Позбутися білокрилки на своєму городі можна народними методами

Позбутися білокрилки на своєму городі можна народними методами
  • Усі напевно знають білокрилку, шкідника, небезпечного для багатьох рослин — огірків, помідорів, салатів, декоративних культур.
  • Особливо небезпечна вона для капусти. Колонії дрібних метеликів харчуються соками рослин та за кілька тижнів можуть знищити урожай повністю.
  • Ми зібрали народні методи боротьби з нею.

Білокрилка витягує з рослини всі соки, через що листя жовтіє та скручується, а саджанці сохнуть. Також на листі залишається липкий наліт, через що може утворитися грибок. Основна проблема — це яйця, які неможливо знищити ніякими препаратами. Відкладені яйця мають тонку мембрану, що надає захист потомству комах від різних засобів. 

Найдієвіший рецепт ми почули від продавців насінневого магазину. На 10 літрів води — 8 чайних ложок соди без верха, дві чайні ложки йоду і дві чайні ложки господарського мила. Цей рецепт перевірили на рядку капусти і дійсно, на третій день на обробленому рядку капусти білокрилки не стало. Спробували цим розчином обробити листок кабачка. Він згорів протягом 6-ти годин. Капуста такий сильний народний препарат витримує і білокрилка на капусті пропадає. Тільки поки не відомо, який стрес від такої обробки переносить сама рослина. Тому дози народної суміші зменшили удвічі і перевірили на іншому рядку. За три дні після обробки білокрилка на капусті є, але небагато. 

Відео дня

Ще городники радять обприскувати рослини настоями трав: ромашки, нагідок, часнику, цибулі, лопуха і кульбаби. Ці трави мають інсектицидні властивості, які допоможуть, якщо не знищити білокрилку, то зменшити її нашестя. 

Візьміть 20-30 грамів кореня кульбаби та 40 грамів листя, залийте 1 літром теплої води та залиште настоюватися протягом 2-3 годин. Процідіть та проводьте обприскування 1 раз на 14 днів.

Ось ще один варіант настоянки. Цього разу з часника. Для приготування візьміть 100 грамів часнику, подрібніть та залийте 500 мл води. Залиште настоюватися протягом 5-6 діб та процідіть. Потім 5 мл розчину розведіть в 1 літрі води та обробляйте рослини 1 раз на 7 днів.

Також, від білокрилки допоможе йод. Для цього 1 ч. л. йоду, 2 ч. л. соди та 40 грамів рідкого мила змішайте й розведіть в 1 літрі теплої води. Розбавте розчин 10 літрами води та обприскуйте рослини кожні 2-3 дні.

Використовуйте мильний розчин. Цей простий метод допоможе змити білокрилку з листя. Пропорції: одна столова ложка рідкого мила на 10 літрів води.

Застосовуйте липкі пастки. Це чудовий спосіб позбутися дорослих білокрилок. Ви можете купити готові пастки або зробити їх самостійно.

У кінці червня, звичайно, пізно залучати до боротьби з білокрилкою корисних комах: божих корівок, золотоочок та мух-журчалок — це природні вороги білокрилки. Щоб на майбутнє заманити їх на ваш город, висадіть рослини, які їх приваблюють, такі як кріп, коріандр або чорнобривці.

Регулярно оглядайте свої рослини на наявність шкідників.

Чим раніше ви почнете боротися з білокрилкою, тим краще.

Поєднуйте різні методи для досягнення найкращого результату. Завдяки цим простим порадам ви можете захистити свій город від білокрилки та зберегти здоровий урожай.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up