Чи можуть військовозобов’язані оновити свої дані через ЦНАП?

Чи можуть військовозобов’язані оновити свої дані через ЦНАП?
  • Відповідно до оновленого Закону про мобілізацію, свої облікові дані зобов’язані актуалізувати усі військовозобов’язані, віком від 18 до 60 років.
  • Зробити це можна не лише у ТЦК, а й у Центрі надання адміністративних послуг. Чи працює це в Козятині — дізнавалися наші журналісти

У суботу, 18 травня, в Україні набули чинності зміни до Закону про мобілізацію. Одним із нововведень стала обов’язкова актуалізація військово-облікових даних. Військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані. Зробити це мають до 16 липня 2024 року, адже на процедуру дається шістдесят днів з дня, коли оновлений Закон про мобілізацію набув чинності.

Згідно із законодавством, актуалізувати військово-облікові дані можна у три способи:

- онлайн, якщо скористатися мобільним застосунком «Резерв+»;

Відео дня

- офлайн, через Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки або Центр надання адміністративних послуг.

Чи доступна процедура оновлення військово-облікових даних у ЦНАПі Козятина — вирішили поцікавитися наші журналісти.

Йдемо до місцевого ЦНАПу. На годиннику 10.30. Це була середа, 29 травня. Черг перед будівлею ЦНАПу немає. Заходимо в середину, прямуємо до залу, де обслуговують клієнтів. Тут дещо людно, але у залі здебільшого жінки. Чоловіків лише декілька і прийшли вони не для того, щоб актуалізувати свої військово-облікові дані, а з іншою метою.

Йдемо до керівництва, аби уточнити, чи доступна послуга оновлення військово-облікових даних через ЦНАП. Нас направили до заступника начальника Юлії Костенчук.

— Так, ми актуалізуємо військово-облікові дані громадян, до нас уже зверталися з цього приводу козятинчани, — каже заступник начальника Центру адміністративних послуг в місті Козятин Юлія Костенчук. — Ця процедура доступна з понеділка, 20 травня. Для актуалізації військово-облікових даних потрібно звернутися в ЦНАП і наші працівники допоможуть. Над цим працює декілька спеціалістів, тому черги у нас немає. Ми намагаємося якомога швидше обслуговувати громадян.

— Які потрібно мати при собі документи? — запитуємо заступника начальника.

— Паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, але дані паспорта ми не вносимо, — відповідає Юлія Костенчук. — Також потрібно, щоб людина мала при собі мобільний телефон.

— Які саме дані вносять у ЦНАПі при актуалізації військово-облікових даних?

— Ми вносимо прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний код, електронну пошту (за наявності), номер телефону та фактичне місце проживання. Це всі дані, які ми запитуємо. Ми працюємо по своїй програмі, вона називається «Портал.Дія» і усі вищеперераховані дані вносяться саме в цю програму. До програми ТЦК «Оберіг» ми не підключені. Жодних військових квитків ми не запитуємо. Так само ми не вносимо дані про наявність відстрочки чи наявність інвалідності.

Тож для актуалізації військово-облікових даних можна звернутися до Центру надання адміністративних послуг. ЦНАП працює з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00, у п’ятницю — з 8.00 до 15.00.

 

Читайте також:

Ветерани та військові можуть отримати 100 тисяч гривень на розвиток власної справи

Закон про мобілізацію. Кому треба оновити дані в ТЦК з 18 травня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up