Козятинські дрони б’ють русню

Козятинські дрони б’ють русню
  • Уже пів року козятинчанин Руслан Ніколюк разом із товаришами робить FPV-дрони.

  • Його «пташки» допомагають нашим захисникам не тільки виконувати бойові завдання на передовій, а й берегти життя. Адже за допомогою безпілотника можна атакувати техніку та позиції ворога на дистанції.
  • Як наші хлопці нищать козятинськими дронами окупантів — дивіться відео

На початку січня ми розповідали, що козятинчанин Руслан взявся виготовляти FPV-дрони для ЗСУ. Для цього він пройшов відповідне навчання і взявся за роботу. Щоб мати змогу працювати над безпілотниками, наш земляк почав збирати кошти. За шість місяців він разом із товаришами склав два десятки «пташок».

— Це максимально, що ми змогли видати, за ті кошти, які нам вдалося зібрати, — розповідає Руслан. — За донати, які кидали нам на рахунок, ми зробили десять дронів. Шість дронів нам замовив Фонд Ірини Колесник, два — ЦРЛ, один дрон нам замовив Міський будинок культури. За свої кошти я зібрав чотири дрони.

Перші два дрони, які виготовили завдяки донатам небайдужих людей, Руслан разом із командою відправив військовому з Козятина Олесю Берту. Нещодавно ми про нього розповідали — наразі Олесь проходить лікування після отриманих травм на передовій.

Відео дня

— Ще три штуки ми відправили у 38 Окремий стрілецький батальйон, — продовжує Руслан Ніколюк. — Там також служать наші військові з Козятина. Ще два безпілотники поїхали у 81 Окрему аеромобільну бригаду. Там також наш військовий з Козятина, Артур. Його дружина займається підготовкою дітей до школи. Ще один дрон ми передали на козятинський благодійний фонд «Фонд підтримки оборони», вони передали дрон своїм хлопцям-військовим.

 

За словами Руслана, у них залишилося ще декілька дронів, які вони готові передати військовим. Але робити нові поки немає з чого. Треба замовити деталі, а на це необхідні кошти. 

— Зробити один дрон коштує приблизно 14 тисяч, — пояснює козятинчанин. — Може бути й дешевше. Усе залежить від того, які комплектуючі. Плюс ціни дуже змінюються. Коли на них був бум на початку року, ціни були шалені. Наприклад, відеополітка (це деталь, яка показує відео), коштувала майже три з хвостиком тисячі. Зараз вона коштує 2200. На тисячу майже різниця. І так все. Рами коштували по 800-900, а зараз по 600. Щось дешевшає, щось дорожчає, ціни постійно плавають.

Руслан каже, звертався у міську раду, щоб отримати фінансування і мати змогу робити нові безпілотники. Адже у міському бюджеті досі залишається невикористаною з попередніх років доволі кругла сума в декілька десятків мільйонів (ще місяць тому це було 90 мільйонів гривень). 

— У міській раді нам сказали, що треба, щоб була громадська організація, — каже Руслан. — У нас вона колись була, колишній «Розквіт», але з нею дуже багато нюансів і легше відкрити нову громадську організацію, ніж розібратися зі старою. Я думав взяти грант, який пропонує Уряд на виробництво дронів. Можуть виділити мільйон. Це не мало, не багато до 40 дронів можна зробити. Але справа в тому, що цей мільйон дають за умови, що ти повинен мати працівників, які у тебе працюють вже щонайменше три роки і ти протягом наступних трьох років маєш робити дрони і повертати податками гроші в державу. Але якщо мені дати гроші, я сорок дронів можу і за місяць зробити.

Збір, який відкрив Руслан на виготовлення «пташок» ще на початку року, просувається дуже повільно. Люди практично не донатять. За словами хлопця, за останні декілька днів на картку прийшло лише 100 гривень, перед цим було 200. Але запитів від військових на дронии все більше і більше.

— Артуру з Козятина, який у 81-ій Окремій аеромобільній бригаді, я надіслав дрон і через два дні він мені прислав відео, як вони на ньому працювали, — каже Ніколюк. — Це круто, але їм треба декілька десятків таких дронів. І так всім. Дрони зараз дуже потрібні, у мене за останній час запитів з десять від різних бригад, але дронів немає, тому що треба гроші. Військові нашими дронами валять ворожу техніку, бліндажі б’ють ними. Дрон дуже багато в чому допомагає. Тому що замість того, щоб йти штурмувати рашистський окоп, вони його просто закидають FPV-дронами і люди туди не йдуть, люди там не гинуть. Дрон вирішує багато що, і це невеликі гроші.

Підтримаймо збір Руслана, щоб уберегти якомога більше життів наших військових.

  • Номери карток 4731 2196 3071 9189, 5375 4112 1105 4254. Посилання на банку в Монобанк.
  • Реквізити для поповнення банки «Дрони FPV «БІС»
  • Отримувач: Ніколюк Руслан Євгенович
  • IBAN: UA663220010000026206341765289
  • ІПН/ЄДРПОУ: 3362516372
  • Призначення платежу: Поповнення рахунку банки

Читайте також:

Козятинчани збирають кошти на системи виявлення дронів. Долучайтесь

«Хлопці, які знайомі з нашою продукцією, хочуть придбати іі і запитують, скільки коштує»

У Вівсяниках на благодійному заході для ЗСУ зібрали майже 48 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Татьяна Сорочинская

    Молодці, друзі не будьмо байдужі, донатьмо!
  • Nina Rimarchuk

    Молодці
  • Надія Коломійчук

    Дай Боже здоров'я, сили і терпіння.
  • Сергій Сиваківський

    Молодці!

keyboard_arrow_up