Уже виготовили десять дронів і продовжують працювати далі

Уже виготовили десять дронів і продовжують працювати далі
Роблять не тільки дрони, а й акумулятори до них
  • На початку року ми розповідали, що козятинчанин Руслан вирішив робити безпілотники для наших бійців і оголосив збір коштів.
  • Близько 80 тисяч гривень зібрали за три місяці, підключилися відомі блогери та співаки.
  • Перша партія уже готова, частина безпілотників поїхала за призначенням

«Любі Українці, давайте максимально допоможемо нашим воїнам! Ми команда «РемБІСтеХ» взялися за виготовлення FPV-дронів! Будемо вдячні за максимальний донат», — написав на своїй сторінці у Фейсбук козятинчанин Руслан в останні дні грудня 2023 року. Він — випускник Вінницького національного технічного університету, багато років займається ремонтом техніки і вирішив разом із товаришами самотужки виготовляти для Збройних сил України FVP-дрони. Для цього пройшов навчання, отримав сертифікат «Інженер БПЛА».

Як пояснював нам Руслан, FVP-дрони — це безпілотники з камерою. Вони можуть передавати зображення в режимі реального часу. Використовують такі «пташки», залежно від типу, для проведення розвідки на коротких дистанціях, для скидання цінних вантажів та для одноразового ураження цілі. Козятинчанин вирішив робити усі три типи, адже кожен із них цінний для наший бійців. Аби закупити усі необхідні деталі, Руслан відкрив рахунок у Монобанк і оголосив збір. Долучилося чимало людей. Вони допомагали не тільки донатами, а й поширенням інформації.

— На наш збір відгукнулася відома блогерка з Козятина Каріша, — розповідає Руслан. — Вона зібрала на наші дрони 20 тисяч гривень. На своїх сторінках у соцмережах розмістив допис про наш збір співак Гоня, а також ще декілька блогерів. Від них прийшло близько п’яти тисяч гривень. Я особисто задонатив 15 тисяч гривень. Великий донат зробив мій друг Ярослав Берт — десять тисяч гривень. За цей час ми зібрали близько 80 тисяч.

Відео дня

Щойно назбиралася мінімальна сума, яка дозволила замовити деталі, закупили необхідні комплектуючі, дочекалися їх відправки і приступили до праці.

— Перші деталі нам почали доходити десь з 20 чисел січня, — продовжує Руслан. — Частину ми закупили в Україні, тому процес йшов трохи швидше. Знайшли АКБ (акумулятори для дронів — авт.) за нормальною ціною. І відразу взялися за роботу. Дрони ми робимо усією майстернею «РемБісТех». Але нам допомагають також інші хлопці. Зокрема, Олександр Кузнєцов. Він допомагає нам варити акумулятори. Андрій Бортюк допомагає з 3D-друком.

— Скільки часу йде на виготовлення однієї «пташки»? — запитуємо Руслана.

— Якщо є всі необхідні деталі — то години 2-3, — відповідає Руслан. — А так то треба чекати, коли все прийде. Тому найбільша складність у тому, що доводиться дуже довго чекати, щоб прийшли деталі. Якщо б було їх кілька ящиків, то робота б кипіла тільки так.

Разом із товаришами Руслан вже зробив перші десять дронів. Хлопці виготовляють не тільки БПЛА, а й акумулятори для них. Частина «пташок» вже поїхала за призначенням. Але перед тим, як потрапити до бойового підрозділу, кожен безпілотник спершу тестує відповідна спільнота у Києві. 

— Два дрони ми вже передали військовим, — каже Руслан. — Ще шість мають забрати і повезти на Калинівку. Ще один дрон чекає, коли його заберуть. Плюс зараз робимо чотири нових. Поки робота просувається повільно, тому що грошей небагато. Хотілося б, щоб зразу на тисячу сісти і зробити. Зараз ми шукаємо благодійні фонди та громадські організації для співпраці, бо ми готові працювати, але нам не вистачає коштів. Хочемо залучити максимально багато людей, щоб максимально багато виготовляти дронів.

Збір на виготовлення «пташок» для наших воїнів триває. Ви можете підтримати його донатом, відправивши кошти за номером картки Монобанк 5375 4112 1105 4254. Або скористатися посиланням

 

Читайте також:

Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків»

Зібрав 125 відер березового соку і виручені гроші передав на ЗСУ

Трудяться, як бджілки, бо кожна сітка зберігає чиєсь життя

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Абрамюк

    Вперше чую про це, здивована! Більше рекламувати, докладніше розповідати. Супер!!

keyboard_arrow_up