«Базар поганий, комуналка всі гроші в людей забирає, куди вже нам ціни піднімати?»

«Базар поганий, комуналка всі гроші в людей забирає, куди вже нам ціни піднімати?»
  • Що по чому? Раз на місяць ми робимо огляд цін на ринку і порівнюємо їх з попереднім місяцем.
  • У кінці січня трохи подорожчали продукти борщового набору, яйця від домашньої курки і деякі овочі.
  • Ціни на молочні продукти, філе курки, свинину, крупи, цукор, олію поки стабільні

У вівторок, 23 січня, день був у міру вітряним і трохи сніжило. На ринку на вулиці Василя Земляка як зазвичай йшла торгівля. Ще тільки кінець січня, а в центрі уваги у покупців було насіння овочевих культур, риба пеленгас та супові набори з ребер молодняка свинини.

— Якщо фарш для тварин коштує 25 гривень за кілограм, а суповий набір по 35, чому не взяти, — каже продавчиня і мабуть має рацію. Тому що м’яса на ребрі таки трохи було. 

Ціна на м’ясо на вулиці Василя Земляка тримається на рівні різдвяно-новорічного періоду. Продавець Олег жартує: «Не піднімаємо ціни заради вас, щоб ви тільки числа переставили, а готовий текст у вас уже був».

Відео дня

М’ясо у вівторок продавали по 150 лопатка і стегно, биток, шия — 180, сало — 150. Те, що на зажарку — 30. Все в гривнях і за кілограм.

Ціна на індокачку та гуску — 170 гривень, курка —150. Фермерська курка додала в ціні 2 гривні, тепер вона коштує 76 гривень за кіло. Зате філе курки подешевшало на 5 гривень.Тепер його можна купити по 131 гривні за кілограм. 

М’ясо гуски, качки на 20 гривень дорожче від ціни фермерської курки. Чому така ціна — й самі продавчині не знають. 

Лимони продають по ціні від 54 до 90 гривень за кіло. Шарон — 80 гривень. Виноград «Молдова» — 100. Запитали, скільки коштує заморський, продавчиня відмовляє: «Він вам треба? Беріть «молдову», він дешевий і має гарний смак».

Щодо овочів, то їх вартість за місяць не на багато зросла. Помідори навіть подешевшали. Були 120, стали —100 гривень за кілограм. Перець болгарський — 160-190, капуста була 11 гривень, стала — 12, пекінська — 35, квашена капуста — 20 гривень півлітра, квашені огірки — 40 гривень за кілограм.

Ціна на моркву, порівняно з груднем, не змінилася. Тепер її можна купити по 15 гривень за кілограм. Ціна на цибулю від 15 до 20 гривень за кілограм.

Часник у цей день можна було купити за 130, по 190 гривень за кілограм і дорожче.

Червоний буряк подорожчав з 11-ти до 15 за кіло. Тепличні огірки без змін — коштують 120 гривень за кіло.

Вибір риби невеликий. Продавали карасів по 60 гривень, по 50 — невеликий товстолоб, пеленгас — 85 гривень за кіло.

Молоко тепер стабільно 40 гривень за півторачку. Сир від 100 до 120 знежирений, 160 — жирний сир, сметана сепараторна — 120 гривень за півлітра, сироватка — 10 гривень за півторачку. Масло домашнє — 400 гривень кіло. 

Курячі яйця з птахоферми подешевшали на 10 гривень. Тепер вони коштують 50 гривень за десяток. Яєць від домашньої курки мало нам зустрічалися, коштують вони по 65 і 70 гривень за десяток.

Щодо круп, то ціна гречки — 23 гривні за кіло, рис круглий — 50, пропарений — 46, булгур із вермішеллю — 58 гривень за кілограм, манка — 20.

Олія соняшникова за акцією від 36 до 40 гривень за літр. Цукор від 27 до 30 гривень 50 копійок за кілограм.

Батон «козятинський» 19,50, але в окремих торговельних точках його продають за 20 гривень.

На календарі тільки третя декада січня, а біля палаток із насінням вже вишикувалися черги. Найбільше купують насіння помідорів, огірків, капусти, перцю болгарського, моркви, буряків.

Покупчиня Жанна навіть рецептом посадки моркви поділилася. Щоб насіння моркви скоріше проросло, на 30-40 хвилин замочують його у добре теплій воді. 

Городниця зі стажем Ванда насіння не замочує. Вона насіння моркви висаджує, як тільки сніг зійде. 

— Посадити моркву пізніше — може погано зійти, — каже вона, — Причина в тому, що насіння моркви містить ефірні олії, які перешкоджають руху вологи до зерна. Тож бажано сіяти моркву коли в грунті є багато вологи. Тоді й усе насіння зійде.


 



 

 

 



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up