Виділяли-виділяли, але гроші поки в повітрі: Про позачергову 34 сесію

Виділяли-виділяли, але гроші поки в повітрі: Про позачергову 34 сесію
  • Чергову сесію, яка мала відбутися 12 липня, депутати зірвали, але на позачергове засідання, яке скликали на 31 липня, прийшли.

  • Розглядали всього шість питань, п’ять з яких стосувалися грошей для військових частин та поліції, втім затягнулося це все на годину.

  • Розповідаємо, у чому обранці не змогли дійти згоди

Позачергову 34 сесію Козятинської міської ради скликали на понеділок, 31 липня. Зареєструвалося 19 депутатів. Це більше мінімальної кількості, потрібної для голосування, тож сесію оглосили відкритою. Після того, як прозвучав Гімн, обранці хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв, яких ми втратили на війні.

Перед тим, як перейти до порядку денного, міський голова представила нового депутата — Євгенія Буравського.

Відео дня

Він замінив свого колегу від «Європейської солідарності» Володимира Шавлюка, який достроково склав повноваження. Додамо, що свого часу Євгеній Буравський вже був депутатом — під час четвертого, шостого і сьомого скликань Козятинської міської ради.

Просили гроші на паркан

Обранці перейшли до розгляду питань порядку денного. Перший проект рішення стосувався військової частини, яка дислокується в Козятині. Депутати мали включити до комплексної оборонно–правоохоронної програми кошти на будівельні матеріали для ремонту рампи і на капремонт частини паркану військової частини.

— Ремонт паркану напряму впливає на обороноздатність нашої частини. Паркан знаходиться в жахливому стані. Все проглядається, в деяких місцях він вже просто розсипається. Кошти вкрай необхідні в найближчі терміни, — сказав Ярослав Бойко, заступник командира військової частини.

Ярослав Бойко повідомив, що на будівельні матеріали для ремонту рамп необхідно 50 тисяч гривень. Що стосується паркану, то його загальна довжина 3 кілометри. Але кошти просять на ремонт частини довжиною в кілометр. І на це потрібно орієнтовно 1 749 680 гривень.

— Проекту ще немає? — запитала Ольга Поліщук, депутатка від «Європейської солідарності».

Після нетривалої паузи Ярослав Бойко відповів, що проект наразі розробляється. Інший представник військової частини, який був присутній у залі, підтвердив, що проекту немає, оскільки відсутні кошти на його розробку.

— Звідки цифра? — поцікавився Євгеній Малащук, депутат від «Слуги народу».

Представник військової частини відповів, що цифру вивели на основі розрахунків, які провели працівники військової частини.

«За» лише тринадцять

Позафракційна депутат Аліна Діденко сказала, що за це питання потрібно голосувати.

— Мільйон сімсот — так, це великі гроші, але ми сьогодні говоримо про питання війни і миру в нашій країні, — висловила свою думку Діденко.

Запустили електронне голосування. Депутат від «Слуги народу» Олександр Пузир сказав, що просив спершу проголосувати проект рішення за основу, щоб потім внести до нього зміни. Електронне голосування зупинили, проект прийняли за основу, тоді Олександр Пузир сказав свої зауваження.

— Перше зауваження — вони прийшли без проекту, — сказав Пузир. — Я вважаю, що заміна одного кілометра паркану проблему взагалі не вирішить. Але військова частина сплачує податки в казну Козятина, тому я вважаю, що ми повинні оплатити їм весь паркан. Але для цього вони повинні принести проектно-кошторисну документацію. 

Олександр Пузир запропонував залишити у проекті рішення тільки 50 тисяч на ремонт рампи, а кошти на паркан вносити після того, як буде проектно-кошторисна документація. Правку не прийняли, тому проект рішення поставили на голосування в тому вигляді, в якому його готували до сесії. Але його не прийняли — за було лише 13 депутатів.

Розподілили минулорічні кошти

Перейшли до другого питання. Знову зміни до оборонно-правоохоронної програми, але цього разу для іншої військової частини, яка перереєструвалася в Самгородоцькій громаді.

— Через те, що міська рада не виділила кошти на обладнання, яке просили, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

— А чому не виділили? — запитав Сергій Матвіюк, депутат від «Батьківщини».

— Депутати 15 разів не приходили на сесію і не голосували за рішення про виділення коштів для військової частини, — відповіла міський голова.

— А чому не приходили? — підключився до обговорення Олександр Шумський, депутат від «Слуги народу».

— Бо трава зелена, — відповіла міський голова.

Це рішення, і зміни до оборонно-правоохоронної програми в частині фінансування поліції та патрульної поліції, прийняли. Перейшли до п’ятого питання — розподілу вільних залишків бюджетних коштів, які залишилися з минулого року.

Євгеній Малащук запропонував спершу прийняти його за основу. Підтримали цю пропозицію Сергій Матвіюк та Олександр Шумський. Але запустили електронне голосування.

— Перепрошую, — звернувся до міського голови Олександр Пузир. — Вас просили поставити питання за основу.

— Я питала депутатів, чи є запитання, — відповіла Тетяна Єрмолаєва.

— Є питання, — сказав на це Пузир. — Три депутати сказали зупиніть голосування.

Міський голова запитала, чи буде хтось із депутатів вносити зміни в проект рішення. Зміни не внесли, тому проект рішення проголосували пультами. Згідно з рішенням, 900 тисяч гривень мають спрямувати на Національну поліцію, 1 мільйон — на патрульну, 1 647 000 на військову частину, яка зареєстрована у Самгородоцькій громаді і 1 799 680 гривень на нашу військову частину. Але є один вагомий нюанс — перед тим, як виділяти гроші, треба було внести зміни до оборонно-правоохоронної програми, чого депутати не зробили, тому ті 1,7 мільйона для нашої військової частини поки зависли у повітрі. Решту коштів зможуть виділити, бо зміни до програми внесли.

«Ви не на базарі»

На моніторі висвітилося шосте питання — про зміни в депутатських комісіях.

— Депутати не хочуть повернутися до рішення номер один? — запитала Тетяна Єрмолаєва.

Міський голова попросила голосувати руками за повернення до першого питання. 

— Ви затверджували регламент і порядок денний. Світиться шостий проект рішення. Ви не на базарі. Що ви робите? — сказав Олександр Пузир.

Почалися суперечки — спершу за те, чи повертатися до першого питання, потім за те, чи варто оголошувати перерву. В кінці кінців за зміни в депутатських комісіях проголосували. Порядок денний вичерпали.

— Ви не проголосували за нашу військову частину. Вам має бути соромно, — сказала Олександра Пилипюк, депутатка від «Української стратегії Гройсмана».

На середину залу вийшов Євгеній Малащук.

— Сьогоднішня сесія чому відбулася? Ми однією третьою згідно регламенту зареєстрували черговий лист у міського голови і секретаря, написали, які саме питання мали бути проголосовані, була скликана сесія відповідно до однієї третьої і таке ми вже робимо не вперше і нас ігнорують повністю як депутатів, — сказав Малащук. — Міський голова разом зі своєю командою втратила більшість, яка в них була і вони неправомочні збирати сесію. Тому депутатський корпус і ми всі повинні вирішувати питання на комісіях. 

— У мене до вас єдине питання, — сказала Аліна Діденко. — Ми не голосуємо за нашу військову частину, тому що там недотримання вимог, але ми голосуємо за частину іншу, які хочуть дрони і комп’ютери. І там також не розписано все.

— Питання про внесення змін в програму для виділення коштів на військову частину не було навіть в порядку денному, — сказав на це Малащук. — Ми мали проговорити на комісії і мали отримати документи по цьому питанню.

Олександр Пузир запросив фракцію «Українська стратегія Гройсмана» на обговорення. По тому опозиційна більшість покинула сесійну залу. Але це ще не кінець, бо після сесії депутати таки зібралися на обговорення. Про це розповімо в іншій публікації.

 

Читайте також:

Можуть знімати пенсію чи зарплату: у Самгородку встановили банкомат

Що робити пенсіонерам та переселенцям, аби не залишитися без виплат

Нацбанк впроваджує нові правила, що стосуються власників банківських карток

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Инга Мельничук

    Бо трава зелена((( достойна відповідь мера😀😀😀

    Тетяна Костюк reply Инга Мельничук

    Инга Мельничук запитувати в мера, чому депутати не приходили на сесії депутатам, які не відвідують сесії- це нормально? Готові навіть щоб з громади кошти    виводитися ( батальйон був одним з основних платників податків в бюджет) тільки виконуйте наші умови!
  • Вера Могилевич

    Дармоїди.
  • Ріта Гордійчук

    Скажіть будь ласка, навіщо під час війни міняти назву вулиць, знову зливають гроші, ніяк не можуть нажитися на людях

keyboard_arrow_up