«Апарат для гемодіалізу знаходиться в реанімації. Він не для потреб хронічних хворих»

«Апарат для гемодіалізу знаходиться в реанімації. Він не для потреб хронічних хворих»
У Козятинській ЦРЛ є апарат для проходження гемодіалізу. Але він наразі виключно для потреб відділення інтенсивної терапії (Фото з відкритих джерел)
  • Життєво необхідно. Восени минулого року місцева влада анонсувала — у Козятинській ЦРЛ з’явився апарат для проходження гемодіалізу.
  • Обіцяли підготувати приміщення та спеціалістів до кінця минулого року. Чи вдалося все запустити в дію — дізнавалися журналісти

Наприкінці вересня минулого року Козятинська міська територіальна громада опублікувала в себе на офіційній сторінці повідомлення —  вже до кінця року у Козятинській ЦРЛ запровадять нову медичну послугу: проходження процедури гемодіалізу (позаниркового очищення крові) — життєво необхідної для хворих із нирковою недостатністю. 

Цитуємо повідомлення:

«У Козятинській громаді наразі є семеро пацієнтів, реальність життя яких – гемодіаліз тричі на тиждень. Для цієї процедури (виснажливої та довготривалої) козятинці відправляються наразі до Вінниці. Ідея забезпечити проходження гемодіалізу у Козятинській ЦРЛ, що спростить в усіх сенсах нелегке життя хворих, виникла у співпраці із директором БО «Благодійний фонд ЮЕЙ» Павлом Бондаренко. Результат: безкоштовний апарат для гемодіалізу, який наша ЦРЛ вже отримала! Це серйозний крок для покращення якості життя мешканців громади».

Відео дня

У цьому ж дописі були і слова в. о. директора Козятинської ЦРЛ Оксани Забазнової. Вона говорила про те, що до переданого апарату мають інше обладнання, яке забезпечить повний курс процедури гемодіалізу у нашій лікарні. Також мова йшла і про те, що тривало облаштування процедурної та підготовка кадрів, що дасть змогу укласти договір із НСЗУ на надання послуг з гемодіалізу. І вже за декілька місяців хворі на ниркову недостатність зможуть отримувати життєво необхідну процедуру у Козятині. А Козятинська ЦРЛ — стане єдиною в області районною лікарнею, де надаватимуть процедуру гемодіалізу.

Слід зауважити, апарат для гемодіалізу козятинська «вторинка» отримала завдяки співпраці та ініціативі головного лікаря Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлії Радогощиної. Тож перші кроки зроблені і вони доволі важливі та результативні. А що ж далі?

З того моменту пройшло вже чимало часу, тому вирішили дізнатися відповідь на питання наших читачів — чи працює вже така процедура у Козятині? Про це у коментарях під новиною про нещодавно отримані УЗД апарати ЦРЛ запитала Ліка Скай.

Про це ми запитали тепер уже у директора Козятинської ЦРЛ Оксани Забазнової. На що вона відповіла — у нас апарат такий є, але наразі виключно для потреб відділення інтенсивної терапії. 

— Ми дуже вдячні за цей апарат, він нам був потрібен для реанімації, — розповідає  Оксана Забазнова. —  Для проведення гемодіалізу особам із хронічною нирковою недостатністю потрібні спеціальні умови. Гемодіаліз для таких пацієнтів здійснюють в спеціалізованих відділеннях певних закладів, що мають договори з Національною службою здоров'я і визначених Департаментом охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ВОА. Для проведення гемодіалізу хронічним хворим необхідно дотримання певних вимог згідно з протоколами лікування. Коли проводиться гемодіаліз, має бути не один апарат, а декілька. Це перша вимога для функціонування такого відділення. Далі потрібні розхідні матеріали, мають бути відповідні спеціалісти. Тобто, спектр вимог величезний. У нас по точці доступу найближчий заклад для проведення гемодіалізу знаходиться у Вінниці. Облік хворих, що потребують гемодіалізу, має наша сімейна медицина.

Тобто, як бачимо, процедуру гемодіалізу у Козятинській ЦРЛ робити поки що не будуть. Що стосується анонсування проведення такої життєво необхідної процедури, то Оксана Забазнова зауважила — після отримання апарату «трішки окрилилися цим питанням». Згодом поїхали у Департамент, проконсультувалися. 

— В інтересах самих пацієнтів було б краще, щоб це робилося в спеціалізованому закладі, який на цьому, як то кажуть, руку набив і знається в цих питаннях. Але в подальшому, це питання може розглядатися.

Читайте також:

«Не поспішайте з ліквідацією козятинської міської лікарні»

У Козятинську ЦРЛ шукають лікаря фізичної та реабілітаційної медицини

Що буде з нашою лікарнею цього року

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up