Розширили та деталізували перелік військовозобов'язаних осіб, які підлягають бронюванню. Що варто знати

Розширили та деталізували перелік військовозобов'язаних осіб, які підлягають бронюванню. Що варто знати
  • Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7687, яким передбачені зміни до статті 25 Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», що регулює процедуру бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час. Наразі законопроєкт №7687 направлений на підпис Президенту України.
  • Проаналізуємо основні зміни.

П'ять нововведень. Що варто знати

По-перше. Розширили та деталізували перелік військовозобов'язаних осіб, які підлягають бронюванню. До них відносять тих військовозобов'язаних, які працюють:

1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

Відео дня

2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

По-друге. Порядок та організація бронювання, переліки посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються Законом України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Наразі такого переліку ще немає.

По-третє. Кабінет Міністрів України має розробити і встановити критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

По-четверте. Як закріпили в частині першій статті 23 Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, зокрема, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Однак припустимо, що особа, яка є заброньованою, вирішила виконати свій конституційний обов'язок і піти на військову службу захищати Вітчизну безпосередньо в зоні воєнних дій. Чи може така особа бути мобілізованою? З набранням чинності законопроєкту №7687 — може. Проте в добровільному порядку.

Законопроєкт вносить зміни у статтю 23 Закону і тепер заброньовані на період мобілізації та на воєнний час військовозобов'язані особи можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

По-п'яте. Окремою частиною виділили, що заброньовані військовозобов'язані особи не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Додамо:

Верховна Рада України продовжила термін дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів до 19 лютого 2023 року.

За відповідні постанови №8189 та №8190 проголосувало — 294 та 297 депутатів.

Це вже п’яте голосування парламенту за воєнний стан з початку війни: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і сьогодні.

Читайте також:

«Коли війна закінчиться, я з задоволенням поїду в університет»

 «Найголовніша подяка  — це збереження життя і техніки»: про активність козятинчан в тилу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up