Попередження серцевих захворювань: кроки до збереження здоров'я (Новини компаній)

Попередження серцевих захворювань: кроки до збереження здоров'я (Новини компаній)

Серцеві захворювання є головною причиною втрати здорових років життя українцями. Найчастіше виявляються ішемічна хвороба серця, проблеми з коронарними судинами, кардіоміопатія та запалення серцевого м’яза. Своєчасне обстеження та призначення лікування дають шанс на продовження активного життя.

Сучасна клініка Ок!Клінік+ у Києві, оснащена новітнім обладнанням, за допомогою якого виконує обстеження на різні серцеві патології та супутні захворювання, якісну ультразвукову та функціональну діагностику організму.

Причини виникнення серцевих хвороб

До основних факторів ризику виникнення серцевих захворювань слід віднести такі:

  • Малорухливий спосіб життя та надмірна вага тіла. Неправильне харчування призводить до відкладення у тканинах та судинах надлишкового жиру та холестерину, який провокує атеросклероз, підвищення тиску та риски утворення тромбів.
  • Шкідливі звички: паління, надмірне споживання алкогольних напоїв. Всі ці фактори впливають на еластичність судин та їхню можливість опиратися шкідливим факторам.
  • Супутні захворювання. Це цукровий діабет, генетичні відхилення, період менопаузи у жінок та середній вік у чоловіків. Кровоносні судини потерпають від постійного стресу, надмірної ламкості та спазмів.
  • Стресові ситуації, які провокують різке підвищення тиску, тромбоз судин та погіршення постачання кисню у тканини міокарда.

Усім цим причинам можна запобігти, якщо виконувати нескладні поради. А якщо у сім'ї були випадки серцевих захворювань, необхідно час від часу проходити спеціалізоване медичне обстеження.

Як можна запобігти серцевим захворюванням

Для збереження здоров'я кожна людина має своєчасно потурбуватися про профілактику серцевих захворювань, особливо у солідному віці. Варто постійно слідкувати за:

  • правильним та збалансованим харчуванням, кількістю свіжих овочів та фруктів у раціоні;
  • регулярними фізичними навантаженнями – ходіння не менше 3 км на день або вранішня гімнастика;
  • відсутністю шкідливих звичок – паління, алкоголь, надмірне споживання кави;
  • відпрацюванням постійного режиму дня, правильним поєднанням активності та відпочинку, міцним і здоровим сном, відсутністю стресів;
  • артеріальним тиском, рівнем глюкози та холестерину в крові;
  • своєчасним проходженням медогляду, який потрібно виконувати хоча б один раз на рік.

Усі ці фактори допомагають продовжити активне життя.

Як діагностують серцеві та судинні хвороби

Виявити порушення у роботі та структурі серця допоможе спеціалізоване обстеження. Для підтвердження наявності патології та визначення правильності діагнозу потрібна ехокардіографія, за результатами якої кардіолог з'ясовує функціональні порушення в серці та клапанах пацієнта. Також знадобиться електрокардіографія, УЗД та МРТ серця, коронарна ангіографія (виявлення стану судин, що живлять серце). За необхідності лікар-фахівець призначить розгорнутий аналіз крові з покажчиками холестерину. 

Оптимально проходити обстеження серця (ЕКГ та аналіз крові) раз на рік, а якщо є спадкова схильність до серцевих захворювань – то двічі на рік.

keyboard_arrow_up