Мед подорожчає, бо в цьому році його мало зібрали

Мед подорожчає, бо в цьому році його мало зібрали
  • Важка праця. Йде до завершення пасічний сезон 2024 року. За
  • словами бджолярів нашого краю, меду в цьому році дуже мало. Про свій досвід і враження медозбору 2024 розповів пасічник з
  • Махнівки

 

 У пана Віктора з Махнівки 35 вуликів. Каже, що цей рік у плані збору меду найгірший за всі попередні роки. На його пасіці і в пасічників нашого регіону, кількість зібраного меду зовсім мала. Якщо порівнювати з минулим роком, то це менше половини. 

— У чому причина?

Відео дня

— А причина — спека, все висохло і мало гречки сіють. Для мене таке явище не зовсім звичне, але до примх погоди потроху треба звикати.

— Догляд за бджолосім’ями складна робота?

— Ще й дуже і все потрібно робити вчасно. Вчасно не подививсь — те, що можна було зробити за пару годин, потім доводиться виправляти протягом декількох днів. Наприклад, трутнів не порізав, так потім доводиться їх 3–4 дні вибирати. А найбільше часу треба приділяти, щоб бджоли не хворіли. Зараз стільки у бджіл хвороб, що не всі пасічники хочуть продовжувати займатися такою клопіткою працею.

— А бджоли лікуються?

— Звичайно лікуються, тільки не треба допускати, щоб їх лікувати.

— Правда, коли бджіл годувати теперішнім цукром, то вони пропадають?

— Ні, це не правда. Навпаки, на цукрові бджоли хорошо зимують. Мед із соняшника так загустає, що бджола не може його гризти. Так що на зиму треба варити їм ситу за спеціальним рецептом з частиною цукру плюс натуральні компоненти, вітаміни і мінерали, що входять до її складу і дуже важливі для життєдіяльності комах. Ситою можна в деякій мірі бджолосім’ю пролікувати.

— Якщо меду мало, то на нього має піднятися ціна?

— Вона вже трохи піднялася, навіть не трохи. На початку серпня закупівельна ціна була 40 гривень за кілограм, а тепер до 50-ти гривень, подекуди доходить до 55-ти за кілограм. На ринку 75 гривень півлітрова баночка, то хто буде здавати навіть по 55 за кіло? Якби, як у минулому році, я зібрав 2 тонни меду, то можна було б трохи здати. А коли меду дуже мало, то й такої потреби немає. Мені телефонують, що куплять по 55 за кіло, а я їм кажу, хлопці, у цьому році у мене меду немає. До того йде, що й мед буде як молоко — через низьку його ціну корови в селі будуть тільки на картинках. Я дивлюся по своїй вулиці. У нас на 7 хат було 19 корів. Зараз корова тільки у мене одного.

— А який мед найбільш корисний?

— Кожен корисний, а от найуніверсальнішим медом вважається мед із різнотрав’я. Такий мед, як допоміжний засіб для зміцнення імунітету. Липовий мед рекомендують за проблем з бронхами, легенями, горлом та в разі нежитю. Щоб підняти рівень гемоглобіну у крові, потрібно їсти гречаний мед. Тільки все це потрібно робити за консультації лікаря, — сказав на кінець нашої розмови бджоляр з Махнівки пан Віктор.

 



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up