Ображай по-українськи. Сміючись, без образи

Ображай по-українськи. Сміючись, без образи

Ми не можемо втрачати вікові традиції українців

У давні часи, коли люди називали статеві органи  всякими  іменами з тваринного чи рослинного світу, це не були образою.

Про це розповідає нашій газеті Ірина Ігнатова, український етнограф.

— Тоді чоловічі принади називали качанчик, огірочок, або ж навіть рак, бугай, кінь, - каже вона. — І це не була лайка, а грайливе інтимне подружнє спілкування.

Відео дня

Наприклад, кінь та бугай означало, що дуже гарний коханець. Одним із найбільш образливих  і лайливих було, коли  чоловіка називали дармовисом. Це означало, що він не виконує свої основні функції, що він статево не спроможний. Дармовисів на той час не сприймало суспільство. Жінка не мала права на розлучення, але, коли чоловік статево не спроможний, тобто дармовис, церква дозволяла розлучення. А такий чоловік більш не мав права бути в шлюбі. Тому це слово було найбільш образливим.

Отож, любі чоловіки, коли вас називають іменами тваринного чи рослинного світу, не сприймайте це як образу (аби не дармовис - прим. ред.).

Лайка в побуті, коли вживають слова мати-матір, це російська лайка і її  використовують для образи. Не забуваймо, що в українців культ матері — домінуючий, а лайка — це коли беруть щось цінне і його ображають.

У наших предків у піснях кінь — це своєрідний замінник статевого органу. Наприклад, “Ой, дівчино, напої мого коня”. Тобто, це завоульована еротика, так колись замовчували еротику. А на вісіллях  говорилося в прямому тексті.

Ще була поховальною еротико-сміхова традиція. Це коли молода вдова голосила над померлим чоловіком і це було обов’язково. Бо, коли не голосить, значить не любила. І приказувала вона, що втратила свого годувальника, господаря. Але й говорила: “З ким я буду спати, хто мене буде кохати”. До цього ставилися нормально.

А сміхова — це коли каже вдова одне, а сприймають по іншому. Наприклад, коли чоловік помирає перед Великоднем, коли саме красять яйця. Вдова голосить і каже: “ой, ти мій  любчику, пхав, пхав до яєць не допхав”. Це означало, що не дожив до Великодня. Або, коли  чоловік посадив садок поза хатою та перед нею, і вдова голосить: “Ой, Антосю, ти садив і ззаду і спереду, і не досадив, а хто ж буде далі садити”...

Отак і виникав фольклор і приказки. Це все з життя. До цього часу це замовчували, але зараз про це потрібно говорити — звідки ці корні, зрозуміти, які на це підстави і звідки все це виникло. На все є пояснення. Головне — адекватно розуміти.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up