Чому в травні жовтіє листя часнику?

Чому в травні жовтіє листя часнику?
  • Цьогоріч багато господарів скаржаться, що листя часнику почало жовтіти ще на початку травня.
  • Фахівці пояснюють, причини цього можуть бути різними. Якщо озимий часник потрапив під пізні заморозки — це вже ніяк не можна виправити.

Також листя може жовкнути, бо рослині не вистачає корисних речовин (найчастіше азоту чи калію). Для поповнення мікроелементів можна використати народний засіб — золу з водою, нею поливають рослини. Суміш готують так: на 10 літрів води беруть одну склянку золи, перемішують і настоюють 1-2 години. Якщо регулярно дощить, можна просто розсипати золу на грядці. Вона проникне в землю і підживить коріння. Тільки не плутайте золу з попелом. Зола — це чорні частинки недогорілої речовини, а попіл — це сірий пил від згорілого.

Ще однією причиною пожовтіння листя може бути надто щільний грунт, коли до коріння рослини в потрібній мірі не доходить кисень. У цьому випадку варто розпушити міжряддя.

На пожовтіння листя може вплинути недостатній полив чи перезволоження грунту. Тут городник сам собі голова, йому краще знати, чи його грядку залили дощі чи часник жовкне від недостачі в грунті вологи.

Відео дня

Складніше, коли часник вразили грибкові захворювання чи на рослину напали шкідники. Якщо на нижній частині листя ви помітили жовті плями, це означає, що розвинувся пероноспороз. Через деякий час перо покривається слизом і відпаде. На нижній частині часто з'являється цвіль. Схожа картина часто спостерігається не лише на часнику, але й на цибулі.

Від пероноспорозу можуть врятувати лише спеціальні препарати, які допомагають боротися з грибковими захворюваннями. Їх можна придбати в магазині.

Часто вражає часник ще одне грибкове захворювання — іржа. Виявити його досить просто — на поверхні листків з'являються цятки іржавого кольору, які потім покривають цілком всю рослину. У такому випадку також потрібне обприскування фунгіцидами.


 

.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ирина Шевчук

  • Тамара Андрущенко

    Цибуля озима гниє багато люди скаржаться
  • Галина Скрипник

    Погнив весь часник озимий і цибуля теж.Пообгнивали вусики і якась сіра гниль,ніби поцвівши.Підскажіть що це може бути за причина.

    Ирина Шевчук reply Галина Скрипник

    Галина Скрипник цибулева муха!!!! Потрібно обробити інсектицидом. Добре підходить енжіо або турбо престо.

    Alina Selifanova reply Галина Скрипник

    Як з хворобою боротись

    Яков Хилобоков reply Галина Скрипник

    Галина Скрипник фузаріоз

keyboard_arrow_up