Як продовжити термін служби взуття. Поради від майстра ремонту

Як продовжити термін служби взуття. Поради від майстра ремонту
  • Не за горами зима.
  • З досвіду останніх років козятинчани пам’ятають, що в більшості випадків сніг на дорогах та тротуарах посипають піщано-соляною сумішшю.
  • Така снігова каша під ногами згубно діє на недешеве взуття.

Ми запитали майстра з ремонту взуття, як можна захистити чобітки від зайвої вологи. Щоправда, якщо вам треба йти вулицею Грушевського в районі ринку «Хлібодар» чи на міст вулицею Винниченка, то як би ви не доглядали за своїм взуттям, вберегти його повністю від снігової каші не вдасться. Проте, щоб взуття з гладкої шкіри менше промокало і довго радували своїх власників — є кілька рекомендацій.

— Перша порада — це відразу після покупки взуття, обробити абразивним воском, фарбою-спреєм чи зволожуючим кремом. Краще, щоб цим займалися професіонали своєї справи. Тільки я навіть не знаю, чи є в нашому місті такі спеціалісти, — каже чоботар однієї з ремонтних майстерень. — В основному термін експлуатації взуття в більшості випадків залежить від того, якої воно якості. Чим якість гірша, тим швидше з’являються тріщини і білі плями, наче на взутті виступила сіль.

— Білі плями на взутті — це наслідки його контакту зі сніговою кашею?

Відео дня

— Трохи правди є, тільки це не зовсім так. Наприклад, влітку тротуари не посипають соляною сумішшю, але, вступивши в калюжу чи потрапивши під дощ, все одно деколи помітні білуваті плями. Відповідь досить проста — в неякісній шкірі сіль знаходиться в самій шкірі і виділяється після намокання виробу. 

— Як часто потрібно змащувати взуття?

— Це залежить від того, скільки ви ходите в даній парі. Звичайно, коли ви прийшли додому в мокрому чи брудному взутті, то його спочатку треба сушити, потім протерти і почистити кремом.

— Для сушки взуття який рецепт? Поставити на батарею?

— Велика помилка сушити взуття на батареї. Воно від такої процедури тільки матиме більше розводів. Краще в середину виробу поставити дерев’яну колодку, дерево поглинає вологу і взуття так менше втрачає вид. Це, мабуть, другий і останній від мене рецепт. Я ж не фахівець з догляду за взуттям, я його лише ремонтую, — каже наш співрозмовник.

Тоді розкажіть нам, які ви виконуєте роботи по ремонту взуття?

— Тільки дрібний ремонт. Приклеїти підошву, вшити замок, прошивка взуття і ставимо набойки.

Скільки буде коштувати вшити замок на жіночий чобіток? 

— Коли замок короткий, то 200 гривень. Ремонт чобітка, що зараз в моїх руках, буде коштувати 250 гривень.

А приклеїти підошву скільки обійдеться?

— 100 гривень.

Ми побували ще у двох майстернях. Ціни за роботу у всіх майстрів майже однакові.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Співаченко

    Якщо в публічному домі,впали доходи,то не міняють ліжка,а міняють ...кого?!! Прошу .

keyboard_arrow_up