Сьогодні обливаний понеділок: значення та традиції

Сьогодні обливаний понеділок: значення та традиції

Якщо тиждень до Великодня називається Страсною седмицею, то тиждень після – Світлою седмицею. Впродовж цілого тижня українці святкували Воскресіння Христове. Перший же день називають обливаним чи поливальним.
 

Другий день Великодня в народі називають Обливаний понеділок, або ще Волочильний. 

Обряди цього дня розподіляються на два окремих дійства: відвідування знайомих («нести калача»), що й дало назву «Волочильного понеділка» та обливання водою – «Поливальний (обливальний) понеділок». 

Відео дня

Що у вас нового?Фотографія

Великодній понеділок люди ходили один до одного у гості: христосувалися й обмінювалися писанками. Хрещеники з гостинцями ходили в гості до хресних батьків, а онуки — до бабусь.

Традиція обливання водою дало ще одну назву цьому дню - «поливальний (обливаний) понеділок». Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні — це стародавні звичай, що пов'язаний з весняним очищенням водою. 

Цей звичай існує або донедавна існував і в інших европейських народів. 

В Україні в понеділок хлопці обливають дівчат водою — «очищаються». Вважалося, коли хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то це для дівчини було б ганьбою.

На Західній Україні звичай обливати дівчат водою (або парфумами) у Великодній понеділок зберігся й досі.


Марія ЛЄХОВА
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації 19:53 В церкві Покрови святили вербу, в цей день воїнам передової роздавали подарунки 19:06 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:02 Пройшов День відкритих дверей у Козятинському училищі. ФОТО photo_camera 17:01 Учні Непедівського ліцею та жителі Пузирок висадили 1000 саджанців сосни photo_camera 16:05 Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая 15:18 День цивільного захисту в 3-му ліцеї: першокласники отримали урок безпеки photo_camera 14:41 Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" 13:01 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих свят 11:01 Минув рік, як в бою з ворогом загинув наш земляк Віктор Тимощук 09:55 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up