Які стоматологічні послуги надають безкоштовно

Які стоматологічні послуги надають безкоштовно
  • Цього року Козятинська ЦРЛ отримала від Національної служби здоров’я України стоматологічний пакет.
  • Таке в історії лікарні сталося вперше.
  • Ми розпитали в директорки закладу, які послуги входять до цього пакета і як ними скористатися

У лютому на фейсбук-сторінці Козятинського міського голови повідомили, що наша лікарня отримала від Національної служби здоров’я України договір на оплату 17 пакетів за програмою медичних гарантій. Серед них — стоматологічний. Це новий пакет, якого Козятинська ЦРЛ не мала раніше.

Як повідомила нашим журналістам Оксана Забазнова, директорка Козятинської центральної районної лікарні, відповідно до контракту до стоматологічного пакету входить:

— проведення первинного огляду пацієнта та оцінка стану стоматологічного здоров’я відповідно до підходів Всесвітньої організації охорони здоров’я в рамках ургентної (екстреної) стоматологічної допомоги у дорослих та ургентної (екстреної) та планової стоматологічної допомоги у дітей;

Відео дня

— надання ургентної (невідкладної) стоматологічної допомоги дітям та дорослим;

— проведення ургентної (невідкладної) стоматологічної допомоги, планової стоматологічної допомоги дітям, окрім ортодонтичних процедур (лицьова хірургія) та протезування;

— організація та проведення обов’язкових медичних професійних оглядів;

— надання невідкладної допомоги пацієнтам при виклику бригади екстреної невідкладної допомоги;

— проведення хірургічних втручань при наданні ургентної (екстреної) стоматологічної допомоги, які не пов’язані з лицьовою хірургією.

— Стоматологічний пакет спрямований на забезпечення невідкладної допомоги, — пояснює Оксана Забазнова. — Це коли у пацієнта невідкладний стан, наприклад, різкий зубний біль, кровотеча, запалення тощо стоматологічного напрямку. Усе те, що стосується лицьової хірургії, не входить у пакет. Так само протезування теж у пакет не входить.

Стоматологічний кабінет облаштований на першому поверсі поліклініки. Там працюють один лікар-стоматолог та медсестра. Щоб отримати допомогу, можна звернутися безпосередньо до лікаря, без направлення, з направленням від сімейного лікаря або через приймальне відділення.

— Згідно з роз’ясненням Міністерства охорони здоров’я, якщо ургентний стан, пацієнти можуть звертатися без направлення, — каже директорка Козятинської ЦРЛ. — Так само, коли планова допомога дітям, теж можна без направлення звертатися. Але за можливості краще попередньо йти до сімейного лікаря і створювати направлення. Якщо людина відчуває, що є проблема із зубами і необхідна допомога, краще звертатися в робочий час, не дотягувати до того моменту, коли критична ситуація. Поліклініка працює з 8 до 16 години.

Поки що стоматологічний пакет дали нашій лікарні лише на три місяці. Тобто, він діятиме до 31 березня включно. Чи продовжиться його дія після цієї дати, поки що невідомо.

— Якщо буде оголошення про відкриття подальшого пакета, ми будемо подаватися, — каже Оксана Забазнова. — Поки що ми не знаємо, чи буде таке оголошення і які будуть вимоги від НСЗУ. Показники роботи у лікаря-стоматолога непогані. Пацієнти звертаються, отримують допомогу. До прикладу, за лютий було 225 консультацій у межах пакета НСЗУ.

 

Читайте також:

Поки що 424 посади, але надалі буде менше: аналізуємо фінансовий план лікарні

На Вінниччині запроваджують скринінг на туберкульоз

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Філонова

    Чому я про це вперше чую
  • Наталия Токовая

    Вчасно написали про цей пакет, термін дії його закінчується 31 березня.
  • Черній-Сокальська Оксана

    Такий пакет потрібен,хочаб для дітей і пенсіонерів.У більшості випадків пацієнти доводять свій стан до гострого болю через брак коштів.

keyboard_arrow_up