Хочуть повернути легітимність квартальних комітетів

Хочуть повернути легітимність квартальних комітетів

Актуально. Минулого засідання ради ветеранів, на якому були присутні депутати,  ставили питання щодо легітимності квартальних комітетів. Вирішили, що в п’яти з 10 квартальних комітетів мають відбутися виборчі збори. Та не так склалося, як гадалося

Над повернення легітимності квартальним комітетам попрацювали юристи міської ради і сказали, що ніякі збори чи збір підписів не можуть замінити повноцінні вибори, які, на жаль, не можна проводити в період воєнного стану. Тож у понеділок, 19 червня, рада ветеранів знов зібралася на чергове засідання, щоб знайти формулу, яка б не суперечила закону України і не зазіхала на права голів квартальних комітетів.

Відкрив засідання голова ради ветеранів Федір Кропива. Він повідомив, що на минулому засіданні було знайдено рішення, як поновити роботу квартальних комітетів. — Голова квартального комітету — це виборна посада і щоб не зв’язуватися з виборами, ми прийняли рішення замість голів квартальних комітетів призначити помічників міського голови, — казав Федір Кропива. Такої ж думки був заступник міського голови Павло Холковський. Він підтвердив, що квартальні комітети — це виборчі посади, юристи міської ради також працюють над цим питанням, щоб на базі квартальних комітетів створити органи, які мають співпрацювати з міською радою і були помічниками міського голови.

Відео дня

Депутат Малащук запитав, на якій законній підставі мають призначатися помічники міського голови. На це питання відповів головуючий.

 — Законна підстава це те, що нам треба відновити роботу квартальних комітетів. Чи не треба? — запитав у всіх Федір Кропива. 

— Треба, — каже Євген Малащук. — Але коли голова квартального комітету буде призначений міським головою, він чи вона будуть відстоювати інтереси громадян?

На це відповіла міський голова.

— Квартальні комітети протягом всього цього часу не припиняли своєї роботи. Ми їх просили і вони виконували деякі операції. Тільки нелегітимними вони стали тому, що минула влада не забезпечила квартальні комітети бюлетенями на вибори, де вони мали бути обраними на місцевих виборах. Ми не можемо зараз виправити помилку попереднього виконкому, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

Аргумент за аргументом дійшли до того, що треба зробити програму, яка буде затверджена на сесії міської ради. Пропонують знайти рішення в правовому полі заблокованої на даний час сесійної зали. Може так статись, що вимога опозиції не буде виконана, тоді й сесія не відбудеться і громада залишиться з владою без зворотного зв’язку.

Завжди активний Віктор Щаблевський знає багатьох голів квартальних комітетів багато років. Звертаючись до всіх, він запитав:

— А хто був на дорозі, яка веде до циганського хутора? Якби у нас були дієві квартальні комітети, то можливо у нас таких страшних доріг менше було. Провести вибори не можна через воєнний стан і з цим ми повинні рахуватися. Відсутність у владі уповноваженої особи від громади, це також порушення. Так нехай вони далі працюють, тому що вони достойні в громаді люди.

Микола Купчик запропонував відновити роботу квартальних комітетів через пролонгацію. 

— Чи можемо ми повністю реалізувати закон про органи самоорганізації населення? Не можемо. Згідно з цим законом після обрання нової ради, нового голови, припиняють свою роботу. Можна йти шляхом призначення помічників, тільки це будуть призначені люди, а не обрані і тут є протиріччя закону.

Можна пролонгувати дії квартальних комітетів тимчасово, поки діє воєнний стан і чи призначити тих же голів, чи кого там немає, за поданням. Може бути такий варіант чи такий, але немає такого закону, щоб призначати помічників.Тож міському голові, міській раді треба вибрати ту форму, яка буде більш прийнятна. Я думаю, найкраще рішення — це пролонгувати. Тоді ми не проводимо вибори і даємо їм можливість повернутися до своїх прямих обов’язків, — зауважив Микола Купчик.

Підсумував всі питання порядку денного голова ради ветеранів Федір Кропива. 

— Всі ми за те, щоб квартальні комітети якнайшвидше відновили роботу, а коли є спільна позиція, то хіба можна не знайти дієве рішення?—  сказав головуючий.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Володимир Сушко

    Треба ще створити молодіжну раду ветеранів,при них комітет з питань сучасної піонерії,підрозділ тімурівців,комітет по догляду за квартальними комітетами.

    Ирина Орлова reply Володимир Сушко

    Volodymyr Syshko супер)
  • Геннадий Ткачук

    Оце так сюр ..Місцеве влада ,яка спочатку обізвала ветеранів сепаратистами ,а потім вибачившись ,намагалася просунути там  щорічний звіт ,тепер намагається в незаконний спосіб осідлати квартальні комітети ,звинувачуючи попередників ,що вони бюлетнів не надрукували .А що мішало це зробити в 21 році ?Щось я так пригадую  ,як ця недолуга місцева влада цих голів збирала до початку повномасштабної війни і терла їм по вухам ,що квартальні комітети це пережиток минулого  і вони не потрібні ,що це совок .А тепер що ,готуються до чергових виборів і пригадали про квартальних .Воістину недолуга ця влада ,напочатку все розвалить а потім намагається відновлювати ,цікаво за які кошти ?І ще одне ,той хто в своїй риториці застосовує слово «совок «,так зовні на нього схожий ,Ви не находите ?

    Михайло Дусанюк reply Геннадий Ткачук

    Геннадий Ткачук, дійсно "совок" райком і перший "Є"........
  • Valentina Shaidovska

    Колись в моєму рідному місті мій тато був головою квартального комітету то на його території завжди був порядок:не було будівельних матеріалів під парканом, всі прибирали біля свого будинку, тротуари і завжди було чисто та ще й іншу роботу проводив яку необхідно було вести по пропозиції міської влади.

    Valentina Shaidovska reply Valentina Shaidovska

    Татьяна Адамова такий значить квартальний комітет. Нащо їм людські турботи , на жаль таких багато.

    Татьяна Адамова reply Valentina Shaidovska

    Valentina Shaidovska а я в квартальному комітеті ніколи довідку нормально взяти не могла: то пару в них нема, то клею, щоб фотографію приклеїти, то їм треба принести документ, де національність вказана. Не повертайте такі комітети.

    містянин reply Татьяна Адамова

    Ви до якої довідки приклеювали фото? Назвіть той квартальний комітет і журналісти з'ясують. Поки це тільки слова, які вводять людей в оману.

    Valentina Shaidovska reply Valentina Shaidovska

    Сергій Заїчко

    Valentina Shaidovska reply Valentina Shaidovska

    Сергій Заїчко Сергію, мій батько з м. Гнівань і його давно вже немає. А я маю батькові прізвище хоча ви мене знаєте по прізвища чоловіка. Але то вже не важливо.

    Сергій Заїчко reply Valentina Shaidovska

    Valentina Shaidovska доброго дня! Прізвище Вашого батька?
  • Петро Сушко

    Аби вдома не сидіти.

keyboard_arrow_up