Що вирішив суд у справі екссекретаря міської ради

Що вирішив суд у справі екссекретаря міської ради
  • Торік ми повідомляли, що попередній секретар міської ради Тетяна Римша, яку депутати відправили у відставку, звернулася до суду, аби поновитися на посаді.
  • Нещодавно відбулося засідання, на якому розглядали справу. Розповідаємо, якого висновку дійшла Феміда

Ми вже розповідали, що у серпні минулого року депутати ухвалили рішення, яким секретаря Козятинської міської ради Тетяну Римшу відправили у відставку. Вона обіймала цю посаду з листопада 2020-го. Своє рішення обранці мотивували тим, що секретар у травні не скликала сесію відповідно до звернення депутатів і не надала вмотивованої відмови міським головою, систематично не організовувала та не готувала сесії ради, не оприлюднювала завчасно проєкти рішень, не сприяла депутатам у здійсненні повноважень, не налагодила роботу органів самоорганізації населення (йшлося про відсутність квартальних комітетів), а також тим, що у роботі управління освіти та спорту, яке контролює секретар ради, були порушення із призначенням директорів шкіл, про що є відповідне рішення суду.

Три місяці рада працювала без секретаря і лише у листопаді обранці призначили на сесії нового — депутата від «Української стратегії Гройсмана» Ірину Репало. Втім у вересні Тетяна Римша подала до суду, щоб поновитися на своїй посаді секретаря. Про що ми вже також повідомляли.

Тетяна Римша просила суд визнати незаконним і скасувати рішення міської ради про дострокове припинення її повноважень, а також стягнути середній заробіток. На її переконання, у рішенні міської ради не вказали конкретних підстав і мотивів для дострокового звільнення. Крім того, у міській раді не проводили службове розслідування, яке б підтвердило порушення виконання обов’язків.

Відео дня

Розгляд справи затягнувся на декілька місяців. Як відомо з тексту рішення, відповідач просив відмовити у задоволенні позову, оскільки міська рада діяла в законний спосіб. Адвокат Тетяни Римші наполягав на тому, що депутати порушили регламент, тому що у порядку денному, який готували на сесію, не було проєкту рішення про дострокове припинення повноважень секретаря, його включили безпосередньо у день сесії, а сам проєкт рішення не пройшов розгляду на профільній комісії. Однак суд порушення регламенту не виявив, тому що питання включили до порядку денного з ініціативи депутата лише після обговорення і процедури голосування, під час якої більшість обранців проголосували за розгляд проєкту рішення, а до обов’язків профільної комісії не входить попередній розгляд питань щодо дострокового припинення повноважень посадових осіб.

Засідання окружного адміністративного суду у цій справі відбулося лише 16 січня 2023 року. Позаяк у законодавстві чітко не прописані підстави для дострокового припинення повноважень секретаря ради, суд дійшов висновку, що не може дати оцінку мотивам, з яких міська рада ухвалила таке рішення, а може тільки перевірити, чи дотрималися процедури, коли відправляли секретаря у відставку. А позаяк порушення процедури не було, адже перед тим, як ухвалювати рішення, провели таємне голосування, за результатами якого більшість підтримала ідею відправити секретаря у відставку, суд вирішив відмовити у задоволенні позову. Однак це може бути не крапка в історії, адже є час, щоб подати апеляцію.

 

Читайте також:

У Глуховецькій громаді виявили два факти самовільного використання землі прибережної смуги

Обрали голову Козятинського міськрайонного суду Вінницької області

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up