Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року»

Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року»
  • Талановиті земляки. Вчитель географії Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих вчителів України. Попереду — фінал.
  • Дізналися, як він за допомогою сучасних технологій зацікавлює учнів на уроках, та як дійшов до завершального етапу конкурсу такого рівня

Розмова з учителем Козятинського опорного ліцею Богданом Пічкурем вийшла дуже цікавою. Зустрілися з ним у стінах навчального закладу. Спочатку трішки поговорили про біографію, а згодом дійшли і до самого конкурсу та власне вчительської справи загалом.

Богдан Пічкур народився у Махнівці. Закінчив Переможнянську школу, вступив в Кам’янець-Подільський Національний університет імені Івана Огієнка. Має три дипломи, по останньому він — викладач природничих дисциплін, може читати екологію, біологію, туристичну справу. Повернувся у Переможнянську школу, але вже в ролі учителя.  Згодом став працювати у школі-інтернат-гімназії імені Підгорбунського (зараз Козятинський ліцей №7). Там обіймав посаду заступника директора та вчителя географії. А після гімназії, два роки тому, прийшов працювати у Козятинський опорний ліцей, теж заступником директора та вчителем.

Відео дня

— У мене мама заступник директора в Переможнянській школі, дружина, теща теж учителі, — додає з посмішкою Богдан Пічкур.

Переходимо до конкурсів. Загалом їх за семирічний учительський досвід було вдосталь. І обласні, і районні. Cам Богдан і його учні неодноразово займали призові місця і були переможцями. Але якщо брати Всеукраїнський рівень, то особисто для Богдана це вперше.

— У мене не так багато стажу, сім років після університету, але чомусь захотілось спробувати себе, — розповідає Богдан Пічкур.

Про конкурс «Вчитель року—2024»

За словами пан Богдана, спочатку була реєстрація на обласний етап. Це було у вересні-листопаді минулого року. Сам обласний етап розпочався вже у лютому. Він складався з трьох частин: тестування, дослідження, «майстерка» і урок в одній із вінницьких шкіл.

— Обласний етап доволі важкий, багато учасників, — розповідає учитель. — Нас спочатку було до 30 осіб і з кожним етапом кількість зменшувалася. Вже у фіналі залишилося троє. Перемога на обласному етапі була неочікувана. Для мене це досвід і я б прийняв будь-який результат. Вже на всеукраїнському етапі, коли були представники з різних областей, обирається 12 найкращих, які братимуть участь в очному турі. Перший етап — це знову тестування, яке також було важким, особливо емоційно. Це забирає багато енергії. Але коли під боком є люди, які підтримують, це надає сил — це мої колеги з адміністрації ліцею і навіть учні.

Отож на всеукраїнському етапі наш земляк достойно пройшов перший тур конкурсу і в загальному заліку увійшов у дванадцятку найкращих вчителів України.

— Тепер чекаю на фінальний всеукраїнський етап, який розпочнеться 13 травня, — продовжує розповідати Богдан. — У нас буде дослідження і очний урок у Тернопільській школі.

Веде блог, читає лекції, малює мультики

Коли Богдан все це встигає — невідомо. Адже окрім підготовки до всіх етапів конкурсу, він паралельно проводить уроки, його запрошують читати лекції у Вінницькій академії безперервної освіти. Також він вже три роки веде свій особистий інформаційно-пізнавальний блог «Географія онлайн», який, уявіть собі, має понад мільйон переглядів. Блог наповнений різноманітними розділами, як для учнів, так і для вчителів. 

А ще учитель пише вірші, має свій ютуб-канал, де публікує мультики з географії, комікси, які створює власноруч. 

— Мультики, які я створюю на урок дітям, — це анімовані відео з використанням технології скрайбінг. Як це все працює? Візьмемо старші класи. Я знаю, що діти зараз не дуже люблять читати. Щоб їх зацікавити, я малюю мультики по темах. Наприклад, Євразія, Африка, Америка. Легкі теми для цього не беру. Мультики — трихвилинні, більше дитина не сприйматиме. У них я вміщаю те, що треба читати у п'яти листках параграфу. 

Такі техніки Богдан Пічкур також використав на «Вчителі року-2024».

 — До речі, на всеукраїнському етапі була тема «Гори. Утворення гір, рівнин», — говорить Богдан. — Це було 11 квітня пам’ятаю — в День любителів аніме. І от я зробив комікс, презентував його з анімешними героями. Давали «майстерку» студентів для третього курсу Київського національного університету. Їм дуже сподобалося.

На перший погляд, коли слухаєш, то це все здається легко. Ну що таке з теперішніми технологіями зробити мультик. Але… створення трихвилинного відео раніше у Богдана Пічкура займало до 5-6 годин роботи, а зараз до однієї години. Головне — ідея, бо інформації  дуже багато, але хочеться мінімум тексту і більше показати.

— Я хочу, щоб від мене діти йшли з уроку не замучені і щоб знали, що буде не якась довга лекція, — додає Богдан. — Але, щоб такий урок зробити, треба дуже багато часу. Доводиться багато чим жертвувати, щоб підготуватися. Але поки я хочу, я це роблю. Є така педагогічна ідея — щось шукати і просіювати, це, знаєте, як золото шукають. Так ось, те все, що на тарілочці, я залишаю, все інше — відкидаю.

Бажаємо талановитому та креативному вчителю натхнення, невичерпної енергії та, звісно ж, перемоги. Але впевнені, для своїх учні він без перебільшення вже є «Вчителем року».

Читайте:

Вчитель з Козятина Геннадій Савчук переміг у номінації «Problem Solving»

Школяр із Махаринець знімає пластилінові мультики

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Йорж

    Вітаю, земляче!!! Так тримати!!! Бажаю успіхів!!!
  • Іра Коломійчук

    Найкращий вчитель.Щиро бажаю перемоги Вам,Богдане Анатолійовичу💙💛

keyboard_arrow_up