Амброзія — небезпечний бур’ян, а деякі наші земляки поливають його як мімозу

Амброзія — небезпечний бур’ян, а деякі наші земляки поливають його як мімозу
  • Небезпека. Друга половина літа — початок осені – важкий час для людей, що страждають на алергію. У цей час цвіте амброзія
  • — одна з найбільш алергенних рослин. Ми перевірили, де у Козятині росте шкідливий бур'ян та розпитали лікарів, як він
  • впливає на здоров'я

У п'ятницю, 26 липня, до нас звернулася група жінок пенсійного віку.

— У нашому місті скоро з’явиться ще одна біда — починає цвісти амброзія. Її цвіт і пилок дуже шкідливий для здоров’я людини. Напишіть, будь ласка, нехай амброзію хоча б по місту скосять, — просили жінки поважного віку.

Де росте амброзія?

Відео дня

На пошуки амброзії ми вирушили в суботу, 27-го липня. Не скрізь вона буяла, де масово росла минулого року. Її скосили на вулиці Січових Стрільців, у районі не жилого приміщення вона знов відросла від землі на 20–30 сантиметрів.

Об’їхали високі бур’яни біля маленького базарчика і на вулиці Володимира Великого, що недалеко від опорного ліцею. Але серед них амброзії не було. На вулиці Володимира Великого зустріли нашого доброго знайомого Леоніда Коваля.

— Моя сусідка — природолюб. Цей пустир не наш, але ми за ним слідкуємо, амброзії біля нас точно немає, — каже пан Леонід.

Рослини, яка викликає алергію, дійсно не було біля маленького базарчика і біля опорного ліцею. Зате є вона в дворі, неподалік від філії Ощадбанку. Найвищий екземпляр ми витягли з корінням, щоб запитувати людей, чи не бачили вони, де ще росте такий бур’ян.

— Є його у мене на стежці і вже на городі. Я його раніше сприймав за квіти «Розтріпана баришня», так з ним ради не можна дати, — каже пан Володимир, мешканець села Козятин. Його сусідка по торговому цеху пані Анна повідомила, що біля каплички, що на вулиці Ярослава Мудрого, амброзії дуже багато. 

— Біля самої каплички отець Микола покосив, а на старому кладовищі такі бур’яни, що там вовки скоро завиють, і серед них є амброзія, —  каже козятинчанка.

— Але ж там ніби покошено, — спробували заперечити пані Анні.

— Не знаю, минулої суботи йшла тудою, нічого там не кошено, а якщо було кошено, то знов відросло, — каже наша співрозмовниця.

Раніше, коли нам потрібна була інформація з різних мікрорайонів міста одночасно, ми телефонували до голів квартальних комітетів. Спробували це зробити, як кажуть, по старій дружбі.

— Ще роки три-чотири амброзії було менше, ніж тепер. Вона була в більшості на узбіччях доріг і в дворах підприємств. Ми ходили по організаціях, пояснювали, чим небезпечний цей бур’ян, і в організаціях його косили. Були випадки, коли амброзія поселилася в дворах людей, так деякі господині в засуху амброзію поливали водою, прийнявши її за самонасіяну мімозу. Зараз амброзії вистачає скрізь і боротися з нею треба всім мешканцям міста, — впевнена одна з нелегітимних голів квартальних комітетів.

Багато амброзії росте на дорозі вулиці Героїв Майдану. Від перехрестя з вулицею Данила Галицького її можна помітити, аж до переїзду, що на Білій Казармі. Ще багато її на вулиці Джерельній, І Франка та Степана Бандери.

Чому амброзія така шкідлива?

З питанням щодо шкоди амброзії для здоров’я людини ми звернулися до завідувачки  Козятинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ольги Радецької.

— В останні роки ми спостерігаємо загострення алергічного риніту та кон’юнктивіту, що пов’язане з цвітінням основного алергену наприкінці літа — амброзії. Сезон цвітіння амброзії зазвичай починається в кінці липня і закінчується в середині жовтня. Не важливо, росте біля вас амброзія чи ні, тому що пилок амброзії поширений скрізь, адже вітер розносить пилок цієї рослини на сотні кілометрів, — розповідає Ольга Радецька. — Алергія на амброзію, так само як і на інші види пилку, називається поліноз. Амброзія є найбільш злісним алергеном у нашому регіоні. Це агерген, який зустрічається найчастіше, але є ще полин, соняшник, цикламена та низка злакових рослин і бур’янів, які, як і амброзія, викликають поліноз.

Симптоми, пов’язані з цвітінням амброзії: закладеність носа, нежить, чхання, свербіж в очах і горлі. У людей з алергією на пилок амброзії, при вживанні сирих фруктів, овочів або горіхів може бути свербіж у роті, в горлі, набряк губ, язика або горла. Це пов’язано з розвитком орального алергічного синдрому, тому що білки в цих продуктах схожі на пилок, що викликає симптоми алергії. На жаль, ми не можемо повністю уникнути контакту з пилком амброзії, але ми можемо мінімізувати прояви алергії завдяки обмеженню контакту з нею.

Під час сезону цвітіння амброзії рекомендовано:

У період підвищеної концентрації пилку в повітрі залишайтеся вдома, або, по можливості, уникайте прогулянок на свіжому повітрі, особливо парками та садами. Тримайте вікна в будинку закритими. Після прогулянок на вулиці треба переодягнутися і вимити руки й обличчя. Пилок амброзії осідає на вашому одязі і шкірі і може викликати симптоми алергії навіть вдома.

Не просушуйте білизну на відкритому повітрі, а користуйтеся сушаркою, щоб зменшити кількість осідання пилку амброзії. Якщо у вас і ваших рідних з’являються симптоми полінозу, необхідно звернутися до лікаря. Сімейні лікарі ведуть прийом за попереднім записом. Телефони кол-центру:

 (063) 635 6777

 (096) 0084085 

(04342) 2-22-44 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up