Токсокароз — чому виникає і як проявляється (Новини компаній)

Токсокароз — чому виникає і як проявляється (Новини компаній)

Токсокароз — це одне із захворювань, якими можна заразитися під час контакту з домашніми тваринами. Воно викликається токсокарами з організму цих тварин та супроводжується серйозними порушеннями загального стану. Якщо вчасно не діагностувати патологію та не розпочати лікування, уражається багато органів, виникають органічні ураження.

Тому з появою характерних симптомів обов'язково здаються аналізи на гельмінтози, зокрема, і токсокароз. Шляхом імуноферментного дослідження виявляються антитіла, які свідчать про зараження — тільки після цього призначається лікування. Здати такий аналіз можна у приватних лабораторіях (наприклад, в Ескулабі), де фахівці проведуть дослідження та видадуть вам результат, який можна надати лікарям.

Яким буває токсокароз

У деяких пацієнтів після зараження хвороба ніяк не проявляє себе, протікаючи в безсимптомній формі. Водночас паразити все одно розмножуються в організмі, але це не викликає яскравої клінічної картини. Це відбувається завдяки міцному імунітету.

Якщо ж хвороба проявляється клінічно, можуть бути діагностовані дві форми:

  1. Вісцеральна. Оскільки личинки мігрують організмом, вони можуть вражати різні органи, розмножуючись та викликаючи специфічну симптоматику. Розвивається гепатоспленомегалія (збільшення печінки та селезінки), різке зниження апетиту. Може з'явитися висип, ознаки астми та пневмонії, якщо розмноження токсокар відбувається у легенях. Найчастіше така форма зустрічається у ранньому дитинстві, коли відсутня культура харчової поведінки та гігієни, через що дитина може ковтати землю та велику кількість яєць разом з нею. В особливо тяжких випадках можуть уражатися серце або центральна нервова система.
  2. Очна. Розвивається через міграцію личинок у тканини очного яблука. Найчастіше розвиваються увеїт та хоріоретиніт, що супроводжуються формуванням грануляцій. Через це страждає зір аж до повної втрати через формування рубців.

Під час виявлення таких симптомів варто звернутися до фахівця та пройти лікування, щоб уникнути можливих органічних уражень органів.

Як діагностують та лікують токсокароз

Для встановлення діагнозу використовуються такі методи:

  • імуноферментний аналіз — дозволяє виявити антитіла до збудника та точно встановити факт зараження;
  • КТ та МРТ — необхідні, щоб виявити вогнища розмноження личинок у внутрішніх органах;
  • офтальмоскопія — необхідна, щоб виявити вогнища на сітківці та диференціювати паразитарну інвазію з ендофтальмітом іншої етіології.

Отримавши дані діагностичних досліджень, лікарі розпочинають лікування. Призначаються Альбендазол, Мебендазол — протипаразитарні препарати, які перешкоджають розмноженню токсокар та знищують їх. Додатково можуть бути призначені антигістамінні засоби або глюкокортикостероїди — вони необхідні для зменшення інтенсивності запалення та зменшення сверблячки, якщо є висип.

keyboard_arrow_up