Ображай по-українськи. Сміючись, без образи

Ображай по-українськи. Сміючись, без образи

Ми не можемо втрачати вікові традиції українців

У давні часи, коли люди називали статеві органи  всякими  іменами з тваринного чи рослинного світу, це не були образою.

Про це розповідає нашій газеті Ірина Ігнатова, український етнограф.

— Тоді чоловічі принади називали качанчик, огірочок, або ж навіть рак, бугай, кінь, - каже вона. — І це не була лайка, а грайливе інтимне подружнє спілкування.

Відео дня

Наприклад, кінь та бугай означало, що дуже гарний коханець. Одним із найбільш образливих  і лайливих було, коли  чоловіка називали дармовисом. Це означало, що він не виконує свої основні функції, що він статево не спроможний. Дармовисів на той час не сприймало суспільство. Жінка не мала права на розлучення, але, коли чоловік статево не спроможний, тобто дармовис, церква дозволяла розлучення. А такий чоловік більш не мав права бути в шлюбі. Тому це слово було найбільш образливим.

Отож, любі чоловіки, коли вас називають іменами тваринного чи рослинного світу, не сприймайте це як образу (аби не дармовис - прим. ред.).

Лайка в побуті, коли вживають слова мати-матір, це російська лайка і її  використовують для образи. Не забуваймо, що в українців культ матері — домінуючий, а лайка — це коли беруть щось цінне і його ображають.

У наших предків у піснях кінь — це своєрідний замінник статевого органу. Наприклад, “Ой, дівчино, напої мого коня”. Тобто, це завоульована еротика, так колись замовчували еротику. А на вісіллях  говорилося в прямому тексті.

Ще була поховальною еротико-сміхова традиція. Це коли молода вдова голосила над померлим чоловіком і це було обов’язково. Бо, коли не голосить, значить не любила. І приказувала вона, що втратила свого годувальника, господаря. Але й говорила: “З ким я буду спати, хто мене буде кохати”. До цього ставилися нормально.

А сміхова — це коли каже вдова одне, а сприймають по іншому. Наприклад, коли чоловік помирає перед Великоднем, коли саме красять яйця. Вдова голосить і каже: “ой, ти мій  любчику, пхав, пхав до яєць не допхав”. Це означало, що не дожив до Великодня. Або, коли  чоловік посадив садок поза хатою та перед нею, і вдова голосить: “Ой, Антосю, ти садив і ззаду і спереду, і не досадив, а хто ж буде далі садити”...

Отак і виникав фольклор і приказки. Це все з життя. До цього часу це замовчували, але зараз про це потрібно говорити — звідки ці корні, зрозуміти, які на це підстави і звідки все це виникло. На все є пояснення. Головне — адекватно розуміти.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up