроково

Наш Олексій Лясковець здобув перемогу у командному чемпіонаті України з легкої атлетики

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Podolyanin Evgen

    Надзвичайно сильна духом дівчина. Браво!
  • Тая Радіна

    💛💙

keyboard_arrow_up