Фахівці радять з кавунами почекати до середини серпня

Фахівці радять з кавунами почекати до середини серпня
  • Ми перевірили. Із середини липня почали дешевшати кавуни та дині. Останнім часом вони стали значно доступніші для більшої
  • частини покупців, ніж це було місяць тому. Але чи безпечні вони? Перевірили баштанні культури у торговельних точках Козятина на
  • нітрати

У п’ятницю, 19 липня, ми вирушили перевірити на вміст нітратів кавуни і дині у супермаркетах нашого міста і на ринку. Спочатку побували в чотирьох супермаркетах. Два великі магазини з цього списку можна викреслити, тому що в день нашого візиту у них не було в продажу кавунів. Ще в одному супермаркеті ці ягоди на вміст нітратів не заміряли, тому що в тому магазині кавун був розрізаний і його зовнішній вигляд показував на те, що він аж надто перестиглий чи дуже довго лежить. 

Замір кавуна на нітрати в одному з супермаркетів показав, що він перевищує допустиму норму трохи більш як у 10 разів. При нормі - 60 мг на кілограм, прилад нітратомір показував 630 мг на кілограм. Але це не найвищий показник нітратів, який нам довелося бачити. На одному із стихійних ринків нашого міста прилад показав 960 мг на кілограм продукту і це було в тій торговельній точці, де два дні тому до продавця кавунів прийшла покупчиня і мовила: «Сьогодні у вас брали кавун, такий солодкий, що ще хочемо».

Відео дня

З динями трохи краща ситуація. Лише в одного продавця знайшли дині, де за нормою 90 мг на кілограм нітратомір показав 450 мг на кілограм. В інших продавців нітрати були майже в межах норми. 

Перевірили ми наш прилад і на інших сільськогосподарських культурах.

Поміряли вміст нітратів у помідорі, що купили на ринку. При нормі 300 мг на кг прилад показав, що вміст нітратів 160 мг на кілограм. Тобто у помідора з ринку вміст нітратів удвоє менше від допустимої норми. Перевірили стиглий помідор на своїй грядці і тестер показав всього 80 мг на кілограм при допустимій нормі 300 мг на кілограм.

Такий же показник має домашній огірок. Тільки в огірка допустима норма нітратів 400 мг на кг. 

 

Тобто великий вміст нітратів виявили тільки в кавунах.

 

Кавуни безпечні в серпні

Кавун дозріває за умов рясного тепла і світла умовно за 90 днів. В Україні посадка баштанних розпочинається у квітні-травні, в середньому вони дозрівають до середини серпня, початку вересня. Багато в чому дозрівання цієї ягоди залежить від погоди, але після 20 серпня та протягом усього вересня кавуни можна сміливо купувати. 

Насолоджуватися солодкими кавунами слід аж до холодів, поки м'якоть не втратить свої смакові якості.

Ці ягоди також корисні для здоров'я очей та шкіри. Кавуни потрібно їсти людям, у яких нестабільний тиск. Щоденне вживання здатне його унормувати та знизити.

Однак кавуни варто перевіряти на нітрати. Допустима норма нітратів для людини, яка має вагу 60 кг – 300 мг, на 1 кг кавуна – 60 грамів.

Визначити, чи перевищують нітрати допустиму норму, можна, звернувши увагу на зріз. У хорошого кавуна зріз має крупинки та нерівності, а у кавуна з нітратами він гладенький. Якщо піднести зріз кавуна до світла і він світитиметься фіолетовим відтінком, значить, нітрати перевищують норму.

 

Уникайте дрібних кавунів

Кавуни бувають різних сортів, від цього залежатимуть і форма, і колір, і м'якоть плоду. Краще уникати дрібних кавунів, вони можуть виявитися недозрілими. Кавуни-гіганти теж не кращий варіант. Часто вони трапляються порожнистими усередині.

Шкірка кавуна має бути глянцевою, а не матовою. Простежте, щоб на ній не було вм'ятин, тріщин та м'яких ділянок.

Вибрати кавун відмінної якості можна за характерними смугами: чим яскравіший контраст між зеленими та білими смужками, тим солодший продукт. Слід враховувати, що витягнуті кавуни мають менш виражені смуги, але на цукристість це не впливає.

Насіння стиглого кавуна темно-коричневе або чорне, білі кісточки означають, що плід не дозрів (за винятком окремих сортів). Волокна, якими пронизаний кавун, мають бути білого кольору, а ось жовті – говорять про наявність великої кількості нітратів.

Якщо кавун дозрів природнім шляхом, він має середній розмір та має важити 5-7 кілограмів. Від контакту з землею на кавуні має бути пляма жовтого кольору. Якщо вона жовто-біла чи біла, такий кавун дуже рано забрали з поля чи у нього перевищений вміст нітратів.  При цьому шкірка кавуна повинна бути настільки твердою, щоб не можна було зачепити її нігтем.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up