Робитимуть дрони для наших бійців

Робитимуть дрони для наших бійців
Фото ілюстративне
  • Козятинчанин Руслан оголосив збір коштів на FVP-дрони.

  • Техніку складатимуть самотужки і передаватимуть військовим.

  • Розповідаємо, як долучитися до збору

Козятинчанин Руслан — вокаліст одного з місцевих рок-гуртів. Багато років він займається ремонтом електроніки: лагодить мобільні телефони, планшети, ноутбуки. Навчався у Вінницькому національному технічному університеті, нещодаво пройшов курс «Інженер БПЛА». А ще від початку повномасштабного вторгнення разом із друзями багато волонтерить: вони допомагали переселенцям, донатять на різні фонди, які займаються підтримкою ЗСУ. Нещодавно Руслан вирішив допомогти Збройним силам України ще в один спосіб — чоловік планує взятися за виготовлення FVP-дронів, які використовують наші військові.

— Люди забули, що йде війна і потрібно максимально включатися, починати щось робити, а не просто сидіти, — каже Руслан. — Бо нині є три основні правила. Перше: хочеш воювати — воюй. Друге: не хочеш воювати -— допомагай. І правило №3: переглянь ще раз перші два пункти, бо у 2024 році інших не буде. Тому потрібно максимально донатити, збирати, купляти, передавати, робити. Сподіваюся, що цього року включиться вся держава з адміністраціями міст. Як почав робити Житомир. Вони на базі адміністрації відкрили фонд для збору коштів на дрони. Але там теж є своє «але» — донатити можуть тільки туди. Але краще, щоб влада сама могла туди передавати кошти, або виділяти їх на потреби армії.

FVP-дрони — це безпілотники, обладнані камерою, яка здатна передавати зображення в режимі реального часу. Як пояснює Руслан, вони бувають трьох типів: для проведення розвідки на коротких дистанціях, для скидання цінних вантажів та дрони-камікадзе для одноразового ураження цілі. Ті, які для скидання цінних вантажів, дещо дорожчі. Але чоловік планує виготовляти усі три типи, залежно від потреб військових.

Відео дня

— У мене багато знайомих, які зараз перебувають на фронті, — продовжує Руслан. — І в них проходить навчання саме на ці типи дронів. Хочеться максимально їм всім допомогти. Щоб всі швидше повернулися живі та здорові додому. І зробити свій внесок в перемогу нашої країни. Тим більше, що руки маємо рівні, бо я вже вісім років кожен день в руках тримаю паяльник. Думаю, з такими задачами теж розберемося та впораємося.

Але для того, щоб змайструвати дрон, потрібен не лише паяльник. Необхідні деталі, з яких складається безпілотник. І коштують вони не дешево. Руслан каже, в середньому комплектація для одного апарата вартує орієнтовно 10 тисяч гривень. І це при тому, що замовлятимуть закордонні деталі, тому що ті, які продаються в Україні, вдвічі дорожчі.

Для того, аби закупити комплектуючі, відкрили збір коштів. Просять максимально долучатися кожного, адже чим більше дронів зможуть виготовити хлопці, тим більше життів наших воїнів вдасться зберегти. 

— На теперішній час ми зібрали вже на один дрон на 7 дюймів, — каже наш співрозмовник. — Далі будемо бачити. Я наперед замовив рами на чотири безпілотника. Але все залежить від того, як люди будуть донатити. Чим більше донатів, тим більше дронів ми зможемо зробити.

Навіть невеликий донат — це вже великий внесок, який допоможе пришвидшити нашу Перемогу. Гроші можна надсилати на картку Монобанку 5375411211054254 або ж за посиланням.

 

Читайте також:

Зозулинчани наколядували понад 58 тисяч гривень. Кошти передали на потреби військових

Зробили військовим теплий подарунок перед Новим роком

Пацієнтам терцентру дали відпочити, білі сітки — відповідальна робота

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up