Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно

Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно
  • У суботу, 9-го березня, ми їхали «рубаним шляхом». З двох сторін дороги — висока суха трава, тут комфортні умови зайцям для виведення потомства.
  • Та такі райські куточки для мешканців дикої природи є не скрізь. За словами голови Козятинського відділу УТМР Олександра Поліщука, вже почали палити
  • траву та очерети.

— Ніхто нічого не палив, поки не стали проводити польові роботи аграрії. Навіть сьогодні горить трава біля Немиринського лісу. Горить добре, димом охоплено частину території Сестринівської громади. Підпалили на Житомирщині, тільки тварини дикої природи всі наші. Ми нікого не впіймали, тому що на гарячому нікого не застали. Але я не думаю, що якась бабуся чи молодик спеціально йдуть за 5 кілометрів у поле, щоб траву підпалити. Звичайно, це тільки припущення, адже провину людини може довести свідок чи суд. Для себе ми знаємо, хто палить, — каже голова Товариства мисливців та рибалок.

— Коли вже з’являться у наших полях і лісах зайченята?

— Вони вже є. Я особисто не бачив, але наш єгер вже бачив весняний виводок. Тож палити в цей період суху траву і очерети — це злочин, який має каратися по закону. Я тільки можу з упевненістю сказати, що хто раніше палив без всякого умислу, вже не палить. Ми недавно ходили на лиса, так із трави злітали фазани, де їх раніше не було. Десь палили і вони прилетіли до нас. Фазан знайшов собі місце, де його не ганяють і він там хоче бути. Це свідчить про те, що у нас менше палять, ніж в інших місцях, — сказав очільник Козятинського товариства мисливців та рибалок. 

Відео дня

Палять хоча й менше, але все ж таки дим час від часу відчувається в повітрі. Високими штрафами за спалювання залишків рослинності нікого не будемо лякати, нагадаємо тільки, яку шкоду наносить природі паління листя і сухої трави.  

1. Тонна тліючого листя, трави прирівнюється до 30 кг чадного газу. Чадний газ – це небезпечна речовина, яка легко звязуючись з гемоглобіном крові, блокує надходження кисню до тканин, внаслідок чого настає кисневе голодування і «задуха» клітин організму людини.

2. До складу диму від спаленого листя входить пил, оксиди азоту (NO), важкі метали, канцерогенні сполуки бенз(а)піренів та чадний газ (СО). Шкідливі речовини осідають в легенях і призводять до астми, хвороб серцево-судинної системи, онкологічних захворювань.

3. Через дим у повітрі можуть виникнути подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль.

4. Забруднене повітря провокує хвороби серцево-судинної системи.

5. Зростає кількість хворих на алергію від виділення токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ.

6. Викиди у повітря, які утворюються під час спалення опалого листя, у 350 разів шкідливіші за куріння сигарети.

7. Під час спалювання листя руйнується ґрунтовий покрив, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

8. При спалюванні листя чи трави утворюється зола, яка не є добрим добривом. Тож спалювання призводить до збіднення ґрунту.

9. На природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів, гинуть тварини.

10. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки.









 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Сиваківський

    Я думаю всі бачили страшні пожежі у США де вигорають цілі регіони з містами.
    Там дуже суворі закони, щодо випалювання та щодо  збору сухостою в лісах.
    І от трава та гілля накопичуються.
    Рік, два, три...а потім недопалок,блискавка чи ще щось і здіймається така пожежа, яку неможливо загасити.
    Бо палива для вогню більш ніж достньо.
    Ліс згорає вщент.
    Тому слід тверезо розсудити що гірше.
    Часткова втрата підліску.
    Чи повна втрата лісу.
    Додам, я не закликаю палити, я пояснюю, що пожежі будуть все одно.
    Або менші щороку, або катастрофічні раз на декілька років.

keyboard_arrow_up