Коли курсували ще паровози

Коли курсували ще паровози

На Капітанці грали в футбол і ловили карасів, катались на лижах і освідчувались в коханні

Капітанка - це не мікрорайон міста. Та не згадати за неї, мабуть, буде неправильно. На маленькому клаптику козятинської землі виросло не одне покоління наших краян. Тепер Капітанки немає, а була вона в трикутнику розвилок Західного та Шепетівського парків і обвідною колією, що в залізничників іменується Луговою.

Капітанка - це колишній спортивний майданчик, який створили самі діти. Нестандартне футбольне поле з більш рівними штангами і кривими попереченами на обох воротах. На Капітанці грали в футбол і ловили карасів, там катались на лижах і освідчувались в коханні.

Від чого пішла така назва, на даний час залишається загадкою. Існує версія, що в один із літніх днів там проходив турнір між групами залізничного училища, і капітани команд пішли дивитися поле. Поле на ті часи там завжди було в ідеальному стані. І всі не хотіли повертатися в училище, а стали грати в футбол. Відправили тільки капітана кур'єра. Коли той прийшов, його запитали, а де капітани? Капітани - там. Так і виникла Капітамка. А вже потім виправили на Капітанку.  Як на мене, версія не переконлива. Та поскільки іншої версії немає, то така має право на життя.

Відео дня

 Коли зароджувалась Капітанка, ще курсували паровози. Скрізь біля колій було насипано шлаку, який залізничники називали ізгарем (дерга настил). Ізгар пропускав через себе  воду. І тільки дощ припинявся, хлопчаки знов гасали в футбол. Більш старше покоління пам'ятає, що за масовості гравців поле було сильно витоптане. І бігати в трусах чи в шортах по такому полі було навіть небезпечно, тим що проїхатись голими коліньми по ізгару було мало приємним. Та поганяти м'яча було набагато приємніше від збитих колін. Які там турніри тільки не проводили! Змагання серед груп училища. Школа на школу, клас на клас, вулиця на вулицю. Зимою там проводили змагання серед лижників.

Перестали ходити паровози, не сипався зверху ізгар. Стало заростати поле. А ще пізніше нехороші дяді і тьоті засипали Капітанку, збудувавши там теплиці і матеріальні склади. Ми не знаємо, яка виручка від теплиці, а місця, де пройшла юність багатьох людей нашого міста, не стало.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:28 У турнірі дружин юних рятувальників-пожежних перемогла команда «Блискавка» play_circle_filled photo_camera 08:25 На період Великодніх свят на Вінниччині посилять заходи безпеки 21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up