Смачні і дуже корисні, а ще це — гроші, які падають з дерева

Смачні і дуже корисні, а ще це — гроші, які падають з дерева
  • Додатковий заробіток. Волоські чи грецькі горіхи – це джерело поліненасичених жирних кислот Омега-3.
  • Завдяки їм горіхи покращують пам’ять і концентрацію уваги, знімають нервову напругу та стрес. Крім того, горіхи містять вітамін В, магній і незамінні амінокислоти.
  • Грецький горіх їдять, використовують у медицині, а ще від нього непоганий бізнес, якщо не лінуватися.

На ринку Василя Земляка є декілька точок, де приймають горіхи. Пані Ігорівна, так на ринку величають жінку, яка на прийомі горіхів працює круглий рік. Саме до неї ми звернулися, щоб вона пояснила, за якими категоріями вона їх приймає.

— Достиглі горіхи, як правило, падають з дерева при поривах вітру. Коли вітру немає, їх з дерева струшують чи збивають палицею. Найцінніша частина серцевини горіха — його половинка, за народною назвою «метелик». Ще їх називають «бабочка», не люблю цю назву, бо її росіянці придумали. Найбільш сухі і найбільш світлі екземпляри «метеликів» в нашому місті можна здати по 150 гривень за кілограм. Четвертинки і ламані метелики ціняться майже вдвоє дешевше. Чим темніші горіхи — тим ціна їх менша. Вже зовсім темні і це, як правило, горіхи минулого року — 20 гривень за кілограм. В такій самій ціні не биті горіхи. Сирі чи цвілі горіхи не приймаємо. От це й вся арифметика, — сказала приймальниця горіхів.

Відео дня

Біля столика Ігорівни з прийомом сировини було тимчасове затишшя і ми підійшли вже до іншої приймальниці горіхів.

— Кажуть люди, що ви найдорожче горіхи приймаєте. А дорого, це скільки?

— Якщо світлі «бабочки», то для вас буде по 140,  з усмішкою відповіла жінка.

— Хіба це дорого? Ігорівна по 150 приймає. 

— Нехай і по 200 приймають, у мене 140 — найдорожча ціна, — сказала жінка.

 Пан Андрій до столика прийому, крім горіхів, приніс ще й квасолю. Здав чоловік пенсійних років продукції на 412 гривень. Запитуємо у нього чи не важко бити горіхи? 

— Ні, не важко, скоріше загайно. Молоток, пляшка з-під шампанського — і за вечір більше ніж пів відра не виходить полущити. 

— А пляшка яку роль відіграє? 

— Як яку? В горловині пляшки фіксується горіх, а після не сильного удару молотком тверда шкірка горіха розколюється так, що ядро горіха залишається не ушкодженим. У мене в садку чотири горіхи, — продовжує свою розповідь колишній залізничник. — Раніше спробував здати горіхи тим хлопцям, що їздили вулицями і в гучномовець повідомляли, що приймають горіхи. Коли за півмішка вони дали мені 5 гривень, сказав дружині: все, горіхи буду бити сам. У мене з дерева падають гроші, а я їх віддаю майже задарма. Вже 11-й сезон здаю тільки биті горіхи.

— А каштани для ще одного заробітку не пробували збирати?

— Ні, не пробував і пробувати не хочу. Мені горіхів вистачає, а каштани, то більш дитяча забавка, — сказав наостанок нашої розмови пенсіонер.

У пана Василя своя технологія. Він розбиває горіхи спеціальним пристроєм — горіхоколом. 

— Година роботи — 200 грамів «метеликів», — розповідає чоловік. — В ядрі горіха є перетинки. У Козятині їх не приймають, а вони мають чудодійну силу у лікуванні. Рецепт не даю, бо не знаю, як їх хто використовує. За рецептом можна й мухомори вживати. Передозування перетинками може нанести велику шкоду людині.

Про горіхи ми дізналися майже все і вирішили ще дізнатися, чи приймають у Козятині каштани.

— Я вас розчарую,  — каже приймальниця горіхів. —  Сезон збору каштанів вже пройшов. Я не знаю, чи хтось брав їх у нашому місті, а у Вінниці їх приймали по три гривні за кіло. Пропав ваш бізнес, — сказала жартома нам наостанок Ігорівна.













 

  



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pes Mayonez

    саме "волоські",ніяких "грєчєскіх"(як їх називають москалі)

keyboard_arrow_up