Очільниця міста Тетяна Єрмолаєва прозвітувала про перші 100 днів при владі

Очільниця міста Тетяна Єрмолаєва прозвітувала про перші 100 днів при владі
Світлина надана Відділом з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Козятинської міської ради
  • Минуло рівно три місяці, відколи міський голова Тетяна Єрмолаєва та рада восьмого скликання приступили до роботи.
  • Як відбувається процес децентралізації, чи буде обслуговувати райлікарня усіх мешканців колишнього Козятинського району, коли перейде у власність міста, які кроки зробили для покращення якості води — усе це та багато іншого у нашому інтерв’ю.

У п’ятницю, 5 березня Тетяна Єрмолаєва зібрала журналістів на прес-конференцію. Наша розмова тривала півтори години. За цей час ми обговорили чимало злободенних тем, які турбують мешканців Козятинської громади.

Децентралізація

— Як проходить передача медицини, усіх соціальних об’єктів, культури, тощо? Що ви можете з цього приводу сказати, щоб пояснити людям, що відбувається на цьому етапі?

— Ми робимо те, чого ніколи не робили. Ми до себе долучили сім сільських рад, а в загальному 14 громад. Тепер ми стали великою громадою і питання в тому, щоб на дорозі цього об’єднання ми нікого і нічого не втратили. Це величезний процес реорганізації. У ньому є і негативи, і позитиви.

Відео дня

Найлегше у нас пішов процес реорганізації сільських рад. Єдиний негатив, це те, що ми провели скорочення штату і не всіх людей, які працювали у сільських радах, взяли на роботу. Так само нам легко далася освіта. Районний відділ освіти передав нам усі заклади.

Найважче нам далася медицина. Лише зараз ми почали процес прийому-передачі закладів сімейної медицини. Нам досі не передали усі амбулаторії. А ті амбулаторії, які передали, не можуть укласти договори з НСЗУ на фінансування, бо не відповідають вимогам. Крім того, у нас є серйозний процес — ми забираємо до себе Центральну районну лікарню.

Велике будівництво

— Чи буде надавати районна лікарня послуги мешканцям сіл інших громад Козятинщини, коли перейде до власності міста?

— Центральна районна лікарня — потужна установа. Вона отримує фінансування з НСЗУ. Ми даємо кошти лише на оплату комунальних платежів і можемо підтримувати програми. Також ми будемо підписувати угоди з усіма трьома громадами, тому що вони мають бути залучені до оплати комунальних платежів і програм підтримки. Адже їхні жителі теж приходять в цю лікарню. Але зараз за реформою можуть приїхати хворі і з Ружинського району, і з Калинівки. Зараз головне завдання — щоб ми не втратили статус опорної лікарні і закінчили будівництво відділення екстреної медичної допомоги.

— На якому зараз етапі це будівництво?

— Це гостре і дуже болюче питання. Тому що 200 лікарень будується в Україні, 199 з них будує держава. У Вінницькій області будується 10 лікарень, 9 з них будує держава, Управління капітального будівництва Вінницької облдержадміністрації. Лише одна лікарня, Козятинська ЦРЛ будується сама.

— До кого запитання, чому сама?

— До депутатів районної ради, які це дозволили.

— Скільки коштів виділила на будівництво держава?

— Держава профінансувала 8,4 мільйони гривень. У загальному будівництво коштує 32 мільйони. Не вистачає 24 мільйони. Чи може місто дозволити собі зараз добудувати лікарню? Ні. У нас немає таких коштів. Завдання держави — ввести більшість лікарень в експлуатацію 1 квітня. Вони готові на 70–80 % і вводять в експлуатацію потужне обладнання. Звичайно, ми в ці строки не вписуємося. Моє завдання зараз — так організувати процес, щоб ми могли запустити потужне обладнання — томограф, УЗД-апарат і рентген-апарат. Якщо ми поставимо собі це за пріоритет, то у нас є всі шанси якщо не до 1 квітня, то до 1 травня їх запустити. А далі ми вже будемо продовжувати ремонт відділень, приймальної групи і решти всього.

— Чи є надія на те, що держава все таки виділить основну частину коштів?

— Цей проект — державний і держава має нести за це відповідальність. Я впевнена, що держава зацікавлена в тому, щоб запустити цей об’єкт. За проектною документацією це будівництво до 2022 року, тому ніхто не говорить про те, що воно має бути в 2021 році введене в експлуатацію.

►Світлина надана Відділом з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Козятинської міської ради

Культура

— Районні заклади культури місто забрало аж 26 лютого. Чому так довго тривав цей процес?

— Я не знала до певного періоду, що у відділі культури райдержадміністрації рахуються заклади культури. Вони там не можуть бути. Це нонсенс. Процес передачі закладів культури ми завершили нарешті 26 лютого. Але справа в тому, що відділ райдержадміністрації не мав законних підстав тримати на балансі заклади культури. Ми приймаємо установи і майно районної ради. Ми прийняли все від районної ради — від стоматполіклініки до бібліотеки. Але у нас немає законних підстав приймати установи райдержадміністрації.

— Минулого року за кілька місяців до виборів була інформація, що районна рада продала районний будинок культури. Саме приміщення належало районній раді, а земля — ні. За РБК мали отримати три мільйони. То він продався чи ні?

— Угода не склалася, тому що продавати майно без землі не можна. Якщо майно районної ради, а земля міста — так не буває. Тоді місто і район не дійшли згоди і через це цей процес зупинили і майно не продали. Це приміщення уже наше.

— Бібліотека — дуже болюче питання. Ви її забрали і що з нею буде?

— Бібліотеку ми забираємо. Усі сільські бібліотеки функціонують. Ми там навіть деяких працівників, які працювали на пів ставки, поставили на ставку. У бібліотеці міста ми будемо проводити трохи скорочення, тому що ми не формуємо так званої бібліотечної системи. Ми просто організовуємо бібліотеку. Наскільки я пам’ятаю, у них 15 чи 14 штатних одиниць, на сесії ми прийняли рішення на 9,5 штатних одиниць. Швидше за все, з’єднаємо дитячу і дорослу бібліотеки. Трохи оптимізується штат, але вона буде функціонувати повністю.

Вода і каналізація

— Які вже зроблені кроки для покращення ситуації з водою?

— Водою займаємося з усіх напрямків. Ми виділили кошти водоканалу на для того, щоб можна було покращити якість води. Це в короткому часі. В довгому часі, поки ми не замінимо водогону, яку б воду не подали із насосних станцій, вона якісною не буде, бо вода йде по старим трубам, яким 50 років. Вони зношені майже повністю.

У нас зараз йде кілька направлень окремо. Перше направлення — чи забираємо ми водогін на місто, чи ні. Це рішення має прийняти депутатський корпус. Але не залежно від того, чи наш він, чи ні, ми будемо його фінансувати, тому що цей водогін забезпечує водою нашу громаду. І третє питання — у нас має бути технічне рішення стосовно свердловин із перспективою на багато років, по якому ми будемо рухатися далі. Ми маємо переговорний процес із компаніями, які нам видадуть технічне рішення про те, в якому місці ми можемо починати бурити свердловини. Далі з побудовою свердловин ми цю воду будемо подавати на місто. І є інший серйозніший процес — заміна всіх мереж. Або ми заміняємо їх шматком новими мережами, або проводимо санацію, коли всередину старої труби вставляється нова. Нам дозволяє діаметр наших труб це зробити. Це серйозне рішення, яке не приймає міський голова. Важливо, щоб його видали технологи і техніки.

— Каналізації — це теж важливе питання. На другому Козятині взагалі має бути катастрофа, бо там вже більше десяти років не працює каналізаційно-насосна станція. Ви над цим питанням щось думали?

— Каналізаційно-насосними станціями ми займаємося. У нас таких чотири. Ми заклали кошти на КНСки і починаємо робити капітальний ремонт першої каналізаційної станції на Довженка. Ми з неї почали, тому що вона в найгіршому стані. Уже є замовлений проект і буде робитися капітальний ремонт, щоб там усе було автоматизовано, без людей, і щоб працювало з бар’єрами безпеки. Бо ми по КНСкам відстали від людства на років 50. Я думаю, що якщо все буде добре, не гарантую, що за рік, але за два роки ми всі КНСки приведемо у відповідність до сучасних стандартів.

Болюче питання другого Козятина

— Залізничне розділене між трьома громадами. Чи є плани його об’єднати і чи є можливість це зробити?

— Залізничне розділене на три частини — Непедівка, Козятин і село Козятин. Уже Козятин і село Козятин разом. Я не говрю про те, що ми не розглядаємо питання стосовно того, що села Козятина може не бути через кілька років. Адже люди, які живуть в селі Козятині, не вважають, що живуть в селі. Вони вважають, що живуть у місті. Так само і в Сигналі. Рано чи пізно ми почнемо збільшувати площу громади міста. По другому Козятину ми розглядали питання на звичайній робочій нараді. Але змінювати межі громади, якщо не помиляюся, може лише Верховна Рада. Хоча ініціатива йде знизу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олексій Істомін

    Як має розвиватися решта території обєднаної громади?Як з ремонтом доріг вивезення ТВП будівництво спорт майданчиків які культурні заходи мають проводитись по селах скільки написано проектів для залучення додаткових  бюджетних  коштів ?
  • Венера Михайська

    Дякую за цей звіт міського голови, корисна інформація.  Звітувати треба. Якщо цього не робити, то мешканці  будуть вигадувати різні речі про діяльність або бездіяльність голови та міської ради, куди витрачаються гроші громади (приклад: знов крадуть, витрачають тільки на себе тощо). Звіти міського голови-це обов'язкова вимога чинного законодавства. Добре, що наш голова дотримується законодавства України.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:30 Для пацієнтів Козятинської ЦРЛ освятили свіжоспечену здобу 08:00 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 21:17 Розпис яєць давня українська традиція і оберіг для родини. 19:42 Сталевий воїн з позивним «Беркут» загинув на Донеччині. Сьогодні — річниця Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 17:20 Козятинська ЦРЛ отримала інфузійні насоси від благодійників 15:32 Вінниччину накриє циклон. Попереджають про грози, місцями з градом та заморозки play_circle_filled 14:20 Як у Козятині байкерський сезон відкривали photo_camera 13:07 Минула річниця, як від важкої хвороби зупинилося серце Воїна Михайла Юрчука 12:01 Церква Святої Параскеви давно не бачила стільки радості в очах прихожан 11:00 Разом з військовими і відомими вінничанами встановили Рекорд України 10:05 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 10:00 Козятинські легкоатлети змагалися у Білій Церкві. Є перші місця photo_camera 09:02 Герою з Козятина Дмитру Іванову присвоїли орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up