Опалювальний сезон у Козятинській громаді стартував з фальстарту

Опалювальний сезон у Козятинській громаді стартував з фальстарту
  • Підготовка до зими. Стандартна дата початку опалювального сезону в Україні — 15 жовтня.
  • Проте рішення про початок подачі тепла тепер приймає місцева влада залежно від середньої температури повітря.
  • Козятинський міський голова повідомила, що в нашій громаді опалювальний сезон стартував у вівторок, 17 жовтня. Проте почався він з аварійної ситуації

У четвер, 19 жовтня, ми отримали перший сигнал про холод у класах від тітки третьокласника пані Марії. Вона повідомила, що в опорному ліцеї прохолодно. 

Ми побували в котельні №2. Саме вона обігріває три точки, дві з яких — дитячі заклади.

— Запустили котельню минулого вівторка, на даний час йде процес видалення повітряної пробки з системи опалення, — повідомили в котельні.

Відео дня

— Яка температура води в котлі? 

— Піднімається, —  відповів тепловик.

Дорогою до опорного ліцею ми зустрілися з батьками ліцеїстів паном Олегом і паном Володимиром. Від них стало відомо, що котельню запустили 17 жовтня та десь на теплотрасі сталася пробоїна. Ремонтні роботи виконали швидко, але коли на якійсь ділянці замінювали трубу, в систему опалення потрапило повітря. 

— Зараз йде процес витіснення з системи опалення повітряної пробки,  — підтвердили слова тепловика батьки ліцеїстів.  

 А нам пригадалося вересневе турне по навчальних закладах середньої освіти. 

Того дня ми хотіли дізнатися, чи вже робили комунальники пробний пуск системи опалення перед опалювальним сезоном. Тоді в одному з ліцеїв нас із подивом запитали: «А що, вже пора?»

 Ми пояснили, що зазвичай в кінці вересня, але до початку жовтня комунальники мають провести тестове включення систем опалення. Проводять його для того, щоб виявити несправності, які можуть виникнути на старті опалювального сезону. Може й правда, коли на дворі 27, а такою була температура повітря в день нашого об’їзду по ліцеях і гімназіях, наше запитання здавалося дивним. За три тижні великий плюс на термометрі змінився на маленький мінус. Котельні запустили без тестових перевірок, а що з того вийшло — відчули діти.

Комунальники знають, що в системі опалення котельні №2 повітряну пробку треба видаляти близько тижня. Чому систему не можна було перевірити завчасно?

У навчальному закладі персонал ліцею руками пробує батареї опалення. Спробували й ми, а вони холодні, трохи тепліша труба тільки на стояку. Але батьки ліцеїстів Олег з Володимиром говорили, що 15 градусів з плюсом — не катастрофа порівняно з 9-11, які бувають у великі похолодання.

На зворотному шляху ми заїхали до котельні, яка обслуговує ЦРЛ. Система опалення там також запущена. Єдиний мінус — закінчувалися сухі дрова, які лежали в середині котельні. Мокрих дров завезли за нашої присутності, а ними, за оцінками спеціалістів, трохи складніше подавати тепло.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up