«Ми вам покажемо, що треба, а ви зробіть те, що ви можете. Час не терпить, інакше — вила»

«Ми вам покажемо, що треба, а ви зробіть те, що ви можете. Час не терпить, інакше — вила»
  • Батьки і родичі загиблих захисників України зібралися на чергову зустріч із владою.
  • На порядку денному з основних було два питання. Узгодити проект Алеї Слави на кладовищі та розміщення фотографій загиблих Героїв на меморіальній дошці, що біля міського скверу

Головуючим на зібранні був заступник міського голови Павло Холковській. За нашими спостереженнями, йому довіряють роботу там, де прогнозуються «гарячі» дискусії, і не по його вині. 

З самого початку зустрічі головуючий представив для вибору два варіанти пам’ятників. Виявилося, що матері та родичі загиблих воїнів варіант з хрестом вже майже рік як відхилили. Павло Холковський відклав в сторону обидва проекти пам’ятників і вирішив вислухати, що накипіло в душі в матерів загиблих Героїв

Відео дня

— Ми ходимо на такі зустрічі вже рік. То «не на часі», то «будемо робити, як розвесниться», зараз сесія ніяк не може зібратися, — каже сестра Героя Василя Пирогова Катерина. 

— Ви сьогодні в міліметрах вирахували відстань для загиблого воїна, де ваша совість? На мого чоловіка виділено метр 50 і я в них вкладуся. Я сама поставлю пам’ятник, тільки не заважайте мені. Чому я маю сюди ходити, адже хожу сюди майже рік і не бачу якихось зрушень, —  каже дружина Олега Ясінського.

Ще було питання до головуючого, щоб зі сторони вулиці Білоцерківської закрити проїзд. Її підтримав батько загиблого героя Богдана Іщука і зауважив, що зі сторони вулиці Білоцерківської треба поставити шлагбаум.

Коли на моніторі сесійної зали в. о. начальника ЖКГ Іван Вовкодав показав план могил на алеї Слави, родичі загиблих воїнів вказали на ряд на їх думку неприпустимих речей. Зокрема, звернули увагу, що на алеї Слави не рівна поверхня, і її ніхто не збирається вирівняти підсипкою. Наводили приклад сусідньої Калинівки. Там на кожного загиблого воїна виділили ділянку землі 3 метри. В них також захоронено більше 30 загиблих і загальна ділянка алеї Слави там значно менша від нашої. Але в Калинівці з самого початку зробили планування, тому все так добре вийшло. 

— Після 5-го чи 6-го поховання ми просили показати де схема, бо бачили, що поховані хлопці воїн на воїну. Гріх, щоб біля них висіли пошарпані вітром прапори та ще й замість древка (флагштока) стоять вудочки. І взагалі чого на наші збори не прийшла міський голова Тетяна Єрмолаєва? — запитали у Павла Холковського матері. 

— Вона наразі проводить важливу для громади зустріч, — повідомив заступник міського голови.

— Невже ця зустріч менш важлива від тої, яку проводить зараз вона? Де б ми всі були, якби не хлопці, які за нас віддають свої життя, — питали матері.

— А все так добре починалося. Ми створили групу в соцмережах, в якій спілкувалися, гуртувалися і пробували вирішувати питання. Була в тій групі і Тетяна Миколаївна. Але, на жаль, вона залишила групу, — каже мати загиблого Героя Альона.

Серед інших зауважень було, що ніхто з представників міської ради після дня жалоби не були на кладовищі в селі. Наприклад у Іванківцях вже є своя алея Слави і там після Дня жалоби нікого з влади не було. 

— Ми так розуміємо, що в селі на кладовищі нічого міська рада робити не буде, — сказали обурені матері.

Торкнулися родичі загиблих воїнів меморіальної дошки, що в міському сквері.

Ольга Пирогова нагадала, що на дошці фотографій п’яти Героїв ще немає.

— Серед наших земляків на цю годину ще 53 воїни значаться, як пропавших безвісті. Рано чи пізно вони знайдуться і ви зміните формат портретів загиблих воїнів. Так можна буде дійти, що фотографії полеглих захисників України будуть 3 /4. Треба вже зараз думати де їх будемо розміщувати, — сказала вона.

Серед пропозицій від міської ради було встановити монітор чи банер, як у Вінниці. Матері сказали, що краще добудувати меморіальну дошку. Тому що вже зараз в нижньому ряду важко поставити лампадку, щоб вона не закривала портрет іншого Героя

— Добудувати можна, тільки за це має проголосувати депутатський корпус, — сказав головуючий. 

— Ми спробуємо додзвонитись до кожного депутата особисто і попросимо їх, щоб вони прийшли на сесію та проголосували, коли на порядку денному буде лише питання виділення коштів на алею Слави і меморіальної дошки. 

До речі, депутатський корпус, за словами депутата Олександра Пузира, пропонував виділити на поховання Героїв 2 мільйони гривень, а міська рада вирішила, що має вистачити 500 тисяч. Коли приймалося таке рішення, мало вірилось, що війна триватиме так довго і  на полі бою загине стільки наших земляків.

Завершилась зустріч матерів із владою тим, що Павлу Холковському повірили. З понеділка батьки ыз заступником міського голови їдуть на алею Слави. Що будуть робити — озвучив батько загиблого воїна Богдана Іщука Олег Іщук. 

— Ми вам показуємо, що треба робити, а ви робите те, що ви можете. За весь рік нічого не робилося. Якщо й надалі будуть тільки розмови про роботу — тоді вила чи смітник історії.  

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • олег овчар

    За час своєї каденції, що Мерша зробила для Козятинської громади?. Необхідно встановити їй дату для  виступу на площі перед громадою про свою діяльність. Як вибрали так і зняти.
  • Екатерина Коваль

    Наша пані "Мерша" не прийшла на зустріч бо соромно дивитись в очі нам родинам загиблих Героїв ( хоча я сумніваюсь що у пані є совість) їй байдуже на живих мешканців громади ,а на загиблих взагалі забила. Але в житті є така річ як Бумеранг і він до вас обов'язково поверниться,повірте навіть "інвалідність" не допоможе😡
  • Алена Венжик

    Поховання на центральному кладовищі, яке є комунальною власністю міської ради, від початку війни нічого не робилося. Коли піднімали питання, ще восени, що хлопців ховають в болоті, потрібно підсипати щебнем, бо неможливо підійти до могилок. Відповідь міського голови була така: «- Я навіть 5 літрів бензину не можу списати на кладовище!». Тому рідні об'єднавшись самі все організували, а саме підсипку. Дякуємо П. Занюку, який допоміг нам це зробити!
    Флагштоки, прапори родини самі встановлюють і закуповують. Також ходимо на кладовище і самі слідкуємо в кого прапор замінити, в кого фото, так як є родини, рідні які не проживають в нашому місті.
    Також, запитали у представників влади, яке хоть одне питання було в порядку денному на сесіях, які не відбулися. Жодного!!!!
    Питання було єдине, щодо поховання загиблих військовослужбовців, а саме виділення додаткових коштів. Тому відразу запитали, а як на початку року закладалося. По програмі:
     2022 рік – 500,0 тис.грн.;
     2023 рік – 529,8 тис.грн;
     2024 рік – 552,5 тис.грн.
    Скажіть, будь ласка, сьогодні мирний час чи закінчилася війна?! Працівники Управління соціальної політики та присутній депутат пояснили, що планували 2 млн. грн. на поховання, але міський голова, це не підтримала. І ситуація на сьогодні така, що немає коштів на поховання загиблих військовослужбовців.
    І таке питання не одне!!!
    В основному, родини не отримують підтримки від органів місцевої влади. Тому, на останні збори, які відбулися 02 червня 2023року,  ми запросили ЗМІ, щоб нас почули. Але, все висвітлено дуже охайно до нашої влади. До речі, на останні збори Міська голова не з'явилася і причину відсутності нам не сказали. Хоча, збори були заплановані майже за два тижні.
    Нами, родинами, був надісланий Запит на міського голову, на який отримали відповідь, де не було надано повної інформації або ж застарілу. А саме, протягом рішень та/або розпоряджень були неодноразові зміни в законодавстві, а також члени комісій, які були затверджені, не є працівниками органів місцевого самоврядування. Зміни в документацію не вносилися.
    Також, хотілося, запитати у влади. Загиблі хлопці не заслуговують на однакову шану і повагу?! Чому всіх однаково не вшановують, навіть на річницю загибелі!
    Зрозумійте, у нас, родин, болить не тільки за наших Героїв, які загинули, а також за всіх, хто воює!!! І хочемо поваги і шани до всіх військовослужбовців.  Якби, Ви, з самого початку, не вводили нас в оману, тоді б з самого початку, ми все робили б самі!!!!!
    Можливо, не все написала, але МИ ХОЧЕМО ПОВАГИ ДО НАШИХ ВОЇНІВ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ І ЯКІ ВОЮЮТЬ НА ДАНИЙ ЧАС!!!

    Геннадий Ткачук reply Алена Венжик

    Алена Венжик вся біда в тому що місцева влада  питання щодо  загиблих і живих військслужбовців і їх сімей не рахують важливим .Аби вони де нього відносились як до власного тоді б була інша реакція ,а так вони до цих питань відносяться як до проблемних ,від яких як найшвидше треба позбавитися .100 мл.на рахунку ,36 мл.в бюджет надійшло тільки від нашого батальйону ТРО ,розумне керівництво повинно було передбачити на рік що найменше біля 5 мл ..Але ця влада каже що їй треба заробляти на чомусь ,тому суму приймає в десять разів менше .В четверг о 10  посадова особа яка до вас не зʼявилась на зустріч буде звітувати перед  Радою ветеранів в приміщенні де раніше був ліцей ,приходьте туди і запитайте про наболіле .Цю
    Зустріч влада спробує видати за відповідний звіт яке населення хотіло побачити на стадіоні ,роблячи спробу з маніпулювати  законодавством .А про редакцію газети яка  мінімізує провали в роботі місцевої влади повідомте власника ,телефон можу надати

    Инга Мельничук reply Алена Венжик

    Алена Венжик ця влада повинна скласти з себе повноваження в повному складі.Таких зашкварів ще не було ні при жодній владі.
  • Алена Венжик

    Це крик душі, родин загиблих. Хочеться, щоб дізналися про наші болючі питання, які виникали у родин загиблих.   Йде війна, але не в нашої влади. Так, дійсно, як написали в статті РІА КОЗЯТИН, зустрічалися неодноразово з представниками місцевої влади з початку війни і до сьогодні. Але все, що там відбувалося, не написали. Протягом цього періоду були неодноразові звернення родин щодо низки питань. На початку нас було небагато і тому створили групу, де могли обговорювати все.  Туди ж була запрошена міський голова Єрмолаєва Т.М. На початку, коли обговорювалися проблемні питання, все це НЕ виносилося «на люди». Хотіли все робити, що можливо, тихенько. Протягом року нас НЕ ЧУЛИ!  Тоді в групу додали депутатів, щоб могли також брати участь в обговореннях, а також допомогти у вирішенні питань. Проте, через дві хвилини, міський голова ( далі – МГ ) покинула групу без пояснень і створила паралельно групу від органів місцевої влади для родин (при цьому в групу були додані не всі родини або додавалися вже, коли ми самі про це просили, або ж з запізненням). Покинувши групу, в своїй групі МГ написала, що створить дорадчу групу з родин загиблих для обговорення того чи іншого питання. На сьогодні, пройшло майже пів року, група так і не створена. Тому Збори організовуємо самі і запрошуємо представників від влади.  З самого початку, нас турбувало ДВА питання:
    1.  Поховання загиблих військовослужбовців та їх вшанування. А саме, відведення земельної ділянки для поховання загиблих військовослужбовців та схема поховань на кладовищах територіальної громади,  згідно РЕКОМЕНДАЦІЙ для місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого cамоврядування та громадських організацій щодо заходів, пов’язаних із героїзацією та вшануванням пам’яті осіб, які віддали життя за незалежність України, з метою патріотичного виховання молоді та консолідації українського народу. («Органам місцевого самоврядування відповідно до ст. 23 Закону України «Про поховання та похоронну справу» відвести на місцевих кладовищах сектори військових поховань, де, за погодженням із сім’ями загиблих, здійснювати поховання. Ділянки для секторів військових поховань рекомендується відводити на центральних або найбільш відвідуваних частинах кладовищ сіл, селищ, міст. У містах, де є кілька кладовищ, доцільно розглянути можливість створення сектора військових поховань на центральному кладовищі. Для визначення площі ділянки слід брати до уваги розмір населеного пункту.»)   Також:
    • гідне пошанування пам’яті загиблих, вияв з боку влади і суспільства поваги й шани до їхньої самопожертви;
    • уважне та дбайливе ставлення до родин загиблих;
    • широке інформування громадськості про збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність України;
    • координацію різних ініціатив та заходів;
    • ефективний обмін інформацією, насамперед між органами влади,
    місцевого самоврядування, громадськими та волонтерськими
    спільнотами…
    2. Дошка пам'яті загиблим військовослужбовцям, починаючи з 2014 року і дотепер. Зокрема, встановити ГІДНУ дошку пам'яті і розмістити фото загиблих військовослужбовців, щоб родини та населення громади могли підійти і вшанувати Героїв.
    Це питання зрушилося з місця, коли ми звернулися до секретаря міської ради Римши Т.А.
    Також, в зв'язку з неодноразовим вандалізмом біля дошки, попросили встановити відеокамеру, щоб могли знати наших «помічників». Але на це немає часу та коштів!
    Щоб розуміли, коли промоніторили ринок, яка приблизно вартість камери та її встановлення, то це становить 7 000,00-10 000,00 гривень.

keyboard_arrow_up