Ростуть баштанні і в нашому краї. Це довів наш земляк Анатолій Огороднійчук

Ростуть баштанні і в нашому краї. Це довів наш земляк Анатолій Огороднійчук
Анатолій Огороднійчук став вирощувати кавуни років 5 тому. Щоб вони гарно росли, кожного тижня на свій невеликий баштан виливає близько двох тонн води

Господар. Кавун люблять майже всі. Тільки не кожен наважиться вирощувати баштанні культури на своєму городі, вважаючи, що на Поділлі кавуни не ростуть. Що це не так — довів Анатолій Огороднійчук, у якого ми побували на його невеличкому баштані

Коли ми приїхали додому до Анатолія, він саме привіз своїм тракторцем для поливу городини 600 літрів води. Крім динь і кавунів у господаря є грядка помідорів, огірків, солодкої кукурудзи, болгарського перцю і т. д. То ж є що поливати.

— Все живе любить воду, не буде культурам вологи на городі — все засохне. Поливаю баштанні ягоди і овочі 2-3 рази на тиждень. 

Ми з Анатолієм однокласники, тож звертаюся до нього, як до свого приятеля. 

Відео дня

— Толіку, я у минулому році спробував посіяти кавуни. У мене вони виросли, як велике яблуко, а в тебе ростуть від трьох до семи кілограмів. Скажи, що з моїми кавунами було не так? 

— Я ж не спеціаліст, а просто любитель. Звідки мені знати, що там було не так? Те, що щось було — то це точно, інакше вони виросли б більші.

— Гаразд, тоді  розкажи, що ти робиш з кавунами, що вони у тебе великі ростуть? 

— Причин може бути багато. За полив я вже сказав. Клімат у наших широтах змінився, стало більше сонячних днів, тож стало менше вологи в повітрі. Полив потрібний, щоб кавуну дати поштовх в рості, а далі він вже сам своє візьме. 

— Коли я сіяв кавуни, то їх мало вирости 3 рядки, а зійшло 5 зернят. Що, неякісне насіння продали? — перебив я Анатолія.

— Від насіння також багато залежить, — каже господар. — Головне — не кинути його в холодний грунт, насіння від холоду загине в землі. 

Анатолій показує рукою на баштан і додає:

— Ці кавуни, що більші, я вирощував у горщиках, а вже потім висаджував у грунт. Ті, що висіяв в кінці травня в землю, довго не сходили, щось їм бракувало. Потім таки зійшли всі, що посіяв. Довелося пересаджувати, щоб не густо росли. 

— А як дізнатися, що земля вже прогріта для ідеальної висадки? 

— Я ж не спеціаліст, — каже Анатолій. — Я став вирощувати кавуни років 5 тому. Може для когось мій метод буде неправильним. Я тільки знаю, що з кожним роком у мене вони ростуть все більші за вагою. І це не факт, що всім треба робити те, що я роблю. А взагалі звідки ти дізнався, що я вирощую баштанні культури? — вже мене запитує Анатолій. 

— У мене робота така, щоб всіх чути. Коли ти розповідав про сина, що воює на Миколаївщині, Люба розповідала Юлії, що ти підживлюєш кавуни молоком. Ти чув лише свого співрозмовника, а я вас чув обох. 

— А, то це вона тобі сказала. Я її трохи поправлю. Молоко завелике для кавунів задоволення, я дійсно підживлюю кавуни, але їм вистає сироватки. Свіженька сироватка для них — у самий раз, — каже Анатолій.

 — В твоїх херсонських кавунах, яка приблизно вага? 

— Це не херсонський, а «чарльстон». Я не стараюся вирощувати херсонські кавуни. З ними  важко, тому що у них добре розвинена коренева система. Пересадка для рослини невеличка травма, але ж є. Для херсонця потрібний безпересадковий посів. 

— А які кавуни легше переносять пересадку? 

— «Вогник», — до розмови чоловіків підключається дружина Анатолія Тамара. — Оті темно-зелені кавуни — то «Цукровий малюк», світло-зелені смугасті — то «Продюсер» або «Астраханець», — пояснила Тамара. 

З кавунами ніби розібралися. Головне — мати бажання і терпіння за ними доглядати. Наостанок нашої зустрічі Анатолій розповів, що треба робити з помідорами, щоб вони рясно цвіли і добре плодоносили. Каже, після того, як розсаду висадили в грунт і обгорнули землю, потрібно міжряддя помідорів вкрити мульчею. Тоді стебло рослини разом із плодами лягають на солому. Перевага такого вирощування в тому, що помідори не лежать на землі. Своїм листям вони закривають плоди від сонячних променів і вони не печуться на сонці. Їх не потрібно підв’язувати, а головне, що мульча є запобіжником швидкого висихання грунту.

Читайте також:

Наш земляк Максим Вєтров просить допомогти відремонтувати пікап Фольксваген Амарок

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up