Після рясних дощів на Козятинщині почався сезон грибів

Після рясних дощів на Козятинщині почався сезон грибів
  • Початок жовтня —  вдала пора для тихого полювання, плюс до того — на зміну літньо-осінній засусі прийшли рясні дощі.
  • Поки що з'явилися тільки кущові королівські опеньки, але треба пам’ятати,  що цей лісовай делікатес таїть в собі і небезпеку. На
  • Вінниччині почастішали випадки отруєння грибами.

Вже з’явилися опеньки в урочищі «Сестринівська дача», а найбільше їх у нашому  Іванковецькому лісі біля ясенів і дубів. Їм ще б трохи підрости та грибники чекати добу-дві не хочуть.

Проте, як повідомляють у Вінницькому центрі виявлення та профілактики хвороб, лише протягом одного дня — 7 жовтня — зареєстровано чотири випадки отруєння дикорослими грибами, в яких постраждали 9 людей. Загалом з початку року зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими.  Станом на 9 жовтня на стаціонарному лікуванні досі перебувають 11 осіб.

Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння — 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та смажені дикорослі гриби (рядовки та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях. 

Відео дня

Для порівняння, у минулому році у Вінницькій області було зафіксовано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина. 

Як повідомили в Козятинському центрі виявлення та профілактики хвороб минулими дням викликали швидку медичну допомогу в один із населених пунктів нашого краю. Проте потерпілому, в якого підозрювали отруєння грибами, у реанімаційному відділенні лікарні медики поставили діагноз панкреатит.

Щодо територіального розподілу, то цьогоріч отруєння грибами зареєстровано: 

м. Вінниці — 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина); 

Жмеринський район — 4 випадки(7 потерпілих); 

Могилів-Подільський район.—  8 випадків ( 13 потерпілих, серед яких 2 дітей); 

У нашому Хмільницькому районі — 1 випадок ( 2 потерпілих, з Уланівської громади. Батько і його 9 річний син отруїлися грибними стравами. Гриби назбирали на присадибній ділянці в садку). 

У центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що у всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації 

В центрі також пояснили, що причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних. 

Як уникнути отруєння грибами: 

Неухильно дотримуйтесь технології приготування та збер

1. Найкраще відмовтеся від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

3. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів.

4. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

5. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

6. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

7. Не вживайте сирих грибів.

8. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох замін води) протягом 30 хвилин.

9. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше як добу.

10. Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам,

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила

    Так.гриби -це дужепотрібно в них розумітись

keyboard_arrow_up